Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Borland C++ Builder][ComPort3.10]

27 Kwi 2009 12:17 2405 5
  • Poziom 10  
    Witam. Zajmuje się projektem, którego częścią jest komunikacja z RS 232. Początkowo chciałam używać do tego funkcji API ReadUart, WriteUart jednak na forum przeczytałam, że bezpieczniej będzie używać już gotowego komponentu ComPort.
    Zainstalowałam go, przejrzałam examples, ale nie wiem jak ruszyć np. wysyłanie tym komponentem znaku 'A' na Com.

    Gdzieś widziałam comport.write(x,sizeof(x)) ale to chyba nie to...
    Pozdrawiam:)
  • Poziom 10  
    Ok, dziekuję. A czy może ktoś się orientuje czy aplikacje w Builderze na bazie tego komponentu będą działały na przejściówkach rs232- usb?

    Mam taki problem,że skompilowana forma z guzikiem, który po kliknięciu wysyła literę A na com nie działa. ... Wiem, bo z drugiej strony mam podłączony mikroprocesor, który po odebraniu litery A zapala diodę.

    Może kod mam zły...Czy dobrze wysyłam litere A na COM?

    Code:

    { AnsiString A;
    ComPort1->WriteStr(A);
    }
  • Poziom 10  
    Niedopatrzenie, teraz powinno być dobrze, tak?

    ComPort1->WriteStr(A);

    Dodano po 1 [minuty]:

    też nie to:(