Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Storno CQF9114 - jak przestroić ??

VSS 27 Apr 2009 21:52 5998 32
    VSS
    Level 21  
    Witam !

Mam taki kompletny przemiennik: Storno CQF9114. Pracował on dolecowo na 164Mhz. Chciałbym go przestroić na 2m. Jednyny taki pracujacy znalazłem na stronie http://www.avsi.co.uk/fvhfg/gb3sn/home.htm Napisałem do autora alenie odpowiedział. Może ktoś wie jak to przestroić na nasze pasmo ??

przemiennik w obudowie:

otwarta obudowa:

odbiornik:

sterownik:

nadajnik:

odbiornik i nadajnik:

tabliczka:

obrazki w dużej rozdzielczości są tu:

Obrazki w dużej rozdzielczości

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne uwagi.
    sq6ade
    Level 40  
    Mam coś podobnego ale na 70cm. Właściwie to był telefon.
    Też starałem się to zrobić na przemiennik ale jakoś temat zmarł - wrzucę fotki wkrótce. Konfiguracja jest bardzo podobna.

Z tego co widzę to tak jak i u mnie jest wstawiona MC145151 - jest programowana równolegle więc w miarę łatwo zmienić częstotliwość działania. Natomiast odstęp TX/RX jest raczej ustalony przez częstotliwość któregoś kwarcu.

W tych metalowych puszkach są układy hybrydowe wykonane na czymś jak szkło - trzeba z tym postępować jak z jajkiem.

Jedno też jest pewne że to jest Motorola - podpisana tylko jako STORNO.
    I jeszcze jedno pewne że banalne pierdnięcie w to firmowym softem nie wystarczy aby to postawić na amatorskie.
    VSS
    Level 21  
    nie ma wątpliwości, ze to motorola :) jest znaczek na froncie. uważasz, ze jakby pokombinować z tym mc145151 to jest szansa na przestojenie na 2m ? zauważ, ze sa dwie takie syntezy, osobna w rx i osobna w TX. może z proca wysłać osobno dwie transmisje ??

odstępy trzeba zrobić 600kHz ale to juz mnijesze zmartwienie, najwazniejsze to dojechac do 2m. nie wiem co jest w puszakch w odbiorniku, nie otwierałem, przestroić ten filtr to sobie poradzę, jakies analizatory znajdę pod stołem.

a jak się nie da tak banalnie, to jak to przestroić "oryginalnie". anglicy jakoś sobie z tym poradzili, więc jak widać się da.

po analizie pdfa od syntezy podejrzewam też, że mozna to jakoś przestroić przełączając dipswitchena sterowniku, te czerwone, tak na 99% przewody ida od nich do syntezy.
    sq2dk
    Level 14  
    Informacji w sieci jest dość sporo. Tylko trzeba szukać pod hasłem CQF9000 - bo to oznaczenie serii.
    http://www.storno.co.uk/stornophone_9000.htm
    Na mods.dk ( http://www.mods.dk/manual.php?brand=storno ) ściągnąłem właśnie serwisówkę, ale jest tego chyba więcej - tyle, że nie mam jak ściągnąć, bo nie mam tam opłaconego konta. Być może jakiś RSS do tego też jest. Duże szanse na powodzenie.

[edit]
    ups. sorry - teraz dopiero zobaczyłem, że dane częstotliwości siedzą w PROM-ach i trzeba je ręcznie wyliczyć. Raczej nie ma do tego żadnego oprogramowania - trzeba wszystko "ręcznie" modyfikować. W serwisówce wszystko ładnie opisane krok po kroku jak wyliczać.

Pozdrawiam

Jędrzej SQ2DK
    VSS
    Level 21  
    sq2dk wrote:
    Informacji w sieci jest dość sporo. Tylko trzeba szukać pod hasłem CQF9000 - bo to oznaczenie serii.
    http://www.storno.co.uk/stornophone_9000.htm
    Na mods.dk ( http://www.mods.dk/manual.php?brand=storno ) ściągnąłem właśnie serwisówkę, ale jest tego chyba więcej - tyle, że nie mam jak ściągnąć, bo nie mam tam opłaconego konta. Być może jakiś RSS do tego też jest. Duże szanse na powodzenie.

Pozdrawiam

Jędrzej SQ2DK

dziękuję na naprowadzenie, informacja, że to seria CQF9000 rzeczywiścei dużo daje. konto na mods.dk mam, zasam co mogę.

tnx za info.
    sq6ade
    Level 40  
    A to mi umknęło że są 2 płytki. Jako że w moim telefonie była jedna i był stały szift. ;)

Z tego co jeszcze widzę na tych dokładnych fotach TX i RX to częstotliwość pracy TX oraz RX jest ustalana przez sumę/różnicę generatora strojonego VCO via MC145151 i generatora XO w tej metalowej puszce z napisem 5 PPM.
    Na początek spróbuj zmierzyć częstotliwości tych hybrydowych generatorów.
    Jeśli ten ripiter teraz działa jako tako z tym co tam zapisano to jest szansa że głupie ustawienie stanów linii na syntezy umożliwi pracę tam gdzie się tego życzysz.
    VSS
    Level 21  
    sq6ade wrote:
    A to mi umknęło że są 2 płytki. Jako że w moim telefonie była jedna i był stały szift. ;)

Z tego co jeszcze widzę na tych dokładnych fotach TX i RX to częstotliwość pracy TX oraz RX jest ustalana przez sumę/różnicę generatora strojonego VCO via MC145151 i generatora XO w tej metalowej puszce z napisem 5 PPM.
    Na początek spróbuj zmierzyć częstotliwości tych hybrydowych generatorów.
    Jeśli ten ripiter teraz działa jako tako z tym co tam zapisano to jest szansa że głupie ustawienie stanów linii na syntezy umożliwi pracę tam gdzie się tego życzysz.

ok, zaczyna się coraz bardziej klarować :)

zassałem i wrzuciłem na strone manuala do serii 9000 za wskazówką SQ2DK

service manual

wezmę się za niego w przyszłym tygodniu, jutro jadę poleniuchować w gestym polu w.cz. i wracam w niedzielę.

dzięki wszytskim za informację, dużo pomogliście !
    może wreszcie odpalę przemiennik na 2m w Poznaniu :)

Dodano po 1 [minuty]:

sq2dk wrote:

[edit]
    ups. sorry - teraz dopiero zobaczyłem, że dane częstotliwości siedzą w PROM-ach i trzeba je ręcznie wyliczyć. Raczej nie ma do tego żadnego oprogramowania - trzeba wszystko "ręcznie" modyfikować. W serwisówce wszystko ładnie opisane krok po kroku jak wyliczać.

przebijam się dopiero przez manuala, jeszcze tam nie dojechałem :)
    ale dzięki za info !
    sq2dk
    Level 14  
    Oglądem instrukcje, a nie przypatrzyłem się zdjęciom. Wygląda na to, że w Twoim urządzeniu płytka sterownika jest inna niż w standardowym CQF9000. Wygląda też na to, że częstotliwość ustawia się dip-switch-ami - być może wedle tego samego wzoru który jest podany w instrukcji serwisowej. Takie rozwiązanie jest nawet korzystniejsze, bo nie trzeba problematycznych PROMów a jeden kanał w przemienniku w zupełności wystarczy.

Powodzenia

Jędrzej SQ2DK
    VSS
    Level 21  
    sq2dk wrote:
    Oglądem instrukcje, a nie przypatrzyłem się zdjęciom. Wygląda na to, że w Twoim urządzeniu płytka sterownika jest inna niż w standardowym CQF9000. Wygląda też na to, że częstotliwość ustawia się dip-switch-ami - być może wedle tego samego wzoru który jest podany w instrukcji serwisowej. Takie rozwiązanie jest nawet korzystniejsze, bo nie trzeba problematycznych PROMów a jeden kanał w przemienniku w zupełności wystarczy.

Powodzenia

Jędrzej SQ2DK

być może się uda, w przyszły poniedziałek potrenuję.
    a z innej beczki, patrząc na sterwnik dochodze do wniosku, że ma on jakis patch telefoniczny na dwóch liniach. na wejściu są warystory i dwa trafa, muszę to sprawdzić.
    sq6ade
    Level 40  
    Przy DPI-SW są opisy RX/TX DIV FACTOR więc prawdopodobnie nimi ustala się częstotliwość - tylko są deko któtkie bo 8 bit a 145151 ma chyba więcej pinów do ustawiania - ale może to wystarczy.
    sq2dk
    Level 14  
    sq6ade wrote:
    Przy DPI-SW są opisy RX/TX DIV FACTOR więc prawdopodobnie nimi ustala się częstotliwość - tylko są deko któtkie bo 8 bit a 145151 ma chyba więcej pinów do ustawiania - ale może to wystarczy.

