Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora Tuner AS-502 - problem!

RafeQ 29 Kwi 2004 12:24 3385 7
  • #1 29 Kwi 2004 12:24
    RafeQ
    Poziom 10  

    Kupiłem wczoraj używany Tuner AS-502. Na pierwszy rzut oka działa jak trza. Lecz z czasem po dokładnym słuchaniu zauważyłem, że tuner strasznie szumi na UKF w Stereo, w tle słychać tak jakby nie stykającą masę, burczenie zasilacza a ponadto przy odłączeniu kabla antenowego słychać zamiast normalnego różowego szumu odgłosy stacji typu fal długich czy krótkich. Pozatym czułość ma w porządku i wszystko inne działa również ok. Tuner widać nie był nigdy otwierany, ponieważ plombę Diory ma jeszcze nienaruszoną. Pewnie nie wpadłbym na ten problem, gdyby nie takim sam identyczny tuner, który pożyczyłem. Na nim nic takiego jak odbieranie fal długich na UKFie czy stały szum stereo lub burczenie w tle nie występuje. Dźwięk jest idealnie czysty. Tunery oczywiście sprawdziłem na dobrze zrobionej antenie dachowej.
    PS: Posiadam wzmacniacz 504B i sterowanie Wzmachol --> Tuner też działa bez zarzutu.

    Proszę o pomoc. I dziękuję wszystkim z góry za jej udzielenie :-)

    0 7
  • #2 29 Kwi 2004 16:41
    kaem
    Poziom 26  

    Miałem taki tuner i te przeniki z AM to raczej normalne niestety. Po prostu tak się zdarza i moim zdaniem to nie przeszkadza w normalnym używaniu na FM bo stacje FM zagłuszą wszystkie przeniki. Nie sądzę by te przeniki były spowodowane złą pracą toru FM. Po prostu jest to mały błąd konstrukcyjny i nic tu się nie wymyśli, raz to się daje słyszeć a innym razem nie. Moim zdaniem to bardzo dobre tunery jak na swoją klasę i cenę. Do błędów konstrukcyjnych można też zaliczyć np. to, że sygnał stereo nie zanika gdy jest zbyt słaby - już nic nie słychać (sam szum) a dekoder ciągle pali diodę i nie chce się zablokować. W Techniksach to np. stereo już dawno byłoby zablokowane. Trzeba się z takimi atrakcjami pogodzić i to bez względu na cechy innego egzemplarza tego samego typu.
    Jeżeli chodzi o szum i brum w odbiorze stereofonicznym, to tu już jest poważniej. Może tylko coś się rozwarło lub zwarło przy głowicy - ten tuner ma niezbyt solidne mocowanie gniazda antenowego i ekranu głowicy, więc być może faktycznie gdzieś już nie dochodzi masa. Uszkodzenie jakiegoś elementu raczej wykluczam, to powinno być do zrobienia samą głową i lutownicą.

    0
  • #3 29 Kwi 2004 21:41
    RafeQ
    Poziom 10  

    Tak, ale jednak te zakłócenia (dosyć dokuczliwy szum nawet na stacji o bardzo bardzo silnym sygnale) Stereo są raczej rzeczą niezbyt normalną, tymbardziej że na dwóch pozostałych tunerach, które są w domu takowe aż w takim natężeniu nie występują. Wątpie aby to był błąd konstrukcyjny. Byłby to zbyt rażący błąd i raczej taki tunerek szybko znalazłby się w serwisie. Ale dzięki za już jakieś pierwsze wskazówki :-)

    0
  • #4 29 Kwi 2004 21:58
    Wojtek44
    Poziom 27  

    Hi
    A wymień te dwa największe kondensatory w zasilaczu.Powinno coś się zmienić.
    Powodzenia

    0
  • #5 02 Maj 2004 00:02
    RafeQ
    Poziom 10  

    Po wymianie tych dwoch kodensatorów w zasilaczu, odłączeniu masy głowicy od obudowy i połączeniu obudowy do masy zasilacza burczenie ustało, przesłuchy fal średnich się nawet zmniejszyły, ale niestety nadal szum stereo jest może minimalnie mniejszy ale nadal zbyt słyszalny. Nawet na tych stacjach, które nadają z bardzo silnym sygnałem (antena dachowa). Narzekam, ale po prostu miałem w łapach identyczny AS-502 i odbierał elegancko, bez szumków, również SONY ST-S110 może nie tak już elegancko, ale szumki też nie były tak dokuczliwe. Więc czekam na dalsze wskazówki, porady. :-)

    0
  • #6 02 Maj 2004 00:06
    RafeQ
    Poziom 10  

    Aha, zapomniałem dodać, że jeżeli dotknę palcami np. elementów-styków(pinów) K4,K5 lub też K7,K6 to wtedy nawet przy podłączonej antenie i odbierającej dobrze stacji zanika całkiem stereo i słyszę fale średnie. Wyjątkiem jest tylko jedna stacja, która ma nadajnik w moim mieście.

    0
  • #7 02 Maj 2004 10:55
    Wojtek44
    Poziom 27  

    Hi
    Moim zdaniem masz źle zestrojoną głowicę lub p.cz. Trzeba to od nowa zestroić (tak jak przy przestrajaniu).
    Druga sprawa to coś kręcisz z tymi masami!!!
    Dotknięcie palcem punktu K4 powinno dawać taki efekt jak dotknięcie obudowy -bo to jest masa.
    Jeści jest inaczej to znaczy ,że jej tam nie ma.
    Przy dotykaniu punktów K5 i K6 musi sygnał zanikać bo to jest (k5 wyjście p.cz. z głowicy) i k6(strojeniowe na głowice).
    Wojtek

    0
  • #8 05 Maj 2004 00:01
    RafeQ
    Poziom 10  

    Narazie głowicy nie ruszam, ale zauważyłem że gdy słucham Muzycznego Radia (105.8 FM Dolny Śląsk) - stacji która nadaje z bardzo dużą głośnością - to strasznie ta stacja jest zniekształcana soprany zwłaszcza a także przy bardzo dynamicznych utworach słychać jakby charczenie lub trzaski (na zdrowych tunerkach mi żadna z tych rzeczy nie występuje). Dodam jeszcze, że wszystko to słychać także gdy przełącze na MONO.

    0