Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative 2.1 sw320 problem z dźwiękiem i pilotem.

24 Kwi 2009 12:30 1434 1
  • Poziom 10  
    Witam.
    Mam problem z w/w zestawem głośników, które dostałem któregoś dnia z uszkodzonym potencjometrem w pilocie sterującym głośnością, a mianowicie:
    1. brak stereo;
    2. dziwnie (miękki) głośnik basowy.

    Ad. 1. Podłączenie zestawu przez potencjometr powoduje to, że dźwięk jest monofoniczny, a zmiana ustawień następuje w dziwny niekontrolowany sposób (jakby bardziej zmieniał się ton głosu niż sama głośność). Muszę zaznaczyć że zamiast potencjometru 10k wpięty jest 20k (po prostu był nieosiągalny). Jeśli natomiast zestaw podpinam "na krótko", wszystko jest ok, oczywiście oprócz dużej głośności, którą reguluję suwakiem w komputerze.
    Być może to wina podłączenia więc proszę o jakiś schemat tego pilota (gniazdo jest 6 pinowe potencjometr posiada 5 wyprowadzeń).

    Ad. 2. Bas w głośniku wydaje się rozmyty, za bardzo wzmocniony, membrana pracuje jak oszalała, tworzy się jakby nakładanie fal, jakiś rezonans czy coś w tym rodzaju. Pomaga jedynie regulacja potencjometrem basu na min. lecz wtedy jest bardzo przytłumiony. Inny głośnik zachowuje się podobnie.
    Jednym słowem nie "stuka".

    Liczę na zainteresowanie tematem.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Problem pierwszy rozwiązany - pomogła ponowna wymiana potencjometru, wcześniejszy miał odwrotnie wyprowadzenia. Problem drugi wciąż aktualny...