Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Denon 725r nagle przestał działać

werebeaver 18 Kwi 2009 15:11 1472 3
  • #1 18 Kwi 2009 15:11
    werebeaver
    Poziom 13  

    Witam
    Dziś nagle mój wzmacniacz przestał działać, na pierwszy ogień poszedł bezpiecznik, na płycie ma oznaczenie F1 a na obudowie T2L250V czyli z tego co się orientuję 2A zwłoczny. Co sprawdzić przed wymianą tego bezpiecznika jeszcze ? zauważyłem minimalne napuchnięcie kondensatora elna 56V 10000uf ale jest ono tak małe że nawet nie wiem czy fabrycznie tak nie było.
    Do dziś ze sprzętem było wszystko ok.

  • #2 19 Kwi 2009 13:36
    E.L.O.
    Poziom 28  

    werebeaver napisał:
    Co sprawdzić przed wymianą tego bezpiecznika jeszcze ? zauważyłem minimalne napuchnięcie kondensatora elna 56V 10000uf ale jest ono tak małe że nawet nie wiem czy fabrycznie tak nie było.

    Sprawdź mostek prostowniczy (diody prostownicze zasilające końcówki mocy). A kondensator spuchnięty wymień lub odlutuj i sprawdź dokładnie jego oporność między +/- czy nie ma zwarcia i czy ma jeszcze pojemność, jeśli zasilanie końcówek jest symetryczne to sprawdź obie kondensatory filtrujące ewentualnie je wymień, fabrycznie nie może być spuchnięty :!: uważaj na znaki +/- przy wlutowaniu kondensatorów :!:

  • #3 20 Kwi 2009 01:20
    Lukasr29
    Poziom 20  

    Wątpię żeby to była wina kondensatora i żeby w ogóle coś było z nimi nie tak, czasem te górne plastikowe "zaślepki" są lekko wybrzuszone i wygląda to tak jakby był napuchnięty. Sam się na to kiedyś nabrałem.
    Sprawdź tranzystory końcowe na zwarcie.
    Denony z tych serii (715R, 725R, 915R, 925R itp) mają specjalne układy scalone do regulacji prądu spoczynkowego, prąd z góry ustalony jest na bardzo dużą wartość (blisko 1A!) a ten układ go zmniejsza i trzyma w ryzach (ok 70mA na luzie). Ale zauważyłem jeden niepokojący objaw związany z regulacją prądu w tych Denonach, gdy odetnie się zasilanie na jakieś 3-5 sekund a potem włączy to prąd spoczynkowy potrafi przez 1-2 sekundy utrzymywać się ma max poziomie. Tak jakby wtedy układ miał jakieś zachwianie i działał z opóźnieniem. Wszystko jest ok gdy zasilanie odcięte jest przez dłuższy lub krótszy czas. Teoretycznie tranzystory powinny wytrzymać ale przy nagrzanym radiatorze prąd osiągnie dużo większą wartość ponieważ nie ma w tych wzmacniaczach zastosowanej kompensacji temperaturowej, wszystko zdane jest na działanie tego układu.
    I to nie jest kwestia jednego wzmacniacza bo miałem już tych Denonów kilka sztuk i w każdym występuje to zjawisko. Zdarzyło mi się że podczas właśnie takiego sprawdzania zachowania prądu w PMA-725R wystrzeliły mi tranzystory w jednym kanale. Od tamtej pory zawsze gdy trafi do mnie któryś z tych wzmacniaczy profilaktycznie zmniejszam wartość prądu max do 500mA, to jest jeszcze bezpieczna wartość dla tranzystorów i pozwala na swobodne operowanie wartością prądu przez układ (gdy przełącza się na klasę A ustala go na ok 300mA) . Nie wiem czemu konstruktorzy Denona tak to rozwiązali ale wydaje mi się że może to być częstą przyczyną uszkodzeń tych wzmacniaczy, wystarczy chwilowy zanik napięcia w sieci.

  • #4 13 Lip 2009 19:55
    werebeaver
    Poziom 13  

    okazało się że Lukasr29 miał racje, do wymiany była końcówka i sterowanie

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME