Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gaz czy p³yta indukcyjna?

17 Apr 2009 12:01 272582 197
  • Level 2  
    Co jest tañsze w utrzymaniu (zu¿ycie pr±du czy gazu), p³yta indukcyjna czy piec na gaz ziemny?
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj siê
  • Level 30  
    Przecie¿ wiadome jest ¿e pr±d jest najdro¿szym no¶nikiem energii . Wiêc po co pytasz ?
  • Level 41  
    P³yta indukcyjna ( na pierwszy rzut oka) ale:
    musisz mieæ specjalne garnki
    p³yty s± do¶æ zawodne ( ró¿ne w±tki na forum )
    Plusem indukcyjnej jest to ¿e jest p³aska i ³atwo j± czy¶ciæ.
    JA mam gazow± Mastercook Elegance i jej nie polecam
    -palniki wystaj±ce z p³yty - nie idzie jej doczy¶ciæ, pokrêt³a na poziomie p³yty- konstruktor chyba nigdy nie gotowa³ ziemniaków - jak wykipi± zalewaj± pokrêt³± s³on± wod± i zapalacze wariuj±.
    Bra³em kiedy¶ pod uwagê zzakup p³yty gazowej Prometeusz ( p³aska z katalitycznym spalaniem gazu pod ceramik±. Oszczedna ( nie ogrzewa pomieszczenia :D )ale bardzo awaryjna - nawet halogeny nad p³yt± zak³ócaj± jej pracê.
    Co do ekonomii - zagrza³em kiedy¶ kontrolnie 3 czajniki wody na gazie i czajnikiem elektrycznym z p³ask± grza³k±( grza³ka pod dnem)
    W po obliczeniach wysz³o ¿e przy 3 czajnikach dziennie na miesi±c grzanie na pr±dzie by³o tylko o kilkana¶cie z³. dro¿sze, a czajnika elektrycznego nie trzeba pilnowaæ....
    Rozwa¿ w takim razie dwa warianty - czajnik elektryczny i p³yta gazowa lub p³yta elektryczna ( nie indukcyjna) z prost±, niepsuj±ca siê elktronik± steruj±c± ( przyda³oby siê zauwa¿anie zagotowania ale to maj± bardziej wypasione)
    Pozdr.J.

    Moderated By skryn:

    musisz mieæ specjalne garnki
    Jakie specjalne? Wystarcz± zwyk³e, blaszane.

  • Level 33  
    bruns wrote:
    Przecie¿ wiadome jest ¿e pr±d jest najdro¿szym no¶nikiem energii . Wiêc po co pytasz ?


    Komu wiadomo? Powtarzasz mity nie maj±ce oparcia w rzeczywisto¶ci.

    KWh gazu kosztuje oko³o 20% mniej ni¿ pr±d w II taryfie i oko³o 2,5 raza mniej ni¿ pr±d w I taryfie.
    Kuchnia indukcyjna to ponad 95% energii przekazana do potrawy, podczas gdy w gazowej to mniej ni¿ 50%.

    Zatem koszt marginalny energii dostarczonej do potrawy jest najni¿szy w przypadku pr±du w II taryfie, a najdro¿szy w I taryfie. Gaz jest po¶rodku, ale niewiele taniej od pr±du w I taryfie, za to znacznie dro¿ej ni¿ w II.

    Koszt instalacyjny kuchni indukcyjnej:
    P³yta Amica 1250 z³,
    Osobny kabel od licznika 100 z³
    Garnki (ikea) 200 z³
    Razem: 1550
    Bonus: brak t³ustych osadów na meblach, bezpieczeñstwo, niskie ryzyko poparzenia, estetyka, ³atwo¶æ czyszczenia, automatyka, timery itp, czyszczenie wygotowanej potrawy to przetarcie ¶ciereczk±, nic siê nie zwêgla na zimnej p³ycie.

    I gazowej:
    P³yta Amica 250 z³,
    Przy³±cze gazowe 3000 (pr±d ka¿dy ma)
    Dodatkowy kana³ wentylacyjny w kominie do nawiewu powietrza, wymagany oprócz wywiewu 2000
    Razem: 5250
    Ryzyko: wybuchu, zatrucia, wypadków przy obs³udze przez dzieci lub osoby starsze, gaz dro¿eje szybciej od pr±du, gazu mo¿e nie byæ jak zakrêc± kurek, czêsta wymiana t³ustych mebli i ogólny syf w kuchni, wiecznie zasyfione oble¶ne palniki, nie da sie doczy¶ciæ bez ¶ladu wylanej zupy.

    Zatem dla oszczêdnych pr±d w II taryfie lub w drugiej kolejno¶ci gaz.
    Dla estetów i wygodnych: tylko indukcja!
  • Level 26  
    Je¶li nie masz przy³±cza gazowego to zamiast tak jak kolega proponuje 3 tys z³ za przy³±cz mo¿na sobie kupic butlê gazow± i wydac max 150z³
    faktem jest ¿e usterkowo¶c p³yty gazowej jest znikoma...
    je¶li usterce ulegnie p³yta indukcyjna to czê¶ci s± znacznie znacznie wiêksze i mog± oscylowac w okolicy 1000 z³
    po drugie kolega porównuje cenê pr±du w I i II taryfie ale czy zamierzasz gotowac w ¶rodku dnia przez 2h lub po 22.00 po to ¿eby miec taniej?? hihi
    pozdrawiam
  • Level 41  
    Popieram kol Sujka - II taryfa dobra jest na ogrzewanie akumulacyjne., pranie czy zmywanie w zmywarce, ale trudno czekaæ z obiadem czy kolacj±.
    W tej ca³ej kalkulacji trzeba wzi±æ pod uwagê kiedy inwestycja siê zwróci -jak po 8-10 latach to ju¿ tej p³yty nie bêdzie.
    Sam oblicza³em to wszystko dla zwyk³ej p³yty gazowej, Prometeusza i elektrycznej - i jak ju¿ pisa³em wodê gotujê czajnikiem elktrycznym a gotujê na zwyk³ej ( chocia¿ sama p³yta jest ceramiczna ale z palnikami) gazowej. Je¿eli w domu nie ma instalacji gazowej i trzeb by j± dopiero zrobiæ to kalkulacja jest zupe³nie inna.
    Kuzyn wprowadzi³ w os³upienie pana z firmy wykonuj±cej przy³±cza gazowe stwierdzeniem ( wszyscy inni ca³owali gazownika po rêkach ¿e nareszcie bêdzie gaz) ¿e nie ¿yczy sobie tej ¿ó³tej rury...
    Ale on ma geotermiczne ogrzewanie, recylkulacjê ciep³a , pompy ciep³a i indukcyjn± p³ytê. I kasy wiêcej ni¿ niejedna instytucja pañstwowa...
    Indukcja na dzisiejsze realia to bardziej szpan....
    Pozdr.J.
  • Level 13  
    Jan_Werbinski wrote:
    bruns wrote:
    Przecie¿ wiadome jest ¿e pr±d jest najdro¿szym no¶nikiem energii . Wiêc po co pytasz ?


    Komu wiadomo? Powtarzasz mity nie maj±ce oparcia w rzeczywisto¶ci.

    KWh gazu kosztuje oko³o 20% mniej ni¿ pr±d w II taryfie i oko³o 2,5 raza mniej ni¿ pr±d w I taryfie.
    Kuchnia indukcyjna to ponad 95% energii przekazana do potrawy, podczas gdy w gazowej to mniej ni¿ 50%.



