Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer po 9-10 sek. wyłącza się

DarekDDZ 27 Kwi 2009 00:42 2011 6
  • #1 27 Kwi 2009 00:42
    DarekDDZ
    Poziom 9  

    Witam.
    Włączam normalnie PC-ta. Słychać szum normalnego rozruchu. Migają diody CD-rom oraz napędu DVD. Palą się diody obok symbolu "walca"(dysk twardy?) oraz symbolu "żarówki". Przestają migać diody napędów. Po ok.5-6 sek. od włączenia, na monitorze-patrz zdjęcie. Następne 3-4 sek. i koniec-wyłącza się całkowicie. Żadnych dźwięków typu bip. Próbowałem również wciskać F8 lub inne. Próbowałem startować z "płyty ratunkowej" czasop. Komp.Świat i nic.
    O ile pamiętam:
    AMD Athlon XP 2200+ 1,79GHz
    Nvidia Geforce4 MX ...-cyfry(?) coś AGP 8X
    dysk tw.80GB
    też chyba: 786 MB Ram.
    Proszę o wskazówki dla amatora zanim ewent. oddam do serwisu.
    Dzięki.
    Komputer po 9-10 sek. wyłącza się
    Udało mi się wkleić foto.
    Jutro-a to dziś już-widzę śrubokręt w dłoń i do walki. Ale to jak wrócę z pracy.
    Dziękuję tymczasem.

    Witam.
    Dwa dni PC nie był włączany . Dziś włączam -wystartował normalnie. Czy- mimo wszystko -rozkręcać czy raczej do następnego razu dać spokój?
    Krążek o którym pisałem: wydaw. Komp. Świat, 8/2009,DVD, "Płyta ratunkowa/płyta serwisowa do Windows Vista i XP". Systemowej płyty obecnie nie mam.
    Wyświetlał się tylko obraz ze zdjęcia i od razu wszystko gasło.
    Dzięki za zainteresowanie.

    0 6
  • #2 27 Kwi 2009 00:50
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 27 Kwi 2009 00:51
    jokrasa
    Poziom 29  

    Jaka płyta główna i zasilacz ?

    Odkręć obudowę, przepisz i daj Tu namiary.

    Czy do BIOS możesz się dostać?

    Czy wyświetlają się teksty POST ? (testy na starcie systemu przed uruch. Win).

    Co za płyta ratunkowa? Co zawiera?. Komputer boot uje z tej płyty ?
    Czy wogóle w BIOS nie ustawiłeś tej opcji i PC z niej nie startuje?

    Włóż normalny krążek z systemem i czekaj na instrukcje. Czy takowe się pojawiają?

    0
  • #4 27 Kwi 2009 03:08
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Najwidoczniej nie przechodzi testu karta graficzna - wyjmij ją przeczyść gniazdo lub spróbuj z inną.
    Jeśli przejdzie dalej jak to co widać na zdjęciu można zająć się BIOS'em .
    Uruchom komputer z tylko jedną kością pamięci .

    0
  • #5 28 Kwi 2009 01:41
    pulkeks
    Poziom 9  

    kiedys mialem podobny problem ale w moim przypadku bylo to ze zasilacz byl nadpalony i nie dostarczal mocy jaka potrzebowal komputer
    a lekarstwem na to byla wymiana zasilacza i pozniej smigalo wszystko elegancko :)

    0
  • #6 28 Kwi 2009 08:21
    pecet7
    Poziom 17  

    Z opisu uszkodzenia wynika że to najprawdopodobniej zasilacz

    0
  • #7 18 Wrz 2009 23:32
    DarekDDZ
    Poziom 9  

    Witam.
    Długo było OK. Później zów takie same objawy. Z braku czasu poszedł do serwisu. Wymiana wentylatora -na procesorze- i działa już bez zarzutu.
    Pozdrawiam.

    0