Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung ML-2010 - blade wydruki

11111olo 24 Apr 2009 19:35 6369 21
phoenixcontact
    11111olo
    Level 42  
    Witam
    Posiadam w/w drukarkę jakieś dwa lata. Toner startowy starczył na 800-900 stron. Wydruki na nim były rewelacyjne. Jak się skończył kupiłem proszek na Allegro, wymieniłem zgodnie z instrukcją i zrobiłem wydruk kontrolny - był taki jak na oryginalnym tonerze. Toner dosypałem 'do pełna'.
    Obecnie mam wydrukowane prawie 1500 stron a wydruk niezależnie od ustawień (ciemne, normalne, jasne, czy też z oszczędzaniem tonera czy bez) wydruki są jednakowe. Jeśli wydrukuję jakiś napis i na tej samej kartce coś innego (czarny pas na napisie) to napis prześwituje. W miejscu podwójnego nałożenia toneru jest on 'normalnie' czarny a na pozostałej powierzchni nierównomiernie nałożony i jakby 'na pół gwizdka'.
    Próbowałem już potrząsanie kasetką - nic to nie zmienia.
    Co jest nie tak?
    Czy to możliwe żeby toner starczył tylko na 500 stron?!
  • phoenixcontact
    _bolek_
    Level 14  
    po pierwsze konserwacja urządzenia (czyszczenie zespołu lasera),.
    kasetę należy zawsze wyczyścić dokładnie przed jej zasypaniem i odtłuścić wałek czyszczący i nanoszący oraz bęben, no i całkiem możliwe ze jednak toner jest lipny.
    jeśli zasypałeś kasetę startowa do pełna (nie zalecam można ja uszkodzić, powinieneś zasypać ja góra w 90% - starcza wtedy na 1500 stron). jeszcze styki w kasecie może gdzieś nie być styku.
    możliwe ze jeszcze coś jest nie tak z wałkiem transferowym który tez polecam wyczyścić.

z reguły problem ten pojawia się jak toner jest lipny.
    11111olo
    Level 42  
    Tak wygląda całkowicie czarna strona :(
    Samsung ML-2010 - blade wydruki
    Wszystko przed zasypaniem było dokładnie wyczyszczone itd.
    Gość od tonera twierdzi że toner nie ma okresu ważności - bo w sumie po pół roku co się z nim mogło stać - więc przeczyszczę co się da i zobaczymy.
  • phoenixcontact
    CMS
    Administrator of HydePark
    Możliwości są dwie:
    -problem z HV ---> konserwacja (ale nie zespołu lasera lecz zasilacza HV oraz wszystkich jego połączeń z torem papieru, wałkiem swaiatłoczułym i wałkiem nanoszącym toner, ewentualnie przelutować pcb).
    -wałek światłoczuły zbliża się do końca swych dni.
    kred
    Level 20  
    Witam,

Mam ten sam problem jak kolega, tyle że przy ML-1520. Przy wydruku całej czarnej kartki, kawałek (wygląda na jeden obrót wałka) jest w miarę czarny a reszta szara. Toner nieoryginalny, nie wiem czy był zmieniany wałek.

Pozdrawiam,
    Krzysztof
    11111olo
    Level 42  
    Przeczyściłem wszystko i przy drukowaniu widać postępy, ale niewielkie. Przez całą długość w kilku miejscach druk jest normalny ciemny, a w pozostałych jak wcześniej.
    Wałek OPC czyściłem samą szmatką. Czym najlepiej go przetrzeć?
    tato56
    Level 30  
    Jeżeli toner z Alegro to wszystko wyjaśnia A wydruk kontrolny po zasypaniu był ok to był on jeszcze na oryginalnym tonerze po wyczerpaniu się oryginału pociągnął ten drugi i dlatego masz takie problemy nigdy nie kupuj na Alegro dobra rada mniejsze straty
    Pozdrawiam
    11111olo
    Level 42  
    tato56 słabo czytasz ;) Słaby wydruk nastąpił po około pięciuset wydrukowanych stronach więc nie ma możliwości wydrukować tyle na kończącym sie tonerze. Poza tym przed wsypaniem nowego resztę starego dokładnie wydmuchałem.

Może ktoś z Was napisać czym przeczyścić układ lasera i luster, bo dokładne czyszczenie kasety i wszystkich wałków niewiele zmienia i jakie to ma wymiary ;) ?

Jak i czyszczenie lasera nic nie da to kupię nowy kompletny wkład.
    CMS
    Ludzie, co wy macie z tym laserem.
    Napisałem już co jest winne.
    Wałek OPC lub problemy z HV.
    11111olo
    Level 42  
    CMS ma rację. Obecnie na wydrukach jest jeszcze gorzej :( Widać dodatkowo w równych odstępach że na karce jest jednakowy wzorek. Wałek OPC jest po prostu zużyty. Potwierdził to również jeden ze sprzedających na Allegro ( po przedstawieniu mu sprawy). Stwierdził że kasety startowe mają 'wystarczyć' na 1000 stron - czyli i wałek OPC też. Kupiłem nową kasetę na 3000 str. i czekam aż przyjdzie.
    kred
    Level 20  
    Przy drukowaniu samego tekstu to ten problem nie jest tak widoczny. Problematyczne mogą być jakieś wykresy lub np. obrazy PCB do termotransferu. Jak mi się obecny toner skończy to też kupię oryginał.
    11111olo
    Level 42  
    Może i nie ale tekst jest dość jasny. Kupiłem zastępczą nową nieregenerowaną kasetę z tonerem na 3000srt. na gwarancji 24 m-ce. Oryginał kosztuje ok 250 zł a to cena zaporowa :/
    wladek83
    Level 32  
    :arrow: tato56 cyt."nigdy nie kupuj na Alegro dobra rada" - piszesz oczywiste bzdury, mylisz pojęcia i wprowadzasz czytających w błąd !
    Allegro to "tablica ogłoszeń" a nie sklep ! To jak ogłoszenia w gazecie - też będziesz doradzał nie kupować z ogłoszeń w Wyborczej ?!
    Wracając do tematu - za jakość wydruków odpowiada tak sama drukarka - jakość i czystość układu optycznego jak i kartridż - oryginał / regenerowany. Regeneracją zajmują się różne firmy / osoby fizyczne i w celu obniżenia ceny produktu stosują przeróżne proszki. Jedne lepsze, inne tzw. uniwersalne. I to odbija się na jakości.
    A to, że ceny oryginałów są zaporowe ? Trzeba o tym myśleć przed zakupem najtańszej drukarki a nie płakać gdy przyjdzie czas na wymianę materiałów eksploatacyjnych :| .
    _bolek_
    Level 14  
    11111olo wrote:
    CMS ma rację. Obecnie na wydrukach jest jeszcze gorzej :( Widać dodatkowo w równych odstępach że na karce jest jednakowy wzorek. Wałek OPC jest po prostu zużyty. Potwierdził to również jeden ze sprzedających na Allegro ( po przedstawieniu mu sprawy). Stwierdził że kasety startowe mają 'wystarczyć' na 1000 stron - czyli i wałek OPC też. Kupiłem nową kasetę na 3000 str. i czekam aż przyjdzie.

Większej głupoty jeszcze nie słyszałem co do OPC w Samsung-ach. Kaseta jest tak zaprojektowana by proszek który sie w niej znajduje nie starczył na więcej jak 700 stron ale jak się zasypuje po samemu to starcza na 1200-1500 stron (robię to codziennie i tak klientom wychodzi po regeneracji) a co do tych kaset i ich OPC to w dziś regenerowałem kasetę do tego Samsung-a też startowa która już ma za sobą 4 regeneracje i ciągle jest ten sam OPC co był od nowości (OPC w Samsung-ach SA strasznie wytrzymałe) wiec jeśli masz problem z nim to przeczyść w kasecie wszystkie styki (przeczyść bolce trzymające wałek OPC i przesmaruj jakąś maścią przewodząco-smarującą – ostatecznie wazeliną techniczną by poprawić styk z OPC), styki masz na obrazku 12, oczywiście cześć obudowy która tam jest tez ma styki i też radze je, przeczyścić - w samsung-ach styki w kasecie maja bardzo dużo do gadania
    11111olo
    Level 42  
    bolek sam sobie zaprzeczasz. Na kasecie startowej wydrukowałem prawie 1500 stron więc jest już zużyta, a po dokładnym przeczyszczeniu WSZYSTKIEGO nie ma poprawy.
    _bolek_
    Level 14  
    Bęben jest na 100% dobry, czarne strony sa bo brak gdzieś styku w kasecie, tak jak mówiłem musisz wszystkie styki przeczyścić i przesmarować (bęben tez ma styk z bolcem)
    CMS
    Bolek ty nic nie kumasz.
    Chłopaki celowo drukują czarne strony, problemem jest to że drukarka nie dobarwia, a ty zdaje się zrozumiałeś że ona samoistnie drukuje czarne strony.
    _bolek_
    Level 14  
    CMS wrote:
    Bolek ty nic nie kumasz.
    Chłopaki celowo drukują czarne strony, problemem jest to że drukarka nie dobarwia, a ty zdaje się zrozumiałeś że ona samoistnie drukuje czarne strony.

ok wiec podejde teraz inaczej do tego problemu i zapytam czy kazda kartka wyglada jak na zjeciu czyli 2/3 sa blade a 1/3 normalnie ?? czy ten ciemniejszy bragment w roznych miejscach sie pojawia ?? (gdy byla to wina OPC to by sie to powtarzalo co rowny odstep srednio 3 razy na jednej kartce @CMS - srednio na jednej karce beben robi pelne 3 obroty)
    11111olo
    Level 42  
    Wczoraj przyszła zupełnie nowa kaseta na 3000 stron. Oczywiście wydruki są idealne.
    Przy montażu zauważyłem że wałek OPC w starej kasecie jest dużo ciemniejszy niż w nowej kasecie. Z pewnością w starej kasecie trzeba by wymienić ten wałek ( no i dokupić toner - proszek). Ta operacja to ponad połowa nowej kasety więc nie regenerowałem starej, a za nową dałem 100 zł.
  • Helpful post
    CMS
    Drogi Bolku, oczywiście masz rację jeśli chodzi o naświetlenie wałka światło czułego lub inna na nim skazę, wówczas faktycznie objaw powtarza się trzy cztery razy na stronie.
    W tym jednak wypadku wyraźnie widać że wałek z każdym obrotem "traci moc" :P a właściwie nie nadąża się ładować/rozładowywać skutkiem tego przy każdym obrocie potencjał na nim jest mniejszy i co raz słabiej przyciąga toner.
    Objaw taki z kolei nasuwa dwa wnioski:
    - zużyty wałek OPC
    - nie kontakty/zabrudzenia w torze wysokiego napięcia.

11111olo --> skromnie proszę o "pomógł" :P
    rys57
    Moderator
    CMS wrote:
    11111olo --> skromnie proszę o "pomógł" :P
    Masz pecha, w tym dziale nie ma przycisku.

Rozwiązanie problemu jest, temat zamykam.