Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Astra F - nie działa oświetlenie wew,wsteczny oraz bagażnik.

slawoslaw 27 Kwi 2009 23:36 4059 7
  • #1 27 Kwi 2009 23:36
    slawoslaw
    Poziom 18  

    Witam. Ostatnio borykam się z problemem oświetlenia ( wnętrza, bagażnika, wstecznego oraz zapalniczki) . Wszystko to jest pod bezpiecznikiem 20A , który jest sprawny, a niestety żadne z wymienionych rzeczy nie świeci. Uszkodzenie nie powstało nagle, tylko najpierw przestało świecić oświetlenie wnętrza gdy otwierało się drzwi od strony pasażera ( przednie i tylne), później ( po paru tygodniach)przestało świecić światło wstecznego, a na końcu przestało świecić oświetlenie wewnątrz kabiny. Żarówki są sprawne, sprawdzałem też wszystkie styki od strony kierowcy pod wygłuszeniem. Nie było zaśniedziałe, ale profilaktycznie użyłem kontaktu w sprayu. Lecz to nie pomogło. Zastanawiam gdzie w ogóle mogę szukać tej usterki i czy to coś poważniejszego. Z góry dziękuję za podpowiedzi i pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam .

    0 7
  • #2 28 Kwi 2009 07:44
    domex32
    Moderator na urlopie...

    A jest plusik na tym bezpieczniku? jak i równie jest w lampce w podsufitce?

    0
  • #3 28 Kwi 2009 09:55
    tomekkoszalin87
    Poziom 14  

    musisz zdjąć osłone progu po stronie kierowcy jest na wkrety na torx 20 o ile się nie myle i tam idzie wiązka która często w tych samochodach zaczyna gnić i przewody się rozłączają. więc uważam że to na 99% to jest przyczyną

    0
  • #4 28 Kwi 2009 10:45
    dareio1867
    Poziom 12  

    Owe przewody biegna pod fotelem kierowcy i kolega ma racje iz koroduja sprawdz pod fotelem

    0
  • #5 28 Kwi 2009 11:41
    slawoslaw
    Poziom 18  

    wielkie dzięki za zainteresowanie tym tematem . Więc sprawdziłem czy jest napięcie na plusie miernik pokazywał 2V .Sprawdzałem także napięcie bezpieczniku tym 20 A i miernik nic nie pokazał. Tak się zastanawiam czy to nie wina przewodów za bezpiecznikiem . Ale sprawdzę pod tym fotelem czy oby korozja ich nie opadła.

    0
  • #6 28 Kwi 2009 15:18
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Jak nie masz prądu na bezpieczniku, to problem po stronie skrzynki, jak podasz napięcie na bezpiecznik i lampki się nie zapalą, problem w przegniłych przewodach.

    0
  • #7 19 Mar 2011 11:06
    driver1353
    Poziom 1  

    Mam pytanko kolego i jak faktycznie skorodowały przewody bo borykam się z tym samym problemem

    0
  • #8 09 Maj 2011 12:26
    toma-sz
    Poziom 10  

    Witam.
    Mam ten sam problem,tylko że w Corsie.
    Kupiłem autu żonie a poprzedni właściciel twierdził,że to kwestia spalonej żarówki,okazuje się że to głębszy problem...Poszukam też tych przewodów,
    Zobaczymy

    0