Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chłodziarko-zamrażarka Polar cm 355.0 słabo chłodzi...

wrrrrrr 26 Apr 2009 13:58 3673 3
    wrrrrrr
    Level 2  
    Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum.

Mam chłodziarko-zamrażarkę Polar cm 355.0. Jest to taka lodówka jak na tej aukcji:
    Moderated By mrhari:

Link do aukcji usunąłem.

Ostatnio chłodziarka praktycznie wcale nie chłodzi. Przy ustawieniu gałki na 7 (max chłodzenie) tylna płyta jest tylko lekko chłodna, a w chłodziarce jest temperatura ok 18-19 stopni.

Na "ucho" pracuje normalnie - włącza się i wyłącza co kilka-kilkanaście minut (jeśli to ważne, zmierzę czas) - w każdym razie pracuje tak jak wcześniej, tylko nie chłodzi.

Zamrażarka pracuje zupełnie normalnie, mrozi.

Chciałbym się zorientować co może być przyczyną i jaki będzie orientacyjny koszt naprawy - przejrzałem forum i z tego co wyczytałem to albo termostat, albo utrata czynnika chłodzącego. Jednak może informacje jakie podałem pomogą na wytypowanie faworyta jeśli chodzi o przyczynę. Chciałbym wiedzieć na czym stoję nim wezwę jakiegoś fachowca...

Z góry dzięki za pomoc,
    Maciek.

EDIT: Dodam jeszcze, że jakieś dwa-trzy miesiące temu lodówka była rozmrażana, bo wewnątrz chłodziarki, na płycie chłodzącej utworzył się dość spory lód, który ową płytę pokrył w całości - pod spodem (tzn. pomiędzy tylną ścianką lodówki i płytą) i z wierzchu. Może ten lód mógł coś mechanicznie uszkodzić?
    wrrrrrr
    Level 2  
    Dzięki. Ile orientacyjnie może kosztować lokalizacja nieszczelności i naprawa? Słyszałem, że autoryzowane serwisy się za to nie biorą, tylko indywidualni "magicy".

Może znacie kogoś we Wrocławiu, kto za rozsądne pieniądze naprawi tą lodówkę?
    ARTUR_STANCZUK
    Level 19  
    praktycznie naprawa nieopłacalna jeżeli nieszczelność jest w okolicy parownika - najczęstrzy przypadek.