radeknet wrote: przejrzałem moją instalacje gazową prinsa i wymieniłem membrany w parowniku ponieważ zacinała się iglica.
Będzie się dał przełączyć na gaz jak spadnie ciśnienie na listwie poniżej 2.5 atm (nieszczelność wtryskiwaczy gazowych lub przez upuszczenie gazu), przynajmniej u mnie tak jest.
Czy wymieniłeś tylko membrany, czy wyczyściłeś dokładnie prowadnicę trzpienia (iglicy) oraz otwór w którym chodzi grzybek zaworu? bo to jest istotne - aby trzpień i grzybek zaworu przemieszczały się w swoich prowadzeniach bardzo lekko i bez zacięć.
U mnie po takim czyszczeniu reduktor chodził idealnie przez ok 1200km i po zatankowaniu do pustej butli na drugi dzień miałem znowu to samo co Ty. Nie miałem wtedy czasu, żeby znowu reduktor wyciągać, przemęczyłem tak trzy tankowania (ok. 1200km) i samo przeszło. Jak na razie mam spokój (ponad 10 000km). Mam też na stałe założony manometr wskazujący jak zachowuje się ciśnienie na listwie.
Jak przy szybkich przegazowaniach są duże wahania ciśnienia na listwie to znaczy, że trzpień lub grzybek zaworu nie przemieszczają się swobodnie w swoich prowadzeniach.