Witam. Interfejs po podłączeniu do komputera jest wykrywany, instalują sie sterowniki z CD, a potem przy uruchomieniu scantool.net w wersji 1.13 wyskakuje błąd "Interface was not found" czy przy podłączeniu do samochodu ten błąd zniknie czy jest to wadliwe urządzenie? (nie mam jak go teraz podłączyć do auta bo laptop mi sie rozleciał. Będe wdzięczny za odopwiedź ze strony posiadaczy tego ustrojstwa.
Nie pamiętam, bo bardzo rzadko używam tego badziewia, ale jak niema zasilania to jak może działać?
To tak jakbyś narzekał, że pralka nie działa z wyjętą wtyczką z gniazdka.
Od strony komputera jest zasilanie, a z tego co piszesz to musi być zasilanie z obu stron. Nie znam się na tym i zastanawiam sie czy kupiłem sprawne urządzenie.
witam temat interfejsu elm327 mam dwa i za hiny ludowe nie moge ich zaistalowac caly cas mi wyskakuje nie zaistalowane sterowniki kod28 i w menadzerze urzadzen znak zapytania z wykrzyknikiem jak ktos moze to prosze o pomoc
nie potrzebujesz samochodu do wykrycia elm-a,musisz mieć zainstalowany sterownik kabelka,działa mi prawie z każdym autkiem.pod pcmscan chyba najlepiej albo scanmaster
ja mam podobny problem mój interfejs tez nie działa z żadnym programem a po podłączeniu samochodu tez nic, wychodzi że go nie wykrywa, i świeci się czerwona kontrolka, a tak w ogóle to czy on działa w oplach ,bo mam astrę 1.7dti 2000r.
Co do elm-a żeby programy działały i żeby komputer prawidłowo wykrywał interfejs nie wystarczy tylko zainstalować sterowniki i ustawić port. Trzeba również ustawić odpowiednią prędkość przesyłu na porcie. Jeżeli będzie zbyt duża lub zbyt mała interfejs nie będzie działał. w programie scantool 1.13 w opcjach trzeba ustawić na prędkość 38400 i powinno działać.
Co do elm-a żeby programy działały i żeby komputer prawidłowo wykrywał interfejs nie wystarczy tylko zainstalować sterowniki i ustawić port. Trzeba również ustawić odpowiednią prędkość przesyłu na porcie. Jeżeli będzie zbyt duża lub zbyt mała interfejs nie będzie działał. w programie scantool 1.13 w opcjach trzeba ustawić na prędkość 38400 i powinno działać.
wszystko tak zrobione i nic , u mnie po podłaczeniu do laptopa wyskakuje port com5
ustawiam w programie, menadżerze i d....a .
ma ktoś instalkę do tego fejsa.
Witam też mam problem z elm 327 1.3 samochód vectra b 97 2.0 16v benzyna nie działa żaden program esyobd scantool scanmaster pcmscan full wersja nic porty ustawione na com 2 prędkości nie zmieniałem
Zastosowanie
1.Obsługuje protokoły:
- ISO15765-4 (CAN)
- ISO14230-4 (KWP2000)
- ISO9141-2
- J1850 VPW
- J1850 PWM
2. Odczytuje kodów generyczne i charakterystyczne producenta,
3. Odczytuje statusu lampki MIL (CHECK ENGINE) i następujacych wskażników:
4. Odczyt parametrów online.
5. Kasuje lampki MIL (CHECK ENGINE)
6. Możliwość Podglądu zamrożonych ramek (FREEZE FRAME DATA)
7. Odczytuje numr VIN w autach wyprodukowanych po 2002r (auta z modułem 9)
8. Możliwość zapisania wyników sknowania (do 15 wyników)
standart OBD2
2.3 Standardy OBDII
Istnieją 4 standardy komunikacji z OBDII:
• ISO-9141-2, ISO-14230 (KWP2000)
Wiekszość pojazdów europejskich i azjatyckich:
Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Honda, Hyundai, Jaguar (X300 i XK), Jeep, Kia,
Land Rover, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Renault, Saab, Skoda, Subaru,
Toyota, Vauxhall, Volkswagen (VW), Volvo
• SAE J1850 VPW
General Motors, Chrysler, niektóre modele Toyoty i Lexusa
• SAE J1850 PWM
Ford do 2003 z systemem zarządzania silnikiem EEC-V.
Ford Cougar (wszystkie UK modele), Ford Puma (1.6 i 1.7), Ford Fiesta Zetec modele do
2003, Ford Mondeo Zetec modele do 2003, Ford Focus do 2003 (i niektóre nowe Jaguary,
np. S-Type i X-Type)
• ISO 15765/SAE J2480 CAN
Większość samochodów po 2003 roku
Norma nie pozwalała na stosowanie systemu CAN w samochodach osobowych wyprodukowanych
przed modelem roku 2003.