    Koszt instalacyjny kuchni indukcyjnej:
    P³yta Amica 1250 z³,
    Osobny kabel od licznika 100 z³
    Garnki (ikea) 200 z³
    Razem: 1550


    I gazowej:
    P³yta Amica 250 z³,
    Przy³±cze gazowe 3000 (pr±d ka¿dy ma)
    Dodatkowy kana³ wentylacyjny w kominie do nawiewu powietrza, wymagany oprócz wywiewu 2000
    Razem: 5250


    Zatem dla oszczêdnych pr±d w II taryfie lub w drugiej kolejno¶ci gaz.
    Dla estetów i wygodnych: tylko indukcja!


    Mo¿na liczyæ i liczyæ - dodawaæ ró¿ne sta³e i zmienne ale rachunek i tak przyjdzie wiadomy od dystrybutora. Elektryka ma prawie same zalety i jedn± wadê - wy¿szy koszt - gaz natomiast ma du¿o wad i zaletê której brakuje pr±dowi - koszt. Fakt je¶li nie ma siê instalacji gazowej - nie ma co porównywaæ i wybraæ pr±d - sporo ludzi jednak zmienia stare urz±dzenia gazowe maj±c zatem instalacje i rozwa¿aj± na co zmieniæ. Nie wiem jak by to wysz³o pr±dem ale zu¿ycie gazu dla 4 osobowej rodziny:
    - normalne gotowanie na starej kuchence gazowej z piekarnikiem - obiady domowe,woda gotowana w czajniku na gazie, piekarnik gazowy (2 razy w tygodniu 2-3 godz ), przep³ywowy w miarê nowoczesny gazowy ogrzewacz wody do ³azienki - prysznic/umywalka - zu¿ycie gazu to 1 (s³ownie jeden ) metr sze¶cienny dziennie - miesiecznie od 25-35 m3 gazu. Cena metra gazu to ok z³otówki - plus mega koszty dodatkowe (przysy³y i inne sta³e op³aty). Dodatkowo jak napisa³e¶ - p³yta gazowa 250 z³ - indukcja 1500 z³ - (mówiê o wymianie na inny sprzêt maj±c instalacje ) - ca³kowity zatem wychodzi bardzo niekorzystnie dla pr±du - za to wygod± pr±d bije na g³owe gaz - kazdy musi sobie odpowiedzieæ czy staæ go na tê wygodê i ew korzystaæ.
  • Level 26  
    Powinni¶my jeszcze wzi±c pod uwagê ¿e gazem mo¿emy siê zatruc, gaz jest wybuchowy , pr±d z koleji mo¿e kogo¶ porazic .....ciekawe czy kto¶ jeszcze zna jakie¶ inne zalety i wady pr±du i gazu...hihihi
    pozdrawiam (nie popadajmy w skrajno¶ci no chyba ¿e dla jaj.....)
  • Level 41  
    Jako do¶wiadczony zyciowo lokator - mieszkam ju¿ w 8 miejscu ( w tym w 3-cim w³asnym ) przekaza³em swoj± opiniê nt sprzêtu kuchennego, mo¿e trochê poszerzon± o sprawy poboczne.
    Nie wiemy czy autor mieszka w bloku czy w domku(nowobudowanym czy ju¿istniej±cym), to te¿ wymusza pewne rozwi±zania i wprowadza ograniczenia....
    Pozdr.J.
    ps
    mimo ¿e jestem m. in. elektrykiem nic nie pisa³em o zagro¿eniach....
  • Level 2  
    No tak nie napisa³em, ¿e to mieszkanie w bloku z gazem.
  • Level 33  
    sujka5 wrote:
    Je¶li nie masz przy³±cza gazowego to zamiast tak jak kolega proponuje 3 tys z³ za przy³±cz mo¿na sobie kupic butlê gazow± i wydac max 150z³

    Problem w tym, ¿e 1 kWh czy 1 J energii z gazu propan butan jest sporo dro¿szy od pr±du, czy gazu ziemnego. :-)
    Zatem siê nie op³aca...

