Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dialnet, Linksys WAG54GS i Wi-Fi

Hadret 19 Apr 2009 11:26 4883 8
    Hadret
    Level 10  
    Witam! (:

Problem jest dla mnie co najmniej dziwny. Udostępniam łącze Dialnet po Wi-Fi routerem Linksys WAG54GS. Laptop łącze wykrywa, określa jakość sygnału jako bardzo dobrą, ale działa... bardzo niestabilnie. Strony ładują się baaaaardzo długo, a czasem wcale. Jeszcze częściej się zdarza, że jakaś strona internetowa ładuje się tylko w części, a później... stoi.

Firmware routera jest w wersji 1.01.03.

Moje ustawienia Wi-Fi są następujące:

Zakładka Basic Wireless Settings:
    - Wireless Network Mode: Mixed
    - Wireless Network Name (SSID): linksys
    - Wireless Channel: 11 - 2.462 GHz
    - Wireless SSID Broadcast: Enable
    - Wireless SES Function: Enable

Zakładka Wireless Security
    - Security Mode: WPA2-Mixed
    - Encryption: TKIP + AES
    - Passphrase: kod
    - Key Renewal: 3600 seconds

Zakładka Wireless Access - nie miało żadnego wpływu, czy ustawiałem na Allow All, czy Restrict Access i zastrzegałem dostęp tylko dla jednego adresu MAC.
    Za Advanced Wireless Settings się nie brałem.

Co może być przyczyną takiej niestabilnej i wolnej pracy Wi-Fi? Sprawdzałem to na różnych odległościach i za każdym razem było tak samo :/
    szaleniec
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Radzę zmienić kanał, zdarza się, że jak inna sieć w pobliżu nadaje na tym samym kanale, to sieć chodzi niestabilnie.
    danda
    Level 16  
    Sprawdź na jakich kanałach w okolicy inni nadają i ustaw na najbardziej czysty.
    Ustaw sobie wifi po swojemu na wpa, kiedyś sprawdziłem jak to działa na ses i też mi pracowało bardzo niestabilnie.
    Jeżeli karta wifi którą masz w kompie jest B to ustaw only B, mam jedną z kart typu B, jak ustawie w routerze mix mode to ona ledwie zipie, lub nie łączy się wcale. Jeżeli dalej będziesz miał dziury w transmisji, to sprawdź czy preambuła jest long i spróbuj skrócić długości fragmentacji ramek z 2346 na około 600.

pozdrawiam i życzę sukcesu
    Danda
    Hadret
    Level 10  
    Dziękuję za rady - niestety, dalej klapa :/

Karta w komputerze odbierającym sygnał to Broadcom 802.11b/g, czyli, jak mniemam, sygnał mogę/powinienem nadawać na Mixed, tak?
    Próbowałem różnych kanałów, ale za każdym razem połączenie jest niestabilne (czasem w ogóle nie łączy). Zmieniłem też długość fragmentacji ramek, nie przyniosło oczekiwanego efektu.

Przy ustawieniach:

Zakładka Basic Wireless Settings:
    - Wireless Network Mode: Mixed
    - Wireless Network Name (SSID): linksys
    - Wireless Channel: 4 - 2.427 GHz
    - Wireless SSID Broadcast: Enable
    - Wireless SES Function: Enable

Zakładka Advanced Wireless Settings
    - Authentication Type: Auto
    - Control TX Rate: Auto
    - Wireless Afterburner: Enable
    - Beacon Interval: 100
    - DTIM Interval: 1
    - Fragmentation Threshold: 600
    - RTS Threshold: 600

Przy pingu zdarza się, że są 3 odpowiedzi na 4, zdarza się, że jest 1/4, zdarza się, że jest 0/4. Strony ładują się albo bardzo szybko, albo wcale, bywa, że ładują się szybko do pewnego stopnia, a później wcale...

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to jestem otwarty...
    piterus99
    Level 43  
    Nigdzie nie napisałeś, czy działa dobrze po kablu - przez router oraz z jego pominięciem... Może wina leży u providera po prostu.
    Przełącz sieć na b, ustaw krótką preambułę. Możesz MTU spróbować zmniejszyć na 1492 albo w ogóle na 1400.
    Masz możliwość sprawdzenia jak będzie wyglądać transfer przy połączeniu do sieci LAN kablowej z laptopa?
    Hadret
    Level 10  
    piterus99 wrote:
    Nigdzie nie napisałeś, czy działa dobrze po kablu - przez router oraz z jego pominięciem... Może wina leży u providera po prostu.

Po kablu działa bez zająknięcia, out-of-the-box. Dialnet6, wydaje mi się, że nie powinno być problemu z podziałem tego łącza?

piterus99 wrote:
    Przełącz sieć na b, ustaw krótką preambułę.

Gdzie szukać preambuły?

piterus99 wrote:
    Możesz MTU spróbować zmniejszyć na 1492 albo w ogóle na 1400.
    Masz możliwość sprawdzenia jak będzie wyglądać transfer przy połączeniu do sieci LAN kablowej z laptopa?

Przyłączyłem go do routera i hula bezproblemowo, ale cała rzecz w tym, żeby kablem ograniczonym nie być :/
    danda
    Level 16  
    Quote:

Zmień to WPA2 na zwykłe WPA lub WEB i sprawdz. NIe wiem jak teraz ale do pewnego czasu XP wymagał instalacji dodatkowej łaty dla WPA2.
    ___dj_oko___
    Level 11  
    Z tą łatką, to było bodajże przed SP2.
    Jeśli chodzi o sieć - wyłączyłbym w ogóle szyfrowanie(na chwilę) i wybrał najczystszy kanał. Lunkąłbym tez na dBm... No i sprawdził inna sieciówkę. A jeśli po kablu działa dobrze, to problemów z podziałem być nie powinno.

Jeżeli bez szyfrowania działa dobrze - włącz WEP. Jak zacznie się ciąć, to odwiedź Menedżer urządzeń(devmgmt.msc) i we właściwościach karty poszukaj jakichś przydatnych opcji. Karty Intela mają suwak "agresywność mobilności" - przy wysokiej mobliności karta wariuje w sieciach szyfrowanych. Zmień też na próbę plan zasilania, na wysoką wydajność.
    bbtex
    Level 10  
    Zainstaluj najnowsze sterownikido WI-Fi w laptopie. Moj router gryzl sie z karta wi-fi do takiego stopnia ze resetowal komputer. Najprostsze rozwiazanie okazalo sie skuteczne.