logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf II 1989 1.4 75KM - Czy spalanie 10L/100km jest normalne?

Pele777 19 Kwi 2009 10:17 12743 9
REKLAMA
  • #1 6431781
    Pele777
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam posiadam golfa II z 1989 roku i jego spalanie na będzynie, jak na gazie wynosi średnio 10L/100km, a w trasie poniżej 8 nie zejdzie. Silniki przy pojemności 1.4 ma 75KM, czy spalanie to jest normalne przy takiej ilości koni, bo wiem że przy 1.6 jest tyle samo koni, czy może silnik jest już przypiłowany, chociaż na liczniku jest 167k kilometrów, ale może go ktoś kręcił, już sam nie wiem. Jeżeli ktoś posiada taki motor w swoim aucie prosze o odpowiedz ile wam to pali. Pozdrawiam

Auto jest a niemiec ściągnięte
  • REKLAMA
  • #2 6432008
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 856
    Witam. W Golfie 2 nie było takiego motoru, pewnie masz 1.3i. Spalanie jest uzależnione od stylu jazdy w bardzo dużym stopniu. Spalanie jakie podałeś można bez problemu "uzyskać" jeżdżąc nowym takim samochodem tylko trochę agresywniej. A jeżeli naprawdę nie da rady zejść w trasie poniżej 8l to przyczyn może być wiele. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6432263
    Pele777
    Poziom 10  
    Jak nie ma takiego jak jest:
    VOLKSWAGEN GOLF II 1.4 BENZYNA. 1989 rok. 162 705 km przebiegu. 4-biegowa skrzynia biegów, może ktoś inny mi pomóc

Dodano po 5 [minuty]:

W papierach tak pisze, a można jakoś inaczej poznać, czy to na pewno jest 1.4
  • #4 6433598
    Macosmail
    Poziom 35  
    Z tyłu w bagażniku masz nalepkę z oznaczeniem kodowym silnika. Albo jest błąd w paperach, albo silnik był zmieniany na 1.4 z golfa III co jest możliwe, ale mniej prawdopodobne. Zrób zdjęcie jak możesz to napiszę Ci co to za silnik ze 100% pewnością. Wtedy mozna będzie napisać coś bardziej konkretnego.
  • #5 6435495
    Pele777
    Poziom 10  

To jest chyba ta naklejka z bagażnika, troche niewidoczna.

A to silniczek, co mi teraz o tym powiesz. Proszę o odpowiedz i z góry dzięki za pomoc.

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

A jak można jeszcze np mieszanke gazu zmniejszyć, na parowniku, czy tym drugim takim pokrętłem na wężu odpowietrza
  • #6 6436379
    Macosmail
    Poziom 35  
    Witam. Silnik 1.3 NZ czyli moc 40kW (55KM), wtrysk wielopunktowy jednoczesny VAG DIGIJET, katalizator. Tyle o silniku. Na wieczór napiszę więcej o typowych niesprawnościach. Na gazie spalanie jest mniej więcej prawidłowe, na benzynie powinno być trochę niższe, ale to przy ekonomicznej jeździe. Na gazie spalanie powinno być zawsze wyższe niż na benzynie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 6437984
    Pele777
    Poziom 10  
    Ale to jest silnik na zdjęciu 1.3, czy to tylko na tej naklejce pisze. To chyba w papierach mam coś źle napisane, ale jutro jeszcze to lepiej sprawdzę.

A mógl bys mi jeszcze na czasie napisać jak by można zmniejszyć troszkę spalanie. Jeżdzę w miarę spokojnie, a nie że pedał od gazu w spodzie cały czas. Bo wydaje mi się, że na taki motor to powinno mniej palić. Aha i katalizatora nie ma i nie było jak wymieniałem wydech.

Dodano po 2 [minuty]:

Chociaż pewni spalanie może być takie duże, bo silnik jest w miarę dynamiczny i elastyczny.

Dodano po 7 [minuty]:

A jeszcze Macosmail zawrócę ci głowę- jakieś 2 lata temu założyłem do tego golfa właśnie LPG, chodziło wszystko luxs, palił na bendzynie, potem sam się przełanczał na gaz. A teraz jak go palę na bendzynie i jade gdzieś, to nie może się utrzymac na obrotach, tylko gaśnie dopuki się nie rozgrzeje trochę i na gazie tez nie zapali, dopiero jak chwilę na bendzynie przejadę. A kiedyś nie bylo kompletnie z tym problemów, dopiero od niedawna.
  • REKLAMA
  • #8 6440875
    Pele777
    Poziom 10  
    Jest ktoś na tym forum?????????
  • #9 6456182
    Pele777
    Poziom 10  
    Spoko, że ktoś pomaga!!!
  • #10 6456712
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1335
    sprawdź sondę- spalanie na benie
    zawór termiczny - gaśnięcie na zimnym
    jak porusza się klapa przepływki?

odpalanie na gazie i za duże spalanie - czyszczenie parownika, kontrola stanu membrany i regulacja
    gazu powinien palić 8,5 do 9,5l a beny na krótkich odcinkach ok 7,5-8 na trasie trochę ponad 6l

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim spalaniem (średnio 10L/100km) na benzynie i LPG w samochodzie Volkswagen Golf II z 1989 roku, który według dokumentów wyposażony jest w silnik 1.4 o mocy 75KM. Pyta, czy takie zużycie paliwa jest normalne. Dodatkowo, pojawia się problem z uruchamianiem zimnego silnika - gaśnie na benzynie i nie zapala na LPG. Na podstawie zdjęć naklejki z bagażnika i silnika, zidentyfikowano jednostkę jako 1.3 NZ o mocy 55KM z wtryskiem VAG DIGIJET, sugerując błąd w dokumentacji pojazdu. Podano szacunkowe prawidłowe spalanie dla silnika 1.3 NZ (~6-8L benzyny, 8.5-9.5L LPG). Jako możliwe przyczyny wysokiego spalania i problemów z uruchamianiem wskazano konieczność sprawdzenia sondy lambda (spalanie na benzynie), zaworu termicznego (gaśnięcie na zimnym), klapy przepływomierza, a w przypadku problemów z LPG (uruchamianie, wysokie spalanie) czyszczenie parownika, kontrolę membrany i regulację instalacji. Zauważono brak katalizatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA