Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogniwo z cytryny ;) dziwny wynik

vcppp_p 21 Apr 2009 14:21 2474 5
    vcppp_p
    Level 12  
    Cześć,
    postanowiłem pobawić się cytryną która leżała w lodówce...
    wziąłem spinacz biurowy, owinąłem go kawałkiem miękkiego papieru toaletowego, a papier owinąłem "pęczkiem" miedzianych drucików (wyciągniętych z izolacji). Po zamoczeniu papieru sokiem z cytryny otrzymałem napięcie 0.9 V. Analogicznie zbudowałem jeszcze cztery ogniwa, używając tak samo: spinaczy biurowych oraz tego samego drutu. Jednak na kolejnych ogniwach, zalewając znów sokiem z cytryny otrzymywałem 0.35-0.4 V [tylko pierwsze i drugie ogniwo dawały 0.9]
    Idąc dalej, zrobiłem prostszą konstrukcję - do zakrętki od butelki [plastik] wlałem soku, w zamoczyłem kawałek tego miedzianego drucika i kawałek spinacza - i znów otrzymane napięcie się waha od 0.35 do 0.4 V ...
    studiując fachową literaturę ( :D ) wszędzie piszą że z cytryny powinno się otrzymać ok 0.9 V ... ;)
    proszę się nie śmiać, to mój pierwszy eksperyment z cytrynami i nie mam pojęcia co nie tak ;) najgorsze jest to że materiały użyte do budowy kolejnych ogniw były fizycznie te same (za wyjątkiem spinaczy których było sztuk kilka) ... cytryna ta sama ;)

co nie tak? :)
    z góry dzięki :)
    ajpier
    Level 36  
    A jak wsadzisz twoje sondy co pokazują 0,3V do pierwszej cytryny co ma 0,9V to jakie masz napięcie.
    vcppp_p
    Level 12  
    ajpier wrote:
    A jak wsadzisz twoje sondy co pokazują 0,3V do pierwszej cytryny co ma 0,9V to jakie masz napięcie.

cytryna jest ta sama ... wycisnąłem z niej trochę soku i umoczyłem w nim każdy z papierków ...
    niutat
    Level 36  
    Wspomniałeś coś o różnych spinaczach, może w tym jest problem.
    vcppp_p
    Level 12  
    niutat wrote:
    Wspomniałeś coś o różnych spinaczach, może w tym jest problem.
    różne egzemplarze, ale z tego samego pudełka ;) na wszelki wypadek badałem i rezystancję, ale wyszła identyczna, praktycznie pomijalna ...
    Paweł Es.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    I widzisz, widzisz, gdybyś po bożemu używał papieru toaletowego i cytryny, to nie miał byś problem jakichś tam 0.5V, a tak, ehhh ;)
    To bardzo nieładnie bawić się jedzeniem !!! ;))

Mogły być:

- inne przyleganie elektrod do papieru z elektrolitem,
    - różne stężenia elektrolitu

- utlenione lub zatłuszczone spinacze (korozja + brud)
    - różny skład materiału spinaczowego (to, że były z jednego pudełka nie implikuje, że są dokładnie z tego samego jednorodnego materiału), mogą być też jakieś powłoki ...