W manualu jest własnie opis jak obliczać słowo 8-bitowe (w promach były zapisane 2 x 8 bit dla kanału - 8 bit dla RX i 8 bit dla TX) do ustawienia częstotliwości, więc chyba się zgadza.

SQ2DK
    sq6ade
    Level 40  
    sq2dk wrote:

W manualu jest własnie opis jak obliczać słowo 8-bitowe (w promach były zapisane 2 x 8 bit dla kanału - 8 bit dla RX i 8 bit dla TX) do ustawienia częstotliwości, więc chyba się zgadza.

SQ2DK

No właśnie - ale pośrednio przez to zakres częstotliwości zmienianych DIP-em jest taki jaki jest i trzeba dobierać kwarce w generatorach.
    Przy kroku 12k5 zakres przestrajania jest mniejszy niż 6,4MHz .

A jaki kwarc siedzi przy MC ? 10,24 czy 12,8 ?

p.s.
    Ja w tym moim urządzeniu wywaliłem płytkę z MC145151 i wstawiłem płytę z dwoma MC145158 (oznaczenia kodowane przez Motorolę ;) )
    Storno CQF9114 - jak przestroić ?? Storno CQF9114 - jak przestroić ??
    VSS
    Level 21  
    sq6ade wrote:

A jaki kwarc siedzi przy MC ? 10,24 czy 12,8 ?

kwar siedzi 12,800MHz. podałem zasilanie i probowałem dip-switchami poregulować synteze ale nic to nie dało. jakiekolwiek ustawienie nie powoduje zmiany częstotliwosci nadawania, co smieszniejsze nadaje na 175,188MHz. do niczego to nie pasuje, urzadzenie powinno pracowac tylko do 174Mhz więc skąd to 175 ?? odpięcie taśmy sterującej od dipów tez nie zmienia częstotliwości. podałem masę na 9 pin szelki odacej do TXa co spowodowało nadawanie ale na tej dziwnej qrg i to z moca wręcz znikomą, analizator widma pokazuje zaledwie -40dBm więc podejrzewam jakiś prązek a nie główną QRG. w pasmie od 10Hz do 28Ghz tylko na 175M pokazuje sie prązek, nie nadaje nigdzie indziej.

jakies pomysły ??
    sq6ade
    Level 40  
    Podejrzewam że ktoś już pomieszał na DIP-SW więc od "nowości" Ci nie działa. Zobacz napięcie na nóżce 28 MC145151 - jeśli jest równe zasilaniu kostki (na nóżce 3) tzn że układ działa.
    Skoro jest kwarc 12,8 to dobrze bo można będzie wejść w normalny raster 12k5
    p.s.
    Uruchamianie proponuję zacząć od RX
    VSS
    Level 21  
    sq6ade wrote:
    Podejrzewam że ktoś już pomieszał na DIP-SW więc od "nowości" Ci nie działa. Zobacz napięcie na nóżce 28 MC145151 - jeśli jest równe zasilaniu kostki (na nóżce 3) tzn że układ działa.
    Skoro jest kwarc 12,8 to dobrze bo można będzie wejść w normalny raster 12k5
    p.s.
    Uruchamianie proponuję zacząć od RX

dipy były wszytskie ustawione na 0 więc chyba rzeczywiście ktoś przy nich grzebał.

napięcie na 3 nodze jest 9V a na 28 jest 8,9V więc synteza działa.
    a jak mam zacząć od RXa ? jak mogę ustalic częstotliwośc odbioru ?
    sq6ade
    Level 40  
    Możesz zmierzyć częstotliwość tego generatora co jest zrobiony z tą cewką w kubku i podstawić ją do wzorku z manuala . Częstotliwość tą możesz zmierzyć na pinie 1 MC

Można też zmierzyć wynik mieszania który jest częstotliwością heterodyny wyjmując zaznaczony wtyk i mierząc w gnieździe.
    Wystarczy wtedy wziąć pod uwagę różnicę z p.cz.

