Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polonez Atu Plus GSi problem z autoalarmem.

ranger7 17 Apr 2009 22:07 4187 14
Relpol
    ranger7
    Level 12  
    Witam

Mam duży problem z autoalarmem. Otóż samochód trochę stał i rozładował się w nim akumulator. Problem chyba w tym, że samochód miał załączony alarm. Akumulator naładowałem, podłączyłem (alarm po podłączeniu akumulatora od razu "uzbroił się" - jedno piknięcie). Problem polega na tym, że nie reaguje na pilota i nie mogę go wyłączyć... Próbowałem moimi dwoma pilotami, wymieniałem baterie - wszystko na nic. Może alarm zanik napięcia bierze za próbę "włamu" i po podłączeniu akumulatora trzeba po porostu trochę poczekać zanim zacznie reagować na piloty? Czy to możliwe, że rozładowanie akumulatora prowadzi do "rozkodowanie" pilotów a tym samym do unieruchomienia samochodu?
  • Relpol
    Zbych034
    Level 39  
    Napisz jaki masz alarm bo model samochodu w twoim przypadku nic nie mówi. Najprawdopodobniej trzeba ponownie w kodować piloty.
    ranger7
    Level 12  
    Prawdę mówiąc nie wiem jaki to alaram - samochód mam w spadku po Ojcu. Gdzie najlepiej to sprawdzić ? Gdzie przeważanie znajduje się centralka alarmu ?
  • Relpol
    szczepanstjepan
    Level 20  
    a mi się tak zrobiło i też nagle jak się kable poodpinały
  • Helpful post
    Zbych034
    Level 39  
    Witam
    Centralka najczęściej była montowana pod kierownicą. Daj zdjęcie pilota może po nim da się stwierdzić jaki to alarm.
    ranger7
    Level 12  
    Pilot autoalarmu za załączonym zdjęciu. Spróbuję zlokalizować centralkę, może ktoś ma taki autoalarm i przerabiał takie kłopoty...

Polonez Atu Plus GSi problem z autoalarmem.
    jurekk55
    Level 36  
    alarmu szukaj na lewym słupku lub za zegarami i lepiej go wymień więcej sprawiały problemów właścicielom samochodu niż zlodziejom.jakaś odmiana alcatras-a
    ranger7
    Level 12  
    Wszytko fajnie ale najpierw muszę go wyłączyc - a jak pisałem wcześniej na razie nie mogę tego zrobić :-(
    jurekk55
    Level 36  
    ściągnij klemę znajdź trolla,znajdźteż przekaźnik odcięcia b.możliwe że zewnętrzny
    ranger7
    Level 12  
    I co z tym przekaźnikiem ? Prawdę mówiąc najchętniej odłączyłbym ten alaram całkowicie - raz na zawsze.
    Zbych034
    Level 39  
    Piszę z pamięci ale w kodowanie pilotów to coś takiego:
    - wcisnąć przycisk serwisowy
    - Przekręcić zapłon 7 razy w ciągu 5 sek
    - nacisnąć dwukrotnie przycisk pilota
    - wyłączyć zapłon
    Powinno działać
    ranger7
    Level 12  
    Ale na "wyjącym" alarmie się chyba nie da tego zrobić... :(. A na "uzbrojonym" można ? Problem polega na tym, że nie mogę go wyłączyć - a jak nie mogę go wyłączyć, to chyba wkodowania na "włączonym" alarmie nie wyjdzie... Czy przycisk serwisowy znajduje się gdzieś na centralce ?
    ranger7
    Level 12  
    Więc obecnie sytuacja jest taka, że całkowicie odłączyłem centralkę alarmu od wiązki przewodów. Alarm się nie włącza a samochód odpala i jeździ bez problemu. Swoją drogą, taki alarm, który wystarczy odłączyć, to raczej atrapa a nie alarm... To generalnie załatwia sprawę, bo alarm w Polonezie z 98 r. to raczej ekstrawagancja. Ale temat mnie męczy. Na centralce mam następujący opis:

ISO 9002
    APPROVED PRODUCT
    MADE FOR AUDIOPOL MATLA CORP
    CS 9218 SMALL

Czy ktoś z szanownych kolegów dysponuje jakąś instrukcją lub dokumentacją do tego alarmu? A może ktoś wie jak do tego systemu ponownie wkodować piloty? Na obudowie alarmu nie ma żadnego przycisku serwisowego. Z centralki odchodzi jeden czarny pojedynczy przewód (chyba antena) i wiązka ze złaczem wielokonektorowym, które obecnie rozłączyłem i zabezpieczyłem taśmą izolacyjną.
  • Helpful post
    Ireneo
    Level 42  
    Jest to LEGEND.https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=788607#788607
    ranger7
    Level 12  
    I to zamyka sprawę. Dziękuję wszystkim za pomoc.