    Dodano po 1 [minuty]:

    adamjur1 wrote:
    Indukcja na dzisiejsze realia to bardziej szpan....
    Pozdr.J.

    U¿ywam od kilku miesiêcy indukcji Alaska za 150 z³. Nie wiedzia³em, ¿e jestem na topie. :-)
    Na zamontowanie czeka Teka dwupalnikowa.

    Dodano po 2 [minuty]:

    zarowka wrote:
    brakuje pr±dowi - koszt. Fakt je¶li nie ma siê instalacji gazowej - nie ma co porównywaæ i wybraæ pr±d - sporo ludzi jednak zmienia stare urz±

    Mogê przy okazji remontu przerobiæ instalacjê gazow± w moim domu i doprowadziæ go tak¿e do kuchni (mam uprawnienia), ale ¶wiadomie wybra³em nowoczesno¶æ, wygodê i bezpieczeñstwo. Ca³a kuchnia bêdzie elektryczna. W razie "W" mam te¿ biwakow± kuchenkê 3kW Primusa na dos³ownie ka¿de paliwo od gazu, benzyny, po parafinê czy ropê. :-)

    Dodano po 1 [minuty]:

    sujka5 wrote:
    Powinni¶my jeszcze wzi±c pod uwagê ¿e gazem mo¿emy siê zatruc, gaz jest wybuchowy , pr±d z koleji mo¿e kogo¶ porazic .....

    Z gazem nieraz trudno siê ustrzec wypadków takich jak obs³uga przez osoby starsze, dzieci, zalanie palnika czy nieszczelno¶æ.
    Kuchnia indukcyjna przy prawid³owo wykonanej instalacji, co wcale nie kosztuje wiele i zabezpieczeniu ró¿nicowym za 100 z³ nie porazi pr±dem. :-)
  • Level 13  
    Jan_Werbinski wrote:
    sujka5 wrote:
    Je¶li nie masz przy³±cza gazowego to zamiast tak jak kolega proponuje 3 tys z³ za przy³±cz mo¿na sobie kupic butlê gazow± i wydac max 150z³

    Kuchnia indukcyjna przy prawid³owo wykonanej instalacji, co wcale nie kosztuje wiele i zabezpieczeniu ró¿nicowym za 100 z³ nie porazi pr±dem. :-)


    Wszystko jak napisa³em wcze¶niej zale¿y od za³o¿eñ. Indukcja sama w sobie ju¿ kosztuje du¿o (kilka razy wiêcej ) - poza tym w moim przypadku np: jak bêdê zmienia³ kuchenkê - bêdê musia³ zmieniæ(do³o¿yæ okablowanie) tak¿e czê¶æ instalacji elektrycznej co znowu bêdzie kosztowaæ i to nie tak ma³o (mam star± instalacjê ).Nie obejdzie siê bez prucia ¶cian od parteru na piêtro. Zapewne wszystko to w swoim czasie zrobiê ale argument, ¿e nie bêdzie tanio jest niemerytoryczny. Nie ma co tak¿e straszyæ gazem - du¿o wiêcej szkód i strat zdrowia/¿ycia poczyni³ pr±d - oczywi¶cie nie porównuje bo pr±d ma ka¿dy - ale zatrucia gazem to zdarzaj± siê ale zwykle " na rz±danie" delikwenta, któremu ¿ycie juz siê znudzi³o. Aby nie przeci±gaæ - wybra³bym pr±d ale z pe³n± wiedz±, ¿e za wielk± wygogê bêdzie du¿o dro¿ej - od zakupu - po codzienne u¿ytkowanie.
  • Level 13  
    Chcia³bym jedno zauwa¿yæ, ¿e na indukcji gotuje siê taniej ni¿ nawet na gazie. Kto nie wierzy niech poczyta i poszuka w necie porównania. Niewiele taniej ale zawsze takie s± fakty.
    pozdrawiam

    Dodano po 1 [minuty]:

    P.S. Porównywanie p³yty indukcyjnej do czajnika elektrycznego nie ma sensu, dwie zupe³nie inne technologie.

    Dodano po 5 [minuty]:

    P.S.2. Masz w domu gaz a nie masz si³y kupuj p³ytê gazow± np trochê lepszy model z palnikiem trójkoronowym. Masz si³ê kupuj indukcje polecam Mastecookowy ID 4R dobra cena dobra moc poszczególnych pól.
  • Level 33  
    P³yta indukcyjna na oko przeka¿e 94% energii do wody, a czajnik np 98%. Ró¿nice s± pomijalne.
    Cena gotowania na gazie i pr±dzie jest naprawdê ma³o istotna. Najwazniejszy jest komfort, higiena, nowoczesno¶æ i wygoda. Indukcja, to 21 wiek!
  • Level 20  
    adam_zg wrote:
    Chcia³bym jedno zauwa¿yæ, ¿e na indukcji gotuje siê taniej ni¿ nawet na gazie. Kto nie wierzy niech poczyta i poszuka w necie porównania. Niewiele taniej ale zawsze takie s± fakty.
    pozdrawiam

    Dodano po 1 [minuty]:

    P.S. Porównywanie p³yty indukcyjnej do czajnika elektrycznego nie ma sensu, dwie zupe³nie inne technologie.

    Dodano po 5 [minuty]:

    P.S.2. Masz w domu gaz a nie masz si³y kupuj p³ytê gazow± np trochê lepszy model z palnikiem trójkoronowym. Masz si³ê kupuj indukcje polecam Mastecookowy ID 4R dobra cena dobra moc poszczególnych pól.



    Nie mog³em siê powstrzymaæ jestes pewny, ¿e taniej ja za gaz p³ace 12zl/mc , mam te¿ dodatkowy piec elektryczny(wiadomo cienka wydajno¶æ bo to nie indukcja) i praktycznie u¿ywany tylko w penych sytuacjach. Nie wiem gdzie Wy mieszkacie , ¿e tak Wam siê op³aca na pr±dzie gotowaæ, sam z chêci± bym kupi³ indukcjê znajomy ma zachwala, ale zapomina o szkodliwym polu magnetycznym w takiej kuchni, dlatego nie zaleca siê podczas gotowania przebywania w poblizu taka kuchnia nie zda egzaminu wszêdzie tam gdzie kucharz musi staæ 8godzin przy kuchence nowotwór murowany.Poczytajcie troszkê jest o tym w necie
  • Level 33  
    Szkodliwe produkty spalania gazu mog± powodowaæ nowotwory uk³adu oddechowego. Na raka umiera 1/3 Polaków.
    Jak dotychczas nie s³ysza³em, ¿eby kto¶ umar³ od kuchenki indukcyjnej, a od gazu to ju¿ umar³o kilka milionów, z czego tysi±ce w kuchni.
    Ty sobie gotuj na gazie, a ludzie lubi±cy wygodê na indukcji. W porównaniu z kosztami i czasem traconym na ¿ywienie siê "na mie¶cie" ró¿nica kosztów pomiêdzy tymi kuchniami nie ma znaczenia. Za to ma znaczenie wygoda, brak smrodu i czysto¶æ. W przypadku kuchni otwartej to nawet nie ma o czym mówiæ.
  • User removed account  
  • Level 13  
    P³yty ceramiczne gazowe np. czteropalnikowa Amica GC 0620 mo¿na ju¿ kupiæ za 600 z³. Gaz i nie brudzi garnków. dodatkowo do kompetu piekarnik gazowy z bajerami takimi jak w piekarniku elektrycznym np. CANDY FLG 203 X Plan Light - cena wyskoka jak na piekarnik gazowy ale za luksus trzeba p³aciæ.
  • Level 12  
    Jan_Werbinski wrote:
    brak t³ustych osadów na meblach, bezpieczeñstwo, niskie ryzyko poparzenia,


