Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

WAG54GS nie włącza się sam po braku zasilania

kitor 21 Apr 2009 19:57 3674 13
    kitor
    Level 34  
    Sytuacja prosta - mam router Linksys WAG54GS, odcinam zasilanie (celowo lub nie - docelowo miał być automatycznie wyłączany na noc), po podłączeniu nie załącza się dopóki nie zrobię tego ręcznie przyciskiem z przodu. Przejrzałem opcje firmware, szukałem w internecie - i nic nie znalazłem. Ten typ tak ma, czy coś jest nie tak?
    WMichał
    Level 32  
    Ten typ najwyraźniej tak ma. Niestety nie da się tego zrobić, nie spotkałem się, aby ktoś to zrobił.
    Pozdrawiam.
    Gawcio90
    Level 16  
    Również posiadam ten router, niestety też nie znalazłem opcji autostartu. Większość routerów po prostu nie ma przycisku power i wstają same, ten niestety tak owy posiada...
    kitor
    Level 34  
    Jeszcze myślę czy to może być kwestia firmware - ja mam 1.00.06
    Gawcio90
    Level 16  
    Raczej nie, a alternatywy do tego routera nie ma.
    fuzzy80
    Level 10  
    Gawcio90 wrote:
    Raczej nie, a alternatywy do tego routera nie ma.

Dokładnie, to nie jest wina firmware, po prostu ten model tak ma.
    kitor
    Level 34  
    Tylko że AFAIK w najnowszych wyłączyli telneta (setup.cgi?todo=debug), co mnie akurat się często przydaje. Tak źle, tak niedobrze.
    danda
    Level 16  
    czść wszystkim, mam tez to ustrojstwo, jak chcecie żeby się załączał od razu po podaniu zasilania, to musicie zewrzeć tranzystor ( emiter z kolektorem) zaraz obok gniazda zasilania i chodzi jak lala. Ponadto polecam najnowszy FV i wiatrak przykręcony nad radiatorami, w takiej konfiguracji dopiero jest w stanie działać 24/h. Jak przyjade do domu to postaram się zrobić fotki ( jak nie zapomnę , ewentualnie jak zapomnę to mi przypomnijcie na prv)
    Przyznam iż linksys nie popisał się w tym miejscu, miał to być poprawiony model wag200 z dodatkiem GS, ale chyba się komuś nudziło i napchał tam niepotrzebnych nikomu badziewi.

Jak będziecie rozbierać obudowę to pod gumkami na spodzie są 4 śrubki :)

pozdrowionka for all

Danda

obiecane foty:
    kitor
    Level 34  
    Ok, czekamy. Może wreszcie problemy się skończą :)
    danda
    Level 16  
    Chciałem wam jeszcze dodać, że jak macie małe dzieci to dobrze jest odciąć ścieżkę od przycisku SES, bo jedno naciśnięcie powoduje rozwalenie całej konfiguracji od wifi.

pozdrawiam
    DANDA
    kitor
    Level 34  
    W najbliższym czasie wykonam modyfikację - tylko tu mam jeszcze pytanie co do firmware. Czy w najnowszym normalnie mamy opcję restartu sprzętu? W moim obecnym (1.00.06) nie mam takiej opcji, korzystam z tego celu z telnetu (setup.cgi?todo=debug), który to z mojej wiedzy w nowych FW jest zablokowany.
    danda
    Level 16  
    Niestety nie ma, szkoda że nie idzie tu zapakować jakiegoś alternative soft, jak tomato, to już by była pełnia szcześcia :)

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

trochę się nim pobawiłem i znalazłem dla Ciebie podobne rozwiązanie:
    setup.cgi?todo=reboot
    to w sumie wyjdzie na to samo, choć szkoda że telnetu nie ma, szło by DMT zapuścić , bo do wersji 1.01.01 działa :)

pozdrawiam
    Danda
    los-kamilos
    Level 1  
    W oryginalnym firmwarze opcja debug nie działa - tzn. wyswietla komunikat debug enabled, ale nie wlącza telneta. Jednak da się znaleźć lekko zmodyfikowany firmware 1.01.03 tu:

http://www.hwupgrade.it/forum/showthread.php?t=1973796

Niestety, forum jest po włosku, ale i tak da się znaleźć najważniejszą rzecz: 2 wersje zmodyfikowanego firmwaru (jedyne zmiany to odblokowanie telnetu)

ftp://cci_rcc_adsl:adsl4all@213.255.34.42/Linksys_WAG54GS/WAG54GSv1_Firmware_1.01.03_AnnexA_Telnet_01.zip
    ftp://cci_rcc_adsl:adsl4all@213.255.34.42/Linksys_WAG54GS/WAG54GSv1_1.01.03_AnnexA_Egoisto.zip

(te wersje są robione przez różne osoby - sam używam drugiego i śmiga)