Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laser 405nm z Blu-Ray'a

flutl1cht 05 May 2009 19:13 17045 43
    .3lite
    Level 17  
    c4r0 wrote:
    Dzisiaj mierzyłem moc podobnego lasera. Dioda z DT0811 przy prądzie 100mA, kolimacja soczewką akrylową. Wyszło niecałe 40mW.

To wina soczewki, a próbowałeś w ogóle samą diodