Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermoPasty.plTermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SE T230 nie działa ładowanie po zalaniu

18 Kwi 2009 17:03 1922 11
  • Poziom 12  
    Witam,
    Dostałem zalanego SE T230, zalanego oznacza w tym wypadku zabawę dziecka (telefon dostał się w ręce małego dziecka który poślinił lekko go) telefon skorodował, nie działał, postawiłem go. Jednak nie działa ładowanie ;/ Znalazłem schemat naprawy:
    SE T230 nie działa ładowanie po zalaniu

    Ale u mnie pin nr. 2 od góry (pierwsza żółta kropka) jest wyrwany ;/ Nie mogę znaleźć miejsca gdzie mam pociągnąć crossa.

    Czym mogę połączyć te piny? Pytanie dla serwisantów, czym wy robicie crossy? Bo tutaj będą 2 więc żeby zwarcia nie było to jakimi kabelkami ;/



    Proszę o pomoc
    TT


    -------------
    Telefon po zdjęciu układu N901 (widoczny na fotce glass?!?) Pokazuje podłączony zestaw słuchawkowy (pewnie piny się złączyły musze rozlutować, poszukuje informacji do kąd idzie pin nr. 2 od góry na moim zdjęciu ponieważ inne rozgryzłem, a nie wiem gdzie zrobić cross do tego punktu. Po podłączeniu ładowarki telefon wykazuje napięcie na stykach baterii 5V, po wyjęciu baterii ładowarka go "podtrzymuje" i telefon chodzi bez niej, jednak nie widać oznak ładowania ;/

    W tych miejscach jest zamknięty obwód jest dobrze prąd, jednak nie ma oznak ładowania ;/

    http://forum.gsmhosting.com/vbb/attachment.php?attachmentid=45343&d=1138361409
  • TermoPasty.plTermoPasty.pl
  • Pomocny post

    Poziom 37  
    Ten wyrwany pin służy do identyfikacji napięcia ładowania przez układ powerIC (viktoria n801). Samo napięcie prosto z ładowarki (DCIO) trafia do tranzystora V801 i ładuje baterię (napięcie za tranzystorem jest na c804). Natomiast informacja o ładowaniu (DCIO_int) jest podawane przez układ Knatte (kulki B5,C5 - C5 masz wyrwaną) do układu n801 (viktoria). Po drodze jest kondensator filtrujący c803. I to do niego musi pociągnąć drucik z kulki B5 (dolna żółta wg twojego rysunku). Zlokalizuj po której stronie c803 jest masa, a do drugiej strony podłącz kabelek z kulki B5. Czerwona zwora na rysunku do niczego nie służy przy ładowaniu.

    BTW. Rysunek jest błędny bo pokazuje o jedną linię kulek za mało (powinno być 4x5). Ale nie zmienia to rozumowania bo brakujące 4 kulki leżą w pionie po prawej stronie układu.

    Poniżej masz PCB z zaznaczonymi kluczowymi elementami.

    SE T230 nie działa ładowanie po zalaniu
  • Poziom 12  
    Witam,
    Dziękuję za odp. przepraszam że atk późno odpissuje.. zlokalizowałem to miejsce ale... tam nie ma kondensatora u mnie ;/ jest owszem masa po prawej stronie jego (patrząc na schemat) ale kondensatora nie ma, nie ma żadnego SMD tam ;/
    Musi tam być? z jakiego modelu mogę go wyjąć? K300 czy k700 mają ? Prosze o pomoc.

    Dziękuję
    TT

    Dodano po 6 [minuty]:

    Tak.. patrząc na schemat brakuje mi więcej elementów brakuje mi C803, C742 to tak po sąsiedzku prawie... ;/ Mam zrobić cross tam i dać napiecie ze styków, czy poszukać kondenstora?

    Dodano po 2 [minuty]:

    C 211 i C208 tez brak... bie widać śladów by ktoś coś lutował w nim ;/ chyba trzeba kupić nową płytkę ;/
  • Pomocny post

    Poziom 37  
    Płyty czasem znacznie się różnią. Możesz spróbować zrobić tego krosa ale pod warunkiem że rozkład padów jest identyczny - ten kondensator/y nie są aż tak potrzebne, wbrew pozorom, więc może ich nie być - wiadomo każdy oszczędza.
  • TermoPasty.plTermoPasty.pl
  • Poziom 12  
    Tak, pady wszytskie się zgadzają, wszystko wyglada identycznie pzoa tym że brakuje elementów, choć pady sa tak pocynowane jakby były na nich elementy (sporo cyny) zarz pociągne z portu kabel iz oabcze a jak nie to dam dalej crossa, a czym ty robisz crossy? Jak mam z 1 storny do 2 strony PCB ciągnąć crossa jakimś kabelkiem?
  • Pomocny post

    Poziom 37  
    Jeśli drucik nie będzie się stykał z otwartymi metalami lub padami (po zielonym lakierze - soldermasce) to emaliowany (izolacja łatwo się przeciera). Ale jakieś prowadzenie przez ekrany (blachy pokrywające lementy) lub po elementach to lepiej izolowanym PCV (lub innym plastiku).
    Na rysunku poniżej widać że układ Knatte nie bierze udziału podczas ładowania głównego - DCIO (linia czerowana) omija układ i trafia do tranzystora. Jednak napięcie DCIO służy do informowania 'viktorii' - układu zarządzania zasilaniem (PMU) poprzez układ Knatte (linia zielona - DCIO_int), że występuje napięcie ładowania (podpięta ładowarka). W związku z tym prawdopodobnie (bo nigdy nie sprawdzałem) tranzystor nie jest załączany - stąd brak ładowania. Po podaniu napięcia ładowania na DCIO_int (linia zielona) 'viktoria wysterowuje odpowiednio tranzystor i zaczyna się ładowanie. Tyle dodatkowej teorii o ładowaniu w tym modelu. W praktyce trzeba złączyć linie czerwoną z zieloną.

    SE T230 nie działa ładowanie po zalaniu
  • TermoPasty.plTermoPasty.pl
  • Poziom 12  
    Acha, to zrobie poprostu cross tak jka psiałeś wcześniej (z portem a kondensatorkiem ;))

    Bardzo Ci dziękuje, przybliżyłeś mi przy okazji istotę działąnia ładowania w tym modelu ;)
    Bardzo dziekuje jednak człowiek uczy się całe życie....

    Pozdrawiam
    Oczywiście pomógł dla Ciebie.

    TT
  • Poziom 12  
    Qrcze, ładowanie jest już ok, ale nie mogę nic poradzić na tę ikonę słuchawek ;/ ciągle świeci, zdjąłem IC od audio, nic, zrobiłem wg. solucji- połączyłem q pin i 4 pin w porcie "usb" telefonu- nic... Czy ktoś ma jakąś działającą solucje?

    Może kolega ma coś? Bardzo bym prosił o pomoc jeżeli tylko Możesz.

  • Poziom 37  
    Na początek zresetuj profile.
  • Poziom 12  
    Robiłem reset ustawień fabrycznych etc. nadal to samo ;/ Mimo iż IC wylutowany ;/
  • Poziom 14  
    Moze masz zwarcie gdzies kolo fast portu znawca nie jestem wle wiesz sprawdz lub wymien fast port
  • Poziom 12  
    Niestety nie ;/
    Niec nie widać, grzałem etc nic. Kupiłem nową PCB i mam pytanie jak ją przystosować do danych z nklejek ;] ale to na PW. Dzieki.


    Gdyby ktoś znał od. na te słuchawki proszę pisać.