Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co to za element? Projektor nie zapala lampy.

CMS 21 Apr 2009 14:33 2185 4
    CMS
    Administrator of HydePark
    Witam.

Sprzęt: Projektor
    Producent: Dell
    Model: 3400MP
    Objawy: Projektor nie zapala lampy.

Teraz do rzeczy, znalazłem w zasilaczu lampy cztery dziwne elementy, maja po 10 nóżek ale wyprowadzenia są tylko trzy.
    Dwa z tych elementów sprawiają wrażenie sprawnych dwa pozostałe natomiast mają zwarcie miedzy wszystkimi nogami.
    Pytanie:
    Co to za robaczki, gdzie je nabyć (w Polsce) czym ewentualnie zastąpić.
    Załączam fotki wylutowanych elementów jak i płytki z pozostałymi dwoma oraz widokiem miejsca po tych uszkodzonych - widać które nogi sa wykorzystane.

• Helpful post
    Macosmail
    Level 34  
    Witam. http://www.csd-electronics.de/data/pdf/IRF7450.pdf Pozdrawiam.

Ze zdjęcia i opisu można wywnioskować, że jest to jakaś przetwornica typu Full Bridge zapewne tzw. balast lampy. Z obudowy da się odczytać symbol "7450", który po wpisaniu do google wraz z słowem "MOSFET" daje właśnie taki wynik. Zgadza się typ obudowy, rozkład wyprowadzeń, symbol, typ elementu i nawet parametry elektryczne są typowe do tego zastosowania. Pozdrawiam.

Post edytowałem i łączyłem.
    [CMS]
    CMS
    Macosmail wrote:
    Ze zdjęcia i opisu można wywnioskować, że jest to jakaś przetwornica typu Full Bridge zapewne tzw. balast lampy. Z obudowy da się odczytać symbol "7450"

Do tego momentu masz absolutna racje.
    Jednak:

Macosmail wrote:
    Zgadza się typ obudowy, rozkład wyprowadzeń

Typ obudowy się nie zgadza, w tym który pokazałem jest 10 nóżek i ma na "brzuszku blaszkę ten robaczek" którą był solidnie przylutowany do podłoża, bez HA się nie obyło a mosfety o których piszesz wyciągam zwykłą lutownicą. Co do wyprowadzeń to głowy nie dam ale też są chyba inne (jutro to jeszcze w pracy sprawdzę).

Macosmail wrote:
    typ elementu i nawet parametry elektryczne są typowe do tego zastosowania.

Jeśli chodzi o element do dokumentacji którego podałeś linka to owszem masz rację, niestety "to coś" z tematu jakoś nie podobne, aczkolwiek działa z pewnością podobnie :).

Ps.
    Fotki robiłem telefonem i musiałem zrobić kilkanaście żeby dało rade wybrać te dwie na których widać mniej więcej oznaczenia i rozkład nóżek, nie mniej jednak jeśli sie przyjrzeć to widać dokładnie że to na pewno nie ten element (a już obudowa na 100,01% :) ).
  • Helpful post
    Macosmail
    Level 34  
    Ja jednak myślę, że to jest ten element tylko w innej obudowie. Rozkład wyprowadzeń się zgadza, a te dwa dodatkowe to po prostu z dublowane końcówki drenu dla zapewnienia lepszego odprowadzania ciepła. A jeżeli się mylę to trzeba przyznać, że podobieństwo jest zastanawiając tym bardziej, że żadnego innego MOSFET'a o takim oznaczeniu znaleźć mi się nie udało, a ten jeden nie dość, że jest to jeszcze jest bardzo "podobny".

Być może jest to jakieś wykonanie tego tranzystora nie dostępne w handlu dlatego brak not katalogowych, albo po prostu jest to inny element oznaczenie jest kodowane, a podobieństwo to jedynie zbieg okoliczności. Pozdrawiam.
    CMS
    Jutro to dokładnie obadam i jeśli to faktycznie mosy to wstawię jakieś o zbliżonych parametrach i zobaczymy czy będzie wybuch czy nie :P

EDIT

Wsadziłem na próbę cztery sztuki IRF630 i wybuchu nie było :).
    Ba nawet odpalił lampę.
    Pozostaje pytanie gdzie zakupić tranzystory o odpowiednich parametrach w obudowie SO-8 bo jest na nie bardzo mało miejsca.

EDIT

Zamówiłem w TME IRF7492PbF, wstawiłem i maszyna śmiga, że aż miło.
    Dziękuję za pomoc Macosmail, dostajesz zasłużone "pomógł', a temat zamykam.