    Co do tych t³ustych osadów to ja bym siê osobi¶cie wstrzyma³ od tak zaawansowanych stwierdzeñ. Je¶li dobrze uwa¿a³em na zajêciach, to potrawy gotujemy w temperaturze oscyluj±cej w granicach 96-98 °C, natomiast sma¿enie odbywa siê w temperaturach (w zale¿no¶ci od zastosowanego t³uszczu) 130-160 °C. Podczas procesów obróbki termicznej ¿ywno¶ci uwalniane s± z par± wodn± do otoczenia cz±steczki przygotowywanej potrawy, w tym i t³uszcz. Wiêc, bior±c pod uwagê tylko i wy³±cznie warunki fizyczne procesu przygotowania potraw - t³uszcz i wszelkie inne dodatki bêd± siê unosiæ w powietrzu bez znaczenia, czy podgrzewamy potrawê na gazie, pr±dzie, ognisku czy indukcji. A potem osadzaæ siê m.in. na meblach, pod³odze, firanach i wszêdzie indziej, gdzie tylko znajd± miejsce.

    Oczywi¶cie kwestia utrzymania czysto¶ci nie mo¿e pozostaæ niezauwa¿ona, wiêc to jest jeden z g³ównych powodów wyboru indukcji.
  • Level 33  
    Byæ mo¿e t³uste osady s± produktami spalania milionów litrów gazu ziemnego?
    Niezale¿nie od teorii - kuchnie kopciuchów u¿ywaj±cych gazu s± osmalone i t³uste jak przedwojenne parowozy, a elektryczne s± czyste.
  • Level 12  
    Jan_Werbinski wrote:
    kuchnie kopciuchów u¿ywaj±cych gazu s± osmalone i t³uste jak przedwojenne parowozy, a elektryczne s± czyste.


    No mo¿e i tak by siê wydawaæ mog³o, ale czysto¶æ kuchni zale¿y te¿ w du¿ym stopniu od dbania o ni±. Od kiedy pamiêtam moi rodzice (a w³a¶ciwie moja mama) gotowali na gazie i kuchenka ZAWSZE l¶ni³a czysto¶ci±. Podobnie meble i otoczenie.
    Ja te¿ nie uwa¿am, ¿e moja kuchenka gazowa "lepi siê brudu" czy jest "t³usta jak przedwojenny parowóz", a i meble wcale nie powalaj± na kolana warstw± brudu. Wszystko zale¿y od osoby, która nad tym sprawuje pieczê i po prostu sprz±ta i czy¶ci. A widzia³em wiele kuchenek elektrycznych, na których by³o tyle pozasychanych i poprzypalanych resztek, ¿e ¿aden garnek nie chcia³ staæ prosto. Ot, po prostu w³a¶cicielowi nie chcia³o siê posprz±taæ.

    Ale i tak uwa¿am, ¿e indukcja to jest to, chyba, ¿e wynajd± co¶ lepszego.

    Pozdrawiam
  • Level 10  
    Mam pytanie.
    Plyta indukcyjna Mastercook IDE64Z S
    Co to jest to wolna strefa indukcyjna.
    http://www.mastercook.pl/?page=produkt&mcpc_id=1030&mcp_id=1475
    http://www.female.pl/artykul/3235/Gotowanie-n...-wyj%C4%85tkow%C4%85-funkcj%C4%85-Evolis.html
    W sensie na pewno ma jeden generator max 3.6 kW, ta strefa oczywiscie.
    I mozna postrawic np. 2 mniejsze garnki lub 3 albo jeden duzy.
    Teraz jak to sie ma do tej zasady, ze garnek musi odpowiadac wielkoscia polu grzewczemu, skoro w tym wypadku nie musi.
    Ktos moze to jakos przystepnie objasnic?
    Pozdrawiam.
  • Level 10  
    Je¿eli u mnie gaz w Brwinowie jest drogi i nie mam przy³±cza gazowego, to bardziej op³aca siê zak³adaæ butle ?? Czy pod³±czaæ siê do gazowni
  • Level 20  
    Quote:
    ruff22 wrote:
    zapomina o szkodliwym polu magnetycznym w takiej kuchni, dlatego nie zaleca siê podczas gotowania przebywania w poblizu taka kuchnia nie zda egzaminu wszêdzie tam gdzie kucharz musi staæ 8godzin przy kuchence nowotwór murowany.Poczytajcie troszkê jest o tym w necie


    Wyczyta³ to kolega w "Gospodyni Domowej". czy mo¿e zas³ysza³ od znajomego znajomego, który z kolei us³ysza³ to od innego znajomego? Proszê podaæ chocia¿ jedno opracowanie w którym bêdzie udowodniona ta szkodliwo¶æ.


    Kpisz sobie ze mnie wyczyta³em to z instrukcji obs³ugi kuchni w sklepie. Nie zaleca siê przebywac w odleg³o¶ci 1m od kuchni jak i osobom z rozrusznikami serca. Trzymanie nosników magnetycznych w poblizu dzia³aj±cej kuchni uszkadza je trwale.

    Masz instrukcjê to poczytaj jak nie masz tak napisane to producent wprowadza Ciê w b³±d zadzwoñ do pierwszego sklepu, a co do dzia³ania samego pola poczytaj trochê o piecach indukcyjnych hutniczych i ich wp³yw na organizm.

    Ja juz taka kuchniê kupi³em, ale to nie ja gotujê wiêc mam to gdzie¶.
  • Level 2  
    Podczas testowania nowej jednopalnikowej kuchenki indukcyjnej stwierdzi³em pobór 0,7A pr±du gdy jest wy³±czona (w stanie czuwania). Aby wyeliminowaæ niepotrzebne du¿e (160W!) straty energii trzeba wyci±gaæ wtyczkê z gniazda sieciowego, co zaleca producent.
    A co zrobiæ w przypadku du¿ych, zabudowanych kuchenek?
    Je¿eli wszystkie kuchenki maj± tak du¿y pobór pr±du w stanie czuwania to ich u¿ytkowanie wcale nie jest tanie.
    Zastanawia mnie to, co tak du¿o energii po¿era - elektronika?
  • Electrician specialist
    Prze¶led¼my koszty:

    Cena m3 GZ50 to 2,40 z³/m3, metr sze¶cienny to oko³o 32 MJ energii.
    Cena pr±du to oko³o 45 gr/kWh, kWh to 3,6 MJ energii.

    Gaz: 32/2,4 = 13,3 MJ za 1 z³.
    Pr±d: 3,6/0,45 = 8 MJ za 1 z³.

    Wiêc gaz da nam 66% wiêcej energii za t± sam± cenê.

    Ale dochodzi jeszcze sprawno¶æ urz±dzeñ.

    Sprawno¶æ indukcji to przyjmijmy 95%.
    Kuchenki gazowej to ile? Powiedzmy 50% (pewnie do¶æ realne).

    Czyli teraz za z³otówkê dostaniemy:
    -z gazu 6,65 MJ energii
    -z pr±du 7,6 MJ energii

    Czyli pr±d wychodzi oko³o 10% taniej. Gaz z butli jest chyba dro¿szy od ziemnego, wiêc jeszcze taniej.

    PS: Te osady na meblach oczywi¶cie s± przy kuchence gazowej. Przy elektrycznej ich nie ma, albo s± znacznie mniejsze.
    Bo z tego co wiem, to nie jest to t³uszcz z potraw, tylko zanieczyszczenia z gazu. Przecie¿ to nie jest 100% metan tylko lekko powy¿ej 90%. Wiêc nieca³e 10% to inne substancje.
  • Level 11  
    Witam zrobi³em do¶wiadczenie i mam pro¶bê do posiadaczy p³yty ceramicznej oraz indykcyjnej.

