Witam
Kondensator C14: (przystawka TIG AC DC) dobrać najbliższy z typoszeregu. Przedstawiam palnik do mikrospawarki punktowej TIG.
Pozdrawiam
Stanisław Krasicki
Witam
Przedstawiam mikrospawarkę punktową TIG oraz próbki wykonane z użyciem tego urządzenia. Materiał: stal nierdzewna, szczytowy prąd spawania: ok. 450A, czas trwania przepływu prądu: 4,6 msek, gaz ochronny: argon "4,6".
Pozdrawiam
Stanisław Krasicki
Witam.
Mam pytanie: podczas uruchomienia przystawki AC/DC próby przetwornicy wykonane z żarówkami wyszły ok, ale po podłączeniu transformatora Tr WN bardzo grzeją się tranzystory T16 T17, a przeskok iskry nie wiem ile ma być, ale u mnie jest na odległość 2-3 mm. Próby były robione bez przewodu i bez argonu, bo zakup tego ze względu na koszty pozostawiłem na koniec. Czy można na podstawie prób ustawić czas martwy przetwornicy bez oscyloskopu ?
Pozdrawiam Roman
Poprawiłem błędy- następnym razem przed wysłaniem postu skorzystaj z "przycisku" Pisownia.
[Akrzy]
Witam
Oscyloskop jest niestety konieczny, na portalu np. Allegro jest mnóstwo ofert sprzedaży tych przyrządów. W opisanym przypadku tzw. czas martwy jest za krótki albo na uzwojeniu szczególnie wtórnym przetwornicy występuje zwarcie międzyzwojowe. Przepraszam, że zwracam uwagę, ale Kolego przy pisaniu postów korzystaj z zakładki "pisownia", tym sposobem uniknie się błędów ortograficznych.
Pozdrawiam
St. Krasicki
Witam
Jestem początkującym "spawaczem" tzn w jestem w trakcie kursu spawania i bardzo spodobał mi się proces spawaniem TIG a szczególnie jego uniwersalność i czystość jak i pełna kontrola na procesem łączenia. (trochę jak lutowanie:-)) Na tyle, że postanowiłem przystąpić do wykonania przystawki z EP. Czekam tylko na płytki...
Mam związku z tym projektem parę pytań szczególnie do autora Pana Stanisława Krasickiego a właściwie o parę sugestii. Jestem z wykształcenia jak i zamiłowania elektronikiem (spec. audio) więc pewne modyfikację potrafię dokonać... Mój problem, dotyczy tego, że nie czytałem artykułu z EP więc moja wiedza nt ww urządzenia jest znikoma(tyle co forum:-(). Więc zacznę od końca - chcę zaadoptować moją spawarkę MMA Clarke 210 TE (ma tylko prąd zmienny) do spawania TIG. Kupiłem okazyjnie uchwyt BOC 26 - 230A (chyba), chłodzony powietrzem a nie wodą. Z tego wynika, że z części z przystawki (dot. chłodzenia wodą) mogę zrezygnować, a pewnie część elementów na prąd (400 A) mogę zmienić na - np. 250A co pewnie się przełoży na redukcję kosztów drogich elementów. Nie zamierzam do spawania używać prądu większego niż 150A. Z kursu, w którym uczestniczę widzę, ze przeciętnie używa się prądu do 120-150 A. Nawet MIG, jak spawałem ostatnio 6 mm "blaszkę" to tylko 160 A. To chyba wszystko co jest ważne dot. budowy urządzenia i tego co sam posiadam. Dziękuję za ewentualne sugestie i proszę także o uwagi konstruktorów, którzy już wykonali przystawkę.
Witam
To, konkretne urządzenie służy do spawania wyłącznie prądem stałym (DC), a więc nie ma możliwości pospawania nim aluminium.
Pozdrawiam
St. Krasicki
Witam.
Zainteresowałem się tematem w związku z tym mam kilka pytań.
Posiadam zwykłą spawarkę transformatorową na 230v 250A.
Nie posiada ona w sobie prostownika, więc chciałem go umieścić bezpośrednio w przystawce (aby spawać Tig DC).
Czy mają Koledzy może jakiś pomysł na w miarę tani i bezawaryjny przełącznik odłączający mostek prostowniczy (przy spawaniu AC).
Pozdrawiam
Ja osobiście zrobiłem sam stycznik z rzeczy które miałem w moim warsztacie . Budowę jego przedstawiam na rysunku i jego części. W izolatorze należy wydrążyć otwór do rdzenia tak aby jego część weszła w izolator a uchwyt rdzenia wyszedł przez otwór dostosowany do wielkości samego uchwytu, chodzi tu o to żeby rdzeń nie wyszedł zbyt mocno bo wtedy może mieć małą siłę pociągową. Trzeba szukać takiego automatu rozrusznika aby posiadał wew rdzenia sprężynę która wypychała by go na zewnątrz tak aby odpychał dźwigienkę stycznika. przed nakrętką która przytrzymuje dźwigienkę powinna być sprężynka która by dostosowała siłę docisku. Osobiście taki stycznik wykonałem i do tej pory działa. Pozdrawiam i miłego wykonania stycznika oczywiście nie zmuszam.
Witam
Na znanym portalu aukcyjnym od czasu do czasu pojawia się płytka : "Urządzenie do bezdotykowego zapalania łuku elekt" . Z tego co pokazuje schemat blokowy nie wymaga on nawijania (oprócz trafa WN) żadnego innego "cewkopodobnego" elementu, wykorzystujac jedynie dwa identyczne transformatory sieciowe. Czy ktoś używał tego, kupił lub słyszał jak działa ten układ. Czy są z nim problemy i czy w ogóle działa? Może ktoś posiada schemat...
Witam szanownych kolegów mam pytanie na temat wykonania przystawki tiga Ac dc mam spawarką transformatorową z regulacją spawania na przełączniku na uzwojeniu pierwotnym szejścio zakresy zasilana dwoma fazami jest nawijana u elektryka jakiś czas temu czy to trafo nadawałoby się do tej przystawki i Jeszcze jedno jak wykonam przystawkę EP 01/2007 czy aby spawać metodą DC czy potrzebują zrobić jeszcze układ z 2003/12 bardzo proszę o pomoc.
dwa rdzenie o Wymiarach 6,8cm 8,4cm grubość drutu na pierwotnym 2,5 mm a na wtórnym ok. 13,5 mm na wyjściu ma około 56v są dwie kolumny
Witam
Przymierzam się do budowy TIG`a, ale chciałbym zbudować połączenie projektów z ep 12/2003 i 10-11/2006. To znaczy część AC zostałaby nie zmieniona, ale DC posiadałaby pulsację i podłączana byłaby do wejścia DC przystawki, z tym że przy AC regulacja odbywałaby się bocznikiem a przy DC, bocznik ustawiałbym na maksymalną wartość prądu i regulacja odbywałaby się zgodnie z projektem z 12/2003 czyli na tyrystorach. I tu moje pytanie - czy ma ktoś jakiś pomysł w jaki sposób wykonać przełączanie skoro oba źródła nie mogą być włączone jednocześnie. Zależałoby mi na tym żeby jak najbardziej ograniczyć ilość kabli do przełączania poza urządzeniem. Najwyżej zamontowałbym dwa gniazda tzw. "masy" do AC i DC osobno, tylko jak wykonać pozostałe podłączenia?
Witam mam pytanie odnośnie transformatorów sterowania tyrystorów mocy Tr1 i Tr2. Czy można kupić gotowe takie transformatory, jeśli tak to jakiego typu szukać, o jakiej przekładni. Pozdrawiam
Witam po dłuższej przerwie.
Transformator (kształtki E I) do sterowania tyrystorów mocy, posiada rdzeń o przekroju kolumny środkowej ok. 1 cm² i uzwojenie pierwotne ma 100 zw DNE 0,2, a wtórne 2 x 70 zw. DNE 0,2.
