Nie wiem czy ten projekt zainteresuje szersze grono ale jestem juz pare lat na elektrodzie i mysle ze wypadaloby pokazac cos wlasnego.
Nie dawno zakupilem progrmator marki Wellon i jak pewnie zauwazyla wiekszosc uzytkownikow tego typu sprzetu sam programator jest praktycznie bezuzyteczny w dobie SMD
Kiedys sprawa byla prosta, wszystko bylo w obudowach DIP i po ptoku.
Niestety w dzisiejszych czasach Epromy odchodza juz w zapomnienie i zeby cokolwiek zrobic trzeba miec moznosc przynajmniej programowania pamieci FLASH.
Dlatego zaprojektowalem prosta przystawke czy jak kto woli adapter/przelotke z DIP48 na TSOP56.
Na poczatek kosztorys, ktory ulatwi mi uzasadnienie po co wogole zbralem sie za to.
Prosta przelotka z TSOP48 na DIL48 = ok $30.00 plus przesylka.
Przelotka z TSOP56 na DIP48 specjalna tylko do jednego typu flasha = ok $80.00 plus przesylka.
Postawka tzw"projektowa" na TSOP56 = ok $10.00 plus przesylka.
Zamiarem moim bylo zrobic uniwersalna przelotke ktora mozna by bylo wykorzystac do programowania wszystkich ukladow w obudowie TSOP40--56 za pomoca programatora z podstawka DIP48.
Pierwsza najwazniejsza i najtrudniejsza zarazem operacja bylo wykonanie plytki pod TSOP56 z wyprowadzeniami na wszystkie 56 "pinow"

Projekt wykonalem w Eaglu i zwazywszy ze byla to moja pierwsza plytka od wielu lat uwazam ze nie wyszla zle.
Uzywalem tzw "positiva" i chlorku do trawienia, potem cynowalem roztwworem do cynowania z mgchemicals.
Wszystko to tzw male piwo.
Najtrudniejsze bylo samo lutowanie podstawki do plytki, moja metoda to pokryc punkty lutownicze w miare gruba warstwa cyny, za pomoca lutownicy.Potem pokrylem je warstwa topnika w plynie tzw "liquid flux"
Nastepnie ustawilem podstawke nad punktami lutowniczymi pod lupa, pomagajac sobie para zwyklych gumek
do wlosow. Ten punkt jest krytyczny! zle ustawienie i klops.
Przestrzegam tez przed uzywaniem tzw pasty zawierajacej cyne, przy tym rozstawie nozek 0.5mm zaleje wam
wszystkie razem (wiem z doswiadczenia).
Lutowalem za pomaca stacji hot air, najtanszej chinszczyzny, mimo to dajacej calkiem calkiem efekty.
Tak czy owak , samo lutowanie podstawki jest najtrudniejszym momentem calej tej zabawy i zajelo mi ok pol godziny (razem z ustawianiem), podczas gdy np wlutowanie flasha48 to maksimum 5minut uzywaja mojego chinskiego hotaira.

Reszta to jest "pestka".
na poczatek zaprojektowalem dwie plytki, jedna tzw "uniwersalna" ktora moze byc uzywana do wszystkich flashy do 48 nozek, i droga do intela F640.
To na probe, podstawka byla testowana na amd 29lv160 i zapisuje i odczytuje bez problemu.
Niestety nie mam dostepu do intela F640 w tej chwili ale mysle ze bedzie OK.
Zalaczam BRD z eagla do wszystkich trzech , gorna powinna byc drukowana jako "mirror", dolne jak leci.

Na pewno Vellon, a nie Wellon ?
[CMS]
Cool? Ranking DIY