VSS
    Level 21  
    sq6ade wrote:
    Możesz zmierzyć częstotliwość tego generatora co jest zrobiony z tą cewką w kubku i podstawić ją do wzorku z manuala . Częstotliwość tą możesz zmierzyć na pinie 1 MC

ok, na pinie pierwszym jest w miarę sensowna częstotliwość :)
    ale sie okazało, ze th-d7 który wziąłem z domu nie nadaje na tej qrg, mam w domu drugi, tamten na pewno nadaje, jutro sprawdzę.

Dzięki za wskazówkę.
    sq6ade
    Level 40  
    Pamiętaj że częstotliwość na pin 1 to częstotliwość od której zależy kanał odbioru RX - nie jest to częstotliwość odbioru. Ta częstotliwość po zmieszaniu z powieloną częstotliwością z generatora kwarcowego daje dopiero częstotliwość heterodyny której suma z p.cz. 21.4 da konkretnie kanał odbiorczy. Najlepiej zmierz to w czerwonym kółku.
    VSS
    Level 21  
    sq6ade wrote:
    Pamiętaj że częstotliwość na pin 1 to częstotliwość od której zależy kanał odbioru RX - nie jest to częstotliwość odbioru. Ta częstotliwość po zmieszaniu z powieloną częstotliwością z generatora kwarcowego daje dopiero częstotliwość heterodyny której suma z p.cz. 21.4 da konkretnie kanał odbiorczy. Najlepiej zmierz to w czerwonym kółku.

Zmierzyłem freq w czerwonym kółku. udało mi się DIPami ustawić 145.075. na tej freq mam bardzo silna nośna która słyszę na radiu.
    To chyba nie jest freq odbiorcza bo odbiornik sam się by zakłócił. Rozumiem, że trzeba do tego dodać 21,4 i będzie freq odbioru.

dodałem i rzeczywiście to jest freq odbioru! Zapala mi się zielona diódka na kontrolerze oznaczona RX

A jak sprawdzić freq nadajnika?
    sq6ade
    Level 40  
    W podobny sposób tylko należy jakoś pobudzić układ logiczny włączający TX albo to wymusić.
    Skoro zapala się diódka RX to RPT nie załącza TX?

Domyślam się że odbiornik zadziałał na 166,475 więc pewnie nie obejdzie się bez wymiany kwarcu w generatorze aby wpasować się w amatorskie.
    Jakie są napięcia na nóżkach 5,6,7,21 MC ?
    Czy najmłodszy bit DIP-SW zmienia stan na nóżce nr.11 ?
    VSS
    Level 21  
    sq6ade wrote:
    W podobny sposób tylko należy jakoś pobudzić układ logiczny włączający TX albo to wymusić.
    Skoro zapala się diódka RX to RPT nie załącza TX?

Domyślam się że odbiornik zadziałał na 166,475 więc pewnie nie obejdzie się bez wymiany kwarcu w generatorze aby wpasować się w amatorskie.
    Jakie są napięcia na nóżkach 5,6,7,21 MC ?
    Czy najmłodszy bit DIP-SW zmienia stan na nóżce nr.11 ?

zapala sie diódka RX ale TX nie nadaje. może potzreba jakiegoś CTCSSu ??

synteze przestroiłem na 145.100 aby było równo i teraz odbiornik pracuje na 166.500.

wymienic kwarc - do wymiany ta puszka na poczatku generatora ??

napiecia na nóżkach MC:

5 - 0V
    6 - 0V
    7 - 8,91V
    21 - 0V

nózki 5,6,7 mają zwarcie do masy poprzez rezystor 0om. 7 nie ma rezystora.

