Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[php] jak zastosować basename?

kamm24 23 Kwi 2009 19:32 807 5
  • #1 23 Kwi 2009 19:32
    kamm24
    Poziom 10  

    Witam

    Mam skrypt, który wyciąga wszystkie pliki txt z katalogu a z nich jedną wskazaną linijkę. Wszystko działa dobrze ale chciałbym użyć basename aby obciąć rozszerzenie.

    kod mam taki

    Code:

    echo ' ',  $file_[$linia].'<br>';


    kombinuję ale w ogóle nie obcina mi rozszerzenia.
    Code:

    echo ' ',  basename($file_[$linia],'.txt').'<br>';


    Jak zastosować to basename

    proszę o pomoc

  • #3 23 Kwi 2009 21:04
    Dr.Vee
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Pewnie masz znak nowego wiersza na końcu $file_[$linia].

    Pozdrawiam,
    Dr.Vee

  • #4 24 Kwi 2009 07:16
    kamm24
    Poziom 10  

    tak wersja php

    wkleję cały kod

    Code:

    <?php

    $linie = array("1");
    $dir_name = 'dane_osobowe';

    $dir = dir($dir_name);
    while(false !== ($v = $dir->read()))
    {
       if(strpos($v,'.txt'))
       {
          $file[$v] = file($dir_name.'/'.$v);
       }
    }
    if(!empty($linie) and !empty($file))
    foreach($file as $key => $file_)
    {
       echo ''.$key.'';
       foreach($linie as $linie_)
       {
          $linia = $linie_-1;
    echo ' ',  basename($file_[$linia],'.txt').'<br>';
       }
       echo '';
    }
    ?>

  • #6 24 Kwi 2009 14:57
    kamm24
    Poziom 10  

    wersja niższa niż 4.3 więc poszukam innego serwera dzięki :)

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson