Witam,
Schemat elektryczny nic ci nie pomoze. Kazdy silnik ma swoj sterowniik wewnetrzny. Uruchamianie i synchronizacja odbywaja sie po szynie LIN. Multimetrem mozesz sprawdzic tylko ich zasilanie (pin 5 na prawym i pin 1 na lewym) i masy (pin 4 na prawym i pin 2 na lewym).
Pozdrawiam, Georges
wiesz problem polega na tym, że lewa wycieraczka podnosi się wolniej niż opada, prawa podnosi się szybciej niż opada - sprawdzałem po odczepieniu raz jednego raz drugiego ramienia. w rezultacie prawa (niżej zamocowana) zaczepia o lewą zanim ta się podniesie , po czym obie opadają bez zagarnięcia deszczu. takiego kupiłem. myślę że problem jest w elektryce bo to ramię umieszczone wyżej czyli lewe (kierowcy) powinno podnosić się szybciej i opadać wolniej a nie odwrotnie jak teraz
no to błysnąłeś, każdy silnik jest inny tj, jeden jest odbiciem lustrzanym drugiego. nawet na siłę nie da się zamienić. mam taką teorię że auto jest po przeróbce z anglika i to jedyne wytłumaczenie. pytanie jak przestawić elektrykę na właściwą pracę wycieraczek. sprawdzałem na stronie serwisowej peugeota, silniki dla europy i dla anglika mają takie same kody serwisowe więc problem raczej nie leży w silnikach
Wyglada to tak, jakbys mial kontynentalne ramiona i angielska konfiguracje silnikow. Podjedz do kogos, kto ma PPS-a, niech ci to sprawdzi. Silniki sa programowalne pod VIN pojazdu.
jest dokładnie jak piszesz - angielska konfiguracja na europejskich ramionach wycieraczek. czyli co czeka mnie wizyta w serwisie na zmianę konfiguracji? czyżby silniki były aż tak programowalne? ustawia się je bezpośrednio z poziomu złącza diagnostycznego auta, czy już w samym bsi? wykupiłem płatny dostęp do schematów serwisu peugeota i porównałem wiązki i instalacje od wycieraczek - dla anglika i dla europejczyka są identyczne. więcej danych na ten temat nie odnalazłem. pozostaje albo programowanie bsi albo jesli to możliwe samych silników (lub ręczne przestawienie czegoś w ich obudowie). co Ty na to?
Silniki parametruje sie z poziomu przyrzadu diagnostycznego. Nowe przychodza czyste, do sparamatrowania pod konkretny samochod. Jesli auto bylo przerabiane, to nie mozna nie mozna mu zaladowac parametrow zgodnych z VIN. Trzeba to zrobic "recznie". Ktos, kto ma PPS i troczhe oleju w glowie, zrobi to bez problemu.
Pozdrawiam, Georges
wielkie dzięki za te inf jak nie znajdę osoby z takimi umiejętnościami to zaeksperymentuję z silnikami wyjętymi z samochodu w wersji kontynentalnej. telefonowałem do serwisantów w płocku, uznali że za 700zł mogą się podjąć ale nie gwarantują że coś z tego wyjdzie - tyle na temat płockiego serwisu (bez komentarza)
podkreślam - serwis płocki - (oni są inni )
telefonowałem właśnie do serwisu w innej miejscowości, będzie 120 zł za podłączenie komputera i pogłówkują nad tym
Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:
georgesgr jesteś w peugeotach na bierząco, miałem niedawno awarię wyświetlacza radia w peugeocie 407 i w tym czasie jednocześnie:
- staciłem zasilanie na modół tylnej przyczepy, zasilanie elektrycznej regulacji foteli, zasilanie wzmacniacza jbl (cały dodatkowy zestaw bezpieczników nie ma zasilania)
- oraz temperatura oleju (diesel z fap-em) i chłodziwa silnika nie wzrasta już ponad 86°C - czyli coś z elektronicznym termostatem raczej albo też dot zasilania
cały zestaw usterek pojawił się jednocześnie jednego dnia. mozesz skojarzyć te braki zasilania z czymś konkretnie? posprawdzałem bezpieczniki, nie znalazłem przyczyny i jestem bezsilny. najbardziej dokucza mi świadomość niedogrzanego silnika
problemy z usterkami usunięte. dziękuję za pomoc
------------------------------------------------------------------------------------
wracając do kwestii silników wycieraczek - czytałem na forach dot przkładki z anglika i okazuje się że po przełożeniu kierownicy bezwarunkowo należy porobić zmiany w bsi stosownie do strony po której siedzi kierowca. bez tego nie działałyby elektryczne szyby, lusterka, komunikaty o nie zapiętych pasach wyświetlały by się niewłaściwie itp. u mnie te rzeczy pracują prawidłowo czyli bsi jest przeprogramowane dla wersji kontynentalnej. georgesgr doradzał mi żeby nie parametrować wycieraczek pod mój vin bo nic to nie zmieni, ale jeśli bsi jest przeprogramowane na wersję kierowcy po lewej to może dodatkowe parametrowanie silników wycieraczek pod to bsi jednak wystarczy?