11 noga nie ma połaczenia fizycznego z DIPem. nic się nie zmienia

Dodano po 8 [minuty]:

właczyłem ctcss 74,4Hz i pobudzenie odbiornika powoduje prace nadajnika. daje około 6W. tak mało bo mój zasilacz nie daje więcej niż 3A. teraz tylko musze potestowac przestrojenie nadajnika.

a potem zmiane kwarcu.

podłączyłem zasilacz 15A i teraz końcówka nadaje ponad 18W. regulując DIPami od TX udaje się zmienić freq. po podaniu sygnału z CTCSSem na wejściu nadajnik zaczyna pracowac pełną mocą i po zaniknięciu trzyma jeszcze nadawanie 3 sekundy i puszcza. tak więc działa całkiem w porządku :) teraz tylko zjechać tym na 2m.
    sq6ade
    Level 40  
    VSS wrote:

napiecia na nóżkach MC:

5 - 0V
    6 - 0V
    7 - 8,91V
    ....
    11 noga nie ma połaczenia fizycznego z DIPem. nic się nie zmienia

Więc podstawowy krok to 12k5 ale jeśli noga 11 MC nie zmienia stanu to możliwe że krok nastawiany dipem jest dwukrotnością 12k5 czyli 25kHz

VSS wrote:
    21 - 0V

A to mi coś nie pasi - na pewno tak jest?

VSS wrote:

teraz tylko zjechać tym na 2m.

I teraz moim zdaniem należy obmierzyć F na jakiej pracują te generatory kwarcowe TX i RX aby policzyć nowe wartości. (no albo pałować się z wzorami w/g manuala)
    VSS
    Level 21  
    sq6ade wrote:

A to mi coś nie pasi - na pewno tak jest?

I teraz moim zdaniem należy obmierzyć F na jakiej pracują te generatory kwarcowe TX i RX aby policzyć nowe wartości. (no albo pałować się z wzorami w/g manuala)

źle policzyłem nózki, na 21 jest 8,89V.

a co do generatorów to je wylutowac i zobaczyc jakie sa kwarce ?? i potem je zmienić najakies takie które dadza mi 145Mhz
    sq6ade
    Level 40  
    Przed wylutowaniem moim zdaniem powinno się pomierzyć co z nich wychodzi - i dopasować to arytmetycznie do tego co już fizycznie uruchomiłeś na danej F. Coś tam w manualu pisze że częstotliwość z tych generatorów jest powielana. Musisz ustalić krotność powielania na podstawie manuala albo pomiarami. Z tego co sobie myślę nie powinno być specjalnego kłopotu z nowymi kwarcami - jedyny zgryz aby częstotliwość po powielaczu mieściła się w rastrze 12k.5 czyli żeby dzieliła się na 12k5 bez reszty.
    VSS
    Level 21  
    sq6ade wrote:
    Przed wylutowaniem moim zdaniem powinno się pomierzyć co z nich wychodzi - i dopasować to arytmetycznie do tego co już fizycznie uruchomiłeś na danej F. Coś tam w manualu pisze że częstotliwość z tych generatorów jest powielana. Musisz ustalić krotność powielania na podstawie manuala albo pomiarami. Z tego co sobie myślę nie powinno być specjalnego kłopotu z nowymi kwarcami - jedyny zgryz aby częstotliwość po powielaczu mieściła się w rastrze 12k.5 czyli żeby dzieliła się na 12k5 bez reszty.

wyjełem płytkę generatora RXa ( to puszeczka wcisnięta na goldpiny w płytce), w tej puszce jest generator 43,433333MHz firmy Tele quarz group. w nadajniku jest generator 53,066666Mhz tej samej firmy

co teraz ?? :)

na czerwonym kółku mam 145.100, z generatora wychodzi 43,4333Mhz a na 1 pinie syntezy jest 29,600Mhz

po powieleniu tych 43,4333 x3 wychodzi 130,300Mhz i jakby nie kombinować z freq z syntezy albo pośrednią nie chce mi wyjść 166.500.

na stronie 70 manuala jest wzór:

f(kwarc)=f(odb)-34,2MHz/3

ja mam obecnie 166.500 więc

166.500 - 34.200= 132.300
    132.300/3=44100Mhz

hmmmmm, nic nie pasuje :(

w ostateczności wsadze tam dwa DDSy. z generatora wychodza tylko 4 piny: zasilanie, masa, wyjście i cos jeszcze.
    sq6ade
    Level 40  
    Jesteś pewien pomiaru na pinie 1 MC ?

Możliwe że miernik wskazuje Ci 2 harmoniczną (czasami tak bywa)
    Wtedy wszystko by się zgadzało dla F-PLL
    29.600/2= 14.8

14,8+130.300+21.4=166,500 ;)

I to by się nawet zgadzało bo MC przy zasilaniu 9V max F wej ma na poziomie 22MHz przy 1V p-p na wejściu więc nie sądzę żeby był tak zaaplikowany poza skrajem zadziałania.

p.s.
    DDSy zostaw do TRX QRP na KFy ;)

Zrobiłem prosty arkusik pomocny do zabawy wajchami DIP-SW i dobieraniu kwarca (pod Open Office)
    Liczbę n.pll należy zamienić na postać binarną i to będzie to co wystawiasz na liniach do PLL
    VSS
    Level 21  
    sq6ade wrote:
    Jesteś pewien pomiaru na pinie 1 MC ?

Możliwe że miernik wskazuje Ci 2 harmoniczną (czasami tak bywa)
    Wtedy wszystko by się zgadzało dla F-PLL
    29.600/2= 14.8

14,8+130.300+21.4=166,500 ;)

p.s.
    DDSy zostaw do TRX QRP na KFy ;)

hehehe, co tu duzo mówić, jesteś jasnowidzem :)
    zobaczyłem na analizatorze wysoki pik w okolicy 30MHz i niżej juz nie zjeżdżałem, span miałem ustawiony na 10Mhz więc widziałem tylko od 25 do 35Mhz ale rzeczywiście wyższy pik jest na 14.8Mhz.

jakie masz teraz propozycje odnośnie generatorów kwarcowych ??

musiałbym ustawić 145.075 jako freq odbiorczą. jako że mogę w pewnym stopniu pobujać się z freq na DIPach przyjmijmy 145.100

więc:

145.100-21.4-14.8=108.900
    108.900/3=36.300

taki kwarc lub jego okolice są chyba do dostania.

a w nadajniku ustawiłem obecnie nadawanie na 172.400 i mogę dość szeroko to przestrajać. na 1 pinie MC mam 15,987.5MHz

mnożąc generator x3 wychodzi 159.200 i jak teraz obliczyć jaki należałoby wsadzić ?

Dodano po 1 [minuty]:

sq6ade wrote:

Zrobiłem prosty arkusik pomocny do zabawy wajchami DIP-SW i dobieraniu kwarca (pod Open Office)
    Liczbę n.pll należy zamienić na postać binarną i to będzie to co wystawiasz na liniach do PLL

a jest szansa w XLSie ?? :) nie mam OO
    sq6ade
    Level 40  
    No to właściwie wszystko już wiesz - pozostaje zdobyć właściwe kwarce, zestroić powielacze i inne obwody. Co do działania części cyfrowej to juz trudno janowidzieć co jest tam zapisane w firmware ;)

Oto po konwersji na XLS ale OO napisał że on nie gwarantuje że to Windowsy otworzą:
    VSS
    Level 21  
    sq6ade wrote:
    No to właściwie wszystko już wiesz - pozostaje zdobyć właściwe kwarce, zestroić powielacze i inne obwody. Co do działania części cyfrowej to juz trudno janowidzieć co jest tam zapisane w firmware ;)

Oto po konwersji na XLS ale OO napisał że on nie gwarantuje że to Windowsy otworzą:

program działa.
    przy generatorze 36Mhz i 145.075 chcianej wychodzi:

F.kw * 3 F.RX f.pll n.pll
    108 145,075 15,675 1254

dobrze ??

na 95 stronie manuala jest tabelka która pokazuje, ze przy kwarcu 12.8Mhz moge bujać sie z częstotliwością w zakresie od 12.8 do 15.987,5 więc mam rozpiętość ponad 3Mhz.

jak myslisz, takie generatory do testów mogą być:

http://www.allegro.pl/item621603971_generator_kwarcowy_34_3680mhz_smd_kod1320.html

http://www.allegro.pl/item621603932_generator_kwarcowy_36_8640mhz_smd_kod1306.html

http://www.allegro.pl/item621606926_generator_kwarcowy_36_0000mhz_kod1333.html

ten 36Mhz po powieleniu i dodaniu wychodzi 144,2 więc jest szansa do 145.075 go dociagnąć.

a może w te fabryczne genertaory wsadzić kwarce i spróbować je w tym układzie wzbudzic ??