Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nokia 6151, zbity LCD świeci, nowy nie? Pilna diagnoza

elemm 24 Apr 2009 17:38 2597 8
    elemm
    Level 10  
    Witam

Dostałem Nokię 6151 do ogarnięcia z uszkodzeniem pęknięty LCD - ale "na oślep" wszystko działa, normalnie dzwoni itp

Wyświetlacz jest pęknięty i świeci na biało, foto:

Po wymianie na nowy który leżał w szufladzie, nowy LCD nie podświetla ani nie daje żadnego obrazu. Gdy włożę stary, świeci na biało, tak jak poprzednio. Znów wkładam nowy - znów ciemnia. Ale od spodu daje światło:

Zauważyłem uszkodzenie elementu obok gniazda, chyba wszyscy widzą o co chodzi:

Czy może być to powód nie świecenia nowego LCD?

Niestety nie mam innego telefonu z tej serii ażeby sprawdzić nowy LCD
    PS. Za co odpowiada ten uszkodzony element?
    damiandtaomc
    Level 10  
    Moze nowy LCD jest uszkodzony lub tasma
    kamiltelefony
    Level 20  
    Ne pewno tak jest bo gdyby uszkodzona byla plyta stary LCD tez by nie swiecil.
    Br0k3R
    Level 18  
    Przecież glass jest uszkodzony...

a co do "martwego" nowego LCD - pewnie tasiemka jest uszkodozna
    Pocieszny
    Level 38  
    Przez tego uszkodzonego filtra też może nie świecić. Nie pozostaje nic innego niż przelutować.
    elemm
    Level 10  
    Dzięki koledzy za odpowiedzi

@Br0k3R, zenobeusz

A wiecie może za co on odpowiada dokladniej?
    Możliwe, że to uszkodzenie nie powoduje żadnych szkód skoro stary LCD świeci? Co do przelutowania to niestety jestem zdecydowanie zbyt cienki na lutowanie elementów tej wielkości
    Pocieszny
    Level 38  
    Pewnie masz te wyświetlacze z różnych serii, dlatego jeden świeci na biało, a drugi nie. Sprawdź po numerach seryjnych (zaczynają się od 485... na tyle wyświetlacza jeżeli to oryginał).
    elemm
    Level 10  
    Drugi z wyświetlaczy to zamiennik. Niemniej jednak zauważyłem, że na zbitym LCD podczas nawigowania w menu cośtam widać, jakieś piksele u dołu się zmieniają. Ciekaw jestem, czy uszkodzenie tego glassa mogło nic nie spowodować. Cóż, będę musiał po prostu skołować kolejny LCD. Dzięki za odpowiedzi.
    elemm
    Level 10  
    Witam koledzy

Wymieniłem wyświetlacz na inny i działa bez zakłóceń. Ma jedynie słaby kontrast ale to raczej wina słabego zamiennika. W każdym razie chciałem przekazać, że ten uszkodzony cycek na nic nie wpłynął - choć nie wiem jak to możliwe :D