W Redakcji Elektronika Praktyczna został złożony do druku projekt zgrzewarki oporowej kondensatorowej przeznaczonej do precyzyjnego zgrzewania między innymi ogniw akumulatorowych w baterie. Mam nadzieję, że artykuł ukaże się rychło. Maksymalny prąd zwarcia wynosi ponad 4000 A.
Na zdjęciu jest płyta czołowa zgrzewarki i próbka zgrzewania. Jest to blacha o grubości 0,1 mm połączona z podłożem ze stali nierdzewnej o grubości 4 mm.
W Readakcji Elektronika Praktyczna został złożony do druku projekt zgrzewarki oporowej kondensartorowej przeznaczonej do precyzyjnego zgrzewania między innymi ogniw akumulatorowych w baterie. Mam nadzieję, że artykuł ukaże się rychło. Maksymalny prąd zwarcia wynosi ponad 4000 A.
Czy do sterowania tyrystorów nadadzą się rdzenie E25/13/7-3F3, Al 1650? Dostępne są po ok 5zł z karkasami więc zastanawiam się czy dadzą radę jako transformatorki sterujące. Proszę o opinie
Witam
Jest tak: sterowanie tyrystorów mocy poprzez transformatory jest uwarunkowane wyłącznie koniecznością galwanicznego oddzielenia obwodów elektrycznych. W przedstawionym opracowaniu wykazano, jak to należy wykonać, a jeśli się nie posiada takich samych elementów, trzeba sobie jakoś radzić i zastosować inne podzespoły. Sterowanie obwodu bramki tyrystora mocy (jego parametry elektryczne) nie są krytyczne. Tyrystor, to taki "koń" roboczy obwodów energoelektroniki i wiele zniesie. Ważne jest pewne jego załączenie, a pewność tą gwarantuje wysterowanie jego bramki pakietem impulsów.
Pozdrawiam
Stanisław Krasicki
Posiadam do odstąpienia przystawkę do spawania aluminium metodą TIG (posiada również opcję spawania DC) wg. opisu zamieszczonego w Elektronice Praktycznej.
Stanisław Krasicki
Witam szanowne grono Tig'owców.
Mam okazję zakupić po mniejszej cenie tiga niestety tylko DC. Czy jest możliwość prostym sposobem przerobienia go na AC, aby spawać alu ( ominięcie prostownika i dławika) czy wymaga to głębszej ingerencji w cały elektroniczny układ?
Mam jeszcze pytanie odnośnie regulacji częstotliwości. Droższe Tigi mają regulację np. do 300Hz, a tańsze do 25Hz. Jaką rolę w spawaniu spełnia regulacja Hz?
Niestety nie jest to takie proste, zwłaszcza jeśli posiadasz spawarkę inwerterową. Gdyby można tak zrobić to ten temat na pewno by nie istniał. A ja mam pytanie z innej beczki, czy czystość argonu o symbolu 5.0 do spawania aluminium jest tak bardzo ważna? Czy można użyć tego samego gazu co do kwasówki (symbol prawdopodobnie 4.6)?
Witam wszystkich!!!
Jestem dosyć zielony w kwestii tworzenia spawarki TIG, toteż zwracam się do Pana Stanisława Krasickiego, który jest dla mnie jak guru, oraz do innych znawców tematu o pomoc w zrealizowaniu małego TIG'a.
Posiadam najzwyklejszą małą spawarkę elektrodową 130A zasilaną z 230V, regulowaną pokrętłem i chciałbym ją przerobić właśnie na TIG'a, jeśli jest taka możliwość. Mam od dawien trzy (albo cztery - nie pamiętam) nieużywane diody prostownicze o na prawdę dużych rozmiarach produkcji b. ZSRR, więc mógłbym je wykorzystać w tym przedsięwzięciu. Nie będę się powtarzał z zaletami TIG'a na elektrodą, jednak chciałbym móc spawać różne stale oraz aluminium o grubości max. 3-4mm, ponieważ grubszych elementów w samochodach i motocyklach nie ma, a do tego właśnie planuję wykorzystywać spawarkę - głownie stopy alu.
Przeczytałem cały ten temat i inne tematy poruszane też na innych forach, żeby wiedzieć o co chodzi, jednak ciągle mam wątpliwości. Wiadomo palnik, i reszta aparatury do argonu muszą być, jednak jak wygląda cała reszta??? Nie posiadam schematów zamieszczonych w EP, toteż nie wiem z czym to się gryzie - jestem zielony jak trawa na wiosnę.
Proszę Pana, Panie Stanisławie oraz innych kolegów którzy też są dla mnie mistrzami w dziedzinie budowy TIG'ów o wsparcie merytoryczne, wszelkie schematy oraz pomoc, za co z góry ogromnie dziękuję.
PS. Panie Stanisławie (przepraszam za spoufalanie się) czy Pańska oferta dotycząca przystawki do spawania aluminium z opcją DC jest jeszcze aktualna? Na ile ją Pan wycenia oraz czy dam radę ją wykorzystać??? - proszę o dane techniczne sprzętu, do którego ma być podłączona.
Mam jeszcze drugie pytanie dotyczące współpracy, o której wspomniał Pan dawno temu. Czy jeszcze Pan poszukuje kogoś, komu Pan pomoże? Jako mechanik oraz majsterkowicz amator posiadam kilka maszyn oraz urządzeń bardzo przydatnych, w tym tokarkę.
W razie jakichkolwiek informacji i odpowiedzi proszę o odpowiedź nawet na maila: byczek2006 (małpka) gmail.com - proszę o nieprzesyłanie spam'u.
Witam mam pytanie, nie mogę dostać w dobrej cenie rdzeni na trafa sterujące tyrystorami, czy rdzenie ferrytowe z materiału 3C85, ETD39 nadają się pod te trafa pozdrawiam, w budowaniu transformatorów nie jestem dobry więc proszę o pomoc. Pozdrawiam
Co do tych rdzeni to są aż na wyrost według mnie. Ja zrobiłem na rdzeniach EE25 i dopiero składam całe urządzenie więc jeszcze nie jestem w stanie powiedzieć jak działają ale wydaje mi się że powinno być ok. Tyrystory nie są zbyt wymagającymi elementami. A co do pytania kolegi greemtroll to schematy dostępne są na stronie EP i ściągnąć je mogą prenumeratorzy lub każdy ale po wysłaniu sms`a. Aha, czy próbował ktoś do trafa WN wykorzystać zwykły rdzeń transformatorowy? W końcu 500Hz to nie aż tak wysoka częstotliwość
Dakin11 wnioskuję, że chodzi Tobie o tego kolesia, co to stworzył to "cudo".
Z maila, którego dzisiaj dostałem mogę jeszcze dopisać, że sprzedający zapewniał mnie, że bez problemu będzie to pracować do 250A przy jednej fazie, oraz 400A przy tzw. sile. No ale jeśli Pan Stanisław Krasicki nie chce tego komentować, to widzę, że został mi jeszcze do ściągnięcia schemat spawarki MMA/TIG z EDW z czerwca tego roku i ewentualnie wykorzystanie jego do budowy małej domowej spawarki. Chyba, że ktoś jest w posiadaniu EDW 06/2010 i może podrzucić skany opisanej tam spawarki MMA/TIG?
Pozdrawiam
Mam jeszcze pytanie: Czy aby spawać metodą TIG AC wystarczy odłączyć diody, czy trzeba jeszcze coś dołożyć? Wydaje mi się, że przynajmniej trzeba zamontować jonizator, ale co jeszcze?
Pozdrawiam
Dla innych czytających to forum załączam jeszcze opisy omówionego sterownika do TIG'a, gdyż za jakiś czas na alledrogo przeniosą go do archiwum i znowu ktoś może pytać o niego czy warto.
Pozdrawiam
Do spawania metodą TIG AC częstotliwość prądu spawalniczego nie może przekraczać 400Hz a często jest regulowana w zakresie od 20Hz. Więc aby zmienić spawarkę inwerterową DC w AC należy zastosować na wyjściu spawarki przekształtnik w układzie mostkowym. Ma to tę zaletę iż nie ma wpływu na transformator występująca przy spawaniu aluminium składowa stała.
Pozdrowienia
Jestem już praktycznie na finale budowy TIG`a ale stanąłem w miejscu bo nie wiem co wstawić zamiast kondensatorów 10uF/200V i 20uF/200V które opisane są jako olejowe. Czy ich wartość jest "sztywna" czy można dać troszkę mniejszą (np. 2x10uF MKP)? Jakie użyliście w swoich konstrukcjach? Nie chciałbym niczego ubić przez zły kondensator, więc proszę o podpowiedź
Witam
Dzisiaj uruchomiłem mojego TIG`a Nie obyło się oczywiście bez problemów, ale na szczęście już działa. Dla zainteresowanych mogę podzielić się moimi spostrzeżeniami z budowy takie maszyny, oto kilka z nich:
-Jeśli ktoś ma problem ze zdobyciem rdzeni ferrytowych na trafo WN to polecam standardowe rdzenie z trafopowielaczy nowszej generacji, co prawda okno mają dość małe ale udało mi się zmieścić 12 zwoi linki 16mm2 w izolacji co do moich potrzeb jest wystarczające
-jako rdzenie do transformatorków sterujących dobrze spisują się rdzenie opisane przeze mnie na poprzedniej stronie
-do przetwornicy użyłem nie 4 rdzeni z trafopowielaczy ale jeden rdzeń z zasilacza ATX (chyba ETD39 lub ETD44) przez to konstrukcja jest bardziej zwarta i zajmuje wiele mniej miejsca. Trzeba tylko pamiętać żeby zwiększyć częstotliwość pracy przetwornicy bo inaczej musielibyśmy nawijać zbyt dużo zwojów co mogłoby być problemem na tak małym rdzeniu
-kondensatory C24 i C25 wstawiłem MKP i jak na razie jest dobrze ale zobaczy się jak będą się spisywały po przepracowaniu jakiegoś czasu
-z tyrystorem w przetwornicy rzeczywiście może być problem, bo nie każdy będzie się dobrze spisywał. Radzę zaopatrzyć się w kilka różnych, u mnie najlepiej działały jakieś stare polskie lub rosyjskie, bo z nowymi były problemy (przetwornica potrafiła się przeciążać, chyba nie wyłączały się odpowiednio szybko)
Jutro postaram się wrzucić zdjęcia, jeśli zdążę pospinać ładnie wszystkie kabelki
Aha, czy myślał ktoś może troszkę nad układem automatycznej regulacji składowej stałej? Troszkę uciążliwe to kręcenie potencjometrem przy zajarzonym łuku
No gratuluję odpalenia sprzęta Mam pytanie dotyczące trafopowielaczy nowszej generacji. Czy można zaadoptować takowy z jedenastoletniego monitora komputerowego 14"?
Mam akurat dwa takie rozebrane i zastanawiam się właśnie nad powielaczami.
Pozdrawiam
O ile zmieści Ci się ze 12 zwoi drutu o odpowiednim dla założonego prądu przekroju to śmiało, ja próbowałem na różnych i naprawdę układ nie jest wymagający. Aha nie zrażaj się że przy próbach będzie za mała iskra, bo w argonie wzrasta chyba trzykrotnie!
Fajnie wiedzieć. Czyli łopatologicznie ujmując muszę rozwalić obudowę powielacza i te dwanaście zwojów upchnąć. Czy dobrze będzie, jeśli całe to trafo zaizoluję jeszcze dodatkowo taśmą, czy nie ma takiej konieczności. W sumie tam występują wysokie napięcia, więc o przebicie i ew. porażenie prądem dosyć łatwo. A to, że argon, xenon, neon itp. gazy szlachetne potęgują łuk elektryczny, to wiem. Jednak cena argonu mimo wszystko jest dosyć wysoka w porównaniu do CO2.
Pozdrawiam i udanego spawania życzę