Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fiat Uno 1.0 wtrysk (+lpg) i jego różne humorki.

23 Kwi 2009 15:58 2001 6
  • Poziom 2  
    Witam... Mam mały problem z moim fiacikiem. Mianowicie sprawa wygląda tak. Zimny (np. po nocy) nie odpali na LPG, na benzynie odpala raczej normalnie. Gdy troszkę się rozgrzeje i przełaczy się gaz jest ok (przez pierwsze 3 minuty) później autko zaczyna robić problemy... Mianowicie, na biegu jałowym stojąc w miejscu gaśnie ot tak. Na drodze na biegu jałowym (przy dojeżdżaniu do skrzyżowań) też gaśnie ale do pewnego momentu... Zauważyłem, że gdy już zgaśnie np po 15 minutach jazdy nie chce zapalić ani na LPG ani na benzynie.. Musze odczekać około 5-10 min i zapali... Kilka razy zgaśnie i później jeździ raczej bez problemów. Ostatnio wyminiłem filtr powietrza, olej wraz z filtrem, świece. Dodam że zauważyłem jeden problem, mianowocie jak auto już jeździ normalnie (nie gaśnie po "rozgrzaniu") i dostanie troszke samego paliwa (wczoraj tak zrobiłem, przez około 5 minut pracował na samej benzynie) też potrafi odstawić różne cyrki jak np zgasnąć na środku skrzyżowania ale odpala raczej bez problemów... Co do danych (LPG czy podzespołów) na ten czas nie wiem, jeżeli będzie potrzeba prosze podać co i sprawdze. Mechanik u którego byłem, stwierdził że to może (nie MUSI, tylko może) to być wina aparatu zapłonowego, ale póki co nie chce wywalać pieniędzy bez 100% pewności. Dodam, że zauważyłem że czasami czymś pluje z wydechu i troszke dymi, a czasami jest suchutko i nawet śladu spalin nie widać (zazwyczaj wtedy nie ma żadnych problemów).
  • Poziom 20  
    może zapłon się sam przestawia
  • Poziom 2  
    Dodam jeszcze że (z tego co rozumiem z centralki od gazu - zielony to LPG a czerwony to benzyna) że jak jeździ na "samym" LPG (pali się tylko zielona) to zazwyczaj jak już jeździ, to jeździ a na czerwonej + zielonej to również po jakimś czasie potrafi zgasnąć, ot tak sobie... Jakby się dławił benzyną czy coś...
  • Poziom 22  
    wejść na stronę: unofani.eev.pl i tam zapytaj, mogą ci coś poradzić
  • Poziom 2  
    Z pewnością zajrze, jeżeli jednak ktoś tutaj zna możliwe rozwiązanie, z chęcią przeczytam.
  • Poziom 18  
    Sprawdź szczelność dolotu.A od kolegi szczepanstjepan chciałbym się dowiedzieć jak on ustawia zapłon w silniku z wtryskiem?Pewnie na probówkę i bajgulator.
  • Poziom 2  
    (Nie mieszajcie mnie z błotem, ale jak wspomniałem jestem kompletnym laikiem w tym temacie, nigdy wcześniej nie interesowałem się motoryzacją od tej strony :P ) A gdzie to sprawdzić? Być może wiem, tylko nie kojarze co jest co :P



    Dzisiaj przy oględzinach silnika zauważyłem, że w filtrze oparów paliwa (obok chłodnicy) jest ogromna dziura, widać co jest wewnątrz... Może to być wina tej nieszczęsnej "czarnej skrzynki"(puszeczki)?


    EDIT: Dolot szczelny, sprawdziłem. Pochłaniacz oparów wymieniony i brak poprawy, rozgrzeje się do 75-80*C i zaczynają się problemy.