Obserwując obecność określonych pinów w gnieździe diagnostyczntym często można określić który
protokół został zastosowany w danym pojeździe. Należy przy tym pamiętać, że niektóre pojazdy wykorzystują
więcej niż jeden protokół.
Standard Piny
J1850 PWM Musi posiadać piny 2,4,5,10,16
J1850 VPW Musi posiadać piny 2,4,5,16 ale nie 10
ISO9441/ISO14230 Musi posiadać piny 4,5,7,16 oraz opcjonalnie 15
CAN Musi posiadać piny 4,5,6,14,16
Pin Opis
2 J1850 Bus+
4 Masa nadwozia
5 Masa sygnałowa
6 CAN High (J-2284)
7 ISO 9141/ISO14230 Linia K
10 J1850 Bus
14 CAN Low (J-2284)
15 ISO 9141/ISO14230 Linia L
16 Zasilanie (+)
Jak rozpoznać pojazd zgodny z OBDII
System OBDII obowiązkowo posiadają auta:
• sprzedawane po 1 stycznie 1996 w USA
• sprzedawane po 1 stycznia 2001 w Unii Europejskiej
• sprzedawane po 1 stycznia 2002 w Polsce
• auta z silnikiem diesla sprzedawane po 1 stycznia 2003
Samochody sprzedawane wcześniej mogły posiadać system OBDII, ale nie było to dla producentów
obowiązkowe.
Samochody wyposażone w system OBDII posiadają charakterystyczne 16-to pinowe złącze. Występowanie
złącza nie jest niestety wyznacznikiem posiadania systemu OBDII. Istnieje sporo pojazdów z
okresu przejściowego, posiadających identyczne złącze podłączone do sterowników starszego typu nie
obsługujących OBDII. Gniazdo takie służy do podłączania specyficznych dla producenta urządzeń diagnostycznych.
Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że te same modele samochodów bywały wposażane
w OBDII lub nie, zależnie od rynku na jaki były produkowane.
mój interfejs wygląda tak a obok jest schemat OBD2
do tych posiadam piny
J1850 PWM Musi posiadać piny 2,4,5,10,16
ISO9441/ISO14230 Musi posiadać piny 4,5,7,16 oraz opcjonalnie 15
CAN Musi posiadać piny 4,5,6,14,16
jest problem z komunikacją wyskakuje błąd w programie PCMSCAN.v2.4.12 że mam sprawdzic czy posiadam gniazdo OBD2
i nie dzierga na .ScanXL.J2534.v2.0.11 Ford FORmiDable FordSca
Czy ten interfejs jest klonem z allegro? oryginalny ELM327 nazywa się ElmScan albo OBDLink i nie sprawia takich problemów jak taki allegrowy za 40 czy 50zł.
witam posiadam interfejs elm 327 i kiedy podłączam kabel do kompa to nic nie ukazuje mi sie że jest podpiete jedynie dzwiek i nie wiem jak wtedy zainstalowac oprogramowanie!?
u mnie przy ELM 327 1.3 przy lexus gs300 z 99 roku wywala taki komunikat
21:54:00.343] Otwieranie połączenia OBD-II...
[21:54:00.343] Searching for ELM interface...
[21:54:00.343] Checking COM0...
[21:54:00.343] ELM interface not found on COM0!
[21:54:00.343] Checking COM1...
[21:54:00.656] Found ELM interface on COM1!
[21:54:16.078] Nie można otworzyć połączenia OBD-II! Błąd 104: Error detecting OBD-II protocol
witam posiadam interfejs elm 327 i kiedy podłączam kabel do kompa to nic nie ukazuje mi sie że jest podpiete jedynie dzwiek i nie wiem jak wtedy zainstalowac oprogramowanie!?
Może już kiedyś miałeś podłączony kabelek USB, który miał w sobie USB-to-Serial, wtedy nie pyta o sterowniki. Sprawdź w menedżerze urządzeń, czy pojawia się nowy port COM.
klexus wrote:
[21:54:00.656] Found ELM interface on COM1!
[21:54:16.078] Nie można otworzyć połączenia OBD-II! Błąd 104: Error detecting OBD-II protocol
testowane na PCMSCAN i SCAN XL
To znaczy, że interfejs OK, tylko nie jest w stanie wykryć protokułu komunikacji z Twoim samochodem.
też kupiłem to cholerstwo do mojej omegi '95 i nie działa. Mój błąd bo nie doczytałem że nie będzie działać. Jest jakiś sposób żeby przerobić elm-a tak żeby zaczął działać?
Witam niedawno też zakupiłem elm327 1.4 i podłączyłem do opla omegi 2.0 16v 97r i wyskoczył mi taki błąd jak koledze klexus i nie mogę się połączyć przez program scanmaster dlaczego czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego nie chce się połączyć.