    Mianowicie zagotowa³em 1 litr wody na gazie du¿y palnik oraz w czajniku elektrycznym.
    PR¡D:
    czajnik 2200W Philips pojemno¶æ ca³kowita 1,5 Litra
    czas do momentu wrzenia "du¿e b±ble" 3 min , zu¿ycie zmierzone 0,1 kWh = 0,05 PLN
    GAZ:
    garnek "nowszego typu" pojemno¶æ 1,5 Litra najwiêkszy palnik ¶r. 10cm gaz na max-a.
    czas do momentu wrzenia "du¿e b±ble" 6 min 40 sek, zu¿ycie zmierzone 0,03 m3 = 0,057 PLN

    temperatura zew -12C
    temperatura wew +21,5C
    temp. wody ??? ale odmierzana tu¿ przed gotowaniem lana prosto z kranu.
    Wysoko¶æ nad poziomem morza oko³o 360m (inna temp wrzenia w zale¿no¶ci od miejsca)
    Mam pro¶bê do posiadaczy p³yt o zrobienie takiego eksperymentu (pomiar zu¿ycia energii potrzebnej do zagotowania dokladnie 1 L wody)

    Wy³±czyæ zbêdne urz±dzenia odczytaæ stan licznika a po zgotowaniu wyliczyc ile pr±du zostalo po¿arte.

    pozdrawiam.
    Gaz czy p³yta indukcyjna?

    Gaz czy p³yta indukcyjna?


    ps. mo¿e jest szansa wykorzystaæ indukcjê do C.O. lub bojlera skoro czas potrzebny do zagrzania tej samej ilo¶ci wody przy pr±dzie jest krótszy ???
  • Electrician specialist
    Nie by³o by lepiej, bo by³o by dro¿ej.
    Indukcja jest droga, grza³ka to tylko kilka z³otych.
    Poza tym jednak grza³ka ma wiêksz± sprawno¶æ ni¿ indukcja - pojedyncze %, ale przy ogrzewaniu na przyk³ad to ju¿ nie by³o by ma³o.

    Poza tym ogrzewanie C.O. czy tez C.W.U jest tañsze gazem, bo sprawno¶æ kot³a gazowego to 90-110% (110 przy kot³ach kondensacyjnych), a gaz jest tañszy.

    Kuchenka gazowa vs czajnik elektryczny to nie to samo co kocio³ gazowy vs elektryczny :)
  • Level 11  
    Chodzi³o mi o to ile energii pobiera p³yta indukcyjna, a ile ceramiczna.
    Rzetelny pomiar, dokladnie 1 L ile energii.

    Nie mam w/w urz±dzeñ wiec chcia³em poprosiæ kogokolwiek ¿yczliwego o taki pomiar.
  • Level 10  
    Witam, ludzie czy nikt tak na prawdê nie potrafi odpowiedzieæ na pytanie " Gaz czy p³yta indukcyjna?" a pytanie jest proste !!! a kto¶ robi jakie¶ wyliczenia, 1l wody i to z czajnikiem elektrycznym !!! gdzie czajnik elektryczny a gdzie indukcja dwie ró¿ne rzeczy, a teraz nowe i stare pytanko ,"mam teraz gaz ale myslê o indukcji co bardziej bêdzie siê op³aca³o w "op³atach !!!" nie w kupnie!!! kuchenki, garów itp !!! czy instalacji !!! przechodz±c z gazu na pr±d w indukcji!!!!!!! czy to sie bêdzie op³aca³o?

    Na Forum obowi±zuje zasada poprawnej polszczyzny, jak równie¿ wstrzymanie siê z emocjami!
    Proszê wzi±æ to sobie pod uwagê.
    <skryn>