Sytuacja prosta - mam router Linksys WAG54GS, odcinam zasilanie (celowo lub nie - docelowo miał być automatycznie wyłączany na noc), po podłączeniu nie załącza się dopóki nie zrobię tego ręcznie przyciskiem z przodu. Przejrzałem opcje firmware, szukałem w internecie - i nic nie znalazłem. Ten typ tak ma, czy coś jest nie tak?
Również posiadam ten router, niestety też nie znalazłem opcji autostartu. Większość routerów po prostu nie ma przycisku power i wstają same, ten niestety tak owy posiada...
czść wszystkim, mam tez to ustrojstwo, jak chcecie żeby się załączał od razu po podaniu zasilania, to musicie zewrzeć tranzystor ( emiter z kolektorem) zaraz obok gniazda zasilania i chodzi jak lala. Ponadto polecam najnowszy FV i wiatrak przykręcony nad radiatorami, w takiej konfiguracji dopiero jest w stanie działać 24/h. Jak przyjade do domu to postaram się zrobić fotki ( jak nie zapomnę , ewentualnie jak zapomnę to mi przypomnijcie na prv)
Przyznam iż linksys nie popisał się w tym miejscu, miał to być poprawiony model wag200 z dodatkiem GS, ale chyba się komuś nudziło i napchał tam niepotrzebnych nikomu badziewi.
Jak będziecie rozbierać obudowę to pod gumkami na spodzie są 4 śrubki
Chciałem wam jeszcze dodać, że jak macie małe dzieci to dobrze jest odciąć ścieżkę od przycisku SES, bo jedno naciśnięcie powoduje rozwalenie całej konfiguracji od wifi.
W najbliższym czasie wykonam modyfikację - tylko tu mam jeszcze pytanie co do firmware. Czy w najnowszym normalnie mamy opcję restartu sprzętu? W moim obecnym (1.00.06) nie mam takiej opcji, korzystam z tego celu z telnetu (setup.cgi?todo=debug), który to z mojej wiedzy w nowych FW jest zablokowany.
Niestety nie ma, szkoda że nie idzie tu zapakować jakiegoś alternative soft, jak tomato, to już by była pełnia szcześcia
Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:
trochę się nim pobawiłem i znalazłem dla Ciebie podobne rozwiązanie:
setup.cgi?todo=reboot
to w sumie wyjdzie na to samo, choć szkoda że telnetu nie ma, szło by DMT zapuścić , bo do wersji 1.01.01 działa
W oryginalnym firmwarze opcja debug nie działa - tzn. wyswietla komunikat debug enabled, ale nie wlącza telneta. Jednak da się znaleźć lekko zmodyfikowany firmware 1.01.03 tu:
Niestety, forum jest po włosku, ale i tak da się znaleźć najważniejszą rzecz: 2 wersje zmodyfikowanego firmwaru (jedyne zmiany to odblokowanie telnetu)