Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zawór dozujący do gorącej czekolady

bartas666 18 Apr 2009 22:32 1935 7
  • #1
    bartas666
    Level 18  
    Witam serdecznie! Mam problem następujący. Maszyna kiedyś służyła do pakowania mleka w torebki z PP teraz przerobiono ją w maszynę do pakowania gorącej czekloady/kremów czekoladowych w folię PE. Jest problem z dozownikiem na tej maszynie. Dozownik do zwykły tłok na siłowniku i dwa zawory. Na powrocie zasysa z górnego zbiornika czekoladę na wysterowaniu otwiera dolny zawór i dozuję w paczkę no i właśnie tutaj jest problem. Na dole jest zawór zpręzynowy grzybkowy z tzw wylewką czyli kawałkiem rurki. Bez rurki (wylewki) leje po bokach folii brudzi ją i nie można zgrzać folii (tluszcz) jak zamontujemy wylewke to po zadowoazniu osadza sie w niej czesc gestego kremu i pomalu kapie i rowniez wpada z zgrzew...Czy moze ktoś ma sprawdzony sposób na dozowanie takiego produktu? Czy moze zastosować jakieś podciśnienie? proszę o pomoc
  • #2
    elkard
    Level 36  
    Witam.
    W urządzeniu z którym mam styczność, podobny problem z dozowaniem czekolady jest rozwiązany poprzez zakańczanie każdego cyklu dozowania, zasysaniem jej przez krótką chwilę.
    Przy czym dozownik (tłok), w moim przypadku napędzany jest silnikiem elektrycznym z odpowiednią przekładnia itd, a przez to jest chyba o wiele łatwiejsze zassanie tylko w określonym (niewielkim) zakresie. A i sam tłok jest do takiego rozwiązania odpowiednio skonstruowany, aby taka praca mogło być możliwa.
    No i oczywiście, wylewka w czasie tego zasysania nie mogła by być zanurzona w tej nalanej już czekoladzie.
  • #3
    bartas666
    Level 18  
    Kolego elkard a jaką konsystencję ma czekolada w masznie z ktorą masz styczność? Bo u mnie czekloada okolo 60 do max 80 st celsjuszai czekolada rzadka. tak tak w tej maszynie z ktora mam problem jest mozliwość opuszczenia paczki na dół zadozowania i dopiero zgrzaniawięc problemu by nie bylo. A możesz ewentualnie przybliżyć mi jak jest skonstruowany ten dozownik? moze jakies zdjecia na pw jesli to możliwe? i czy u Ciebie jest tez tak ze istnieja dwa zawory sprezynowe i zasysa z gornego zbiornika i zamyka go i dozuje poprzez rurę przez dolny zawor? A co sadzisz jakby zastosować u mnie vacum do zassania?(w plc wtedy w określonym momencie na okreslony czas zasysać produkt?) bo nie mam mozliwości mechanicznego cofniecia tłoka w celu zassania...
  • #4
    elkard
    Level 36  
    Czekolada u mnie ma temperaturę ok. 35 st. Jest to czekolada wlewana do foremek, (bombonierki itp). Ale ważne jest aby po dozowaniu już nie zaciekało, bo foremki za chwilę myszą być przesunięte.

    Co do konstrukcji tłoka to w tej chwili nie mogę Ci go zbyt dokładnie opisać. Części mechaniczne mnie nie dotyczą.
    Ale tak z grubsza, to tłok jest w formie obrotowego wału wewnątrz którego znajdują się tłoczki (kilka dozowań jednocześnie). Podczas dozowania wykonuje on obrót raz w prawo raz w lewo odpowiednio przemieszczając te tłoczki. Silnik jest prądu stałego z tachometrem i do tego odpowiedni sterownik czasowy, a nad tym wszystkim jest PLC.
    Co do tej konstrukcji mechanicznej u mnie to mogę temu się przyjrzeć dokładniej, ale oczywiście dopiero w poniedziałek, o ile też ten dział będzie pracował w ten dzień na tej zmianie co i ja. Może wtedy łatwiej będzie coś zasugerować do Twojego problemu. W każdym razie u mnie, w tym rozwiązaniu siłowniki pneumatyczne nie występują.

    Trudno mi tak teraz coś zaproponować przy takim rozwiązaniu jak u Ciebie. Bo w tym Twoim tłoku jak to sobie wyobrażam muszą być jakieś zawory zwrotne po stronie ssania i tłoczenia i ten właśnie drugi zawór uniemożliwi zassanie czekolady w wylocie. Chyba że zamiast tego zaworu zwrotnego na tłoczeniu dało by się zastosować elektrozawór bądź zawór pneumatyczny sterowany elektrycznie. Wtedy można by coś dalej pomyśleć.
  • #5
    LtJo
    Level 12  
    Trzy sposoby na niekapanie:
    1) doprowadź "spożywcze" sprężone powietrze przez elektrozawór do nasady wylewki zaraz za zaworem sprężynowym. Odpowiednio dobrany strzał powietrza (czas, ciśnienie) opróżni wylewkę z pozostałości czekolady bez rozbryzgu
    2) zmniejsz średnicę wylewki do takiej która zapewni sile napięcia powierzchniowego przewagę nad naciskiem słupa ciekłej czekolady (zakończenie wylewki musi być prostopadłe do jej osi a nie zukosowane)
    3) połącz punkty 1) i 2)
  • #6
    krzychol66
    Level 24  
    4. zakończ wylewkę sitkiem na tyle gęstym, aby wylewka była cała pełna, a z sitka nie kapało
    5. możesz dodać na końcu wylewki nóż obrotowy, który przetnie produkt na koniec dozowania.
  • #7
    bartas666
    Level 18  
    Wymyślono zawór klapkowy w kształcie półkuli po bokach pociągają je dwa cięgna plus sitko...nie jestem pewny co do tego. W dyskusji wyszło że nie ma tam możliwości zastosowania ssania produktu w rurze ze względu na budowę samego zaworu dozującego i procesu zasysania produktu z górnego leja. myślałem żeby zastosować na końcu nalewki jeszcze coś w stylu elastycznej membrany coś w maksymalnym powiększeniu urządzonko wykorzystywane przez cukierników do ozdabiania kremowymi wzorkami tortów itp.
  • #8
    bartas666
    Level 18  
    Problem rozwiązany. Zastosowany układ jaki był poprzednio czyli dwa zawory grzybkowe ssacy i dozujący na dole plus dodany na samym końcu zawór membranowy wykonany z gumy silikonowej rozciętej w kształcie znaku "+" guma dość gruba po zadozowaniu wraca na swoją pierwotn ąpozycję nie powodując zabrudzenia folii i okapywania. Choć wydajność maszyny bardzo mała lecz klient zadowolony bo nie ma dużego zbycia produktu i przez 8h trochę tego narobi jednak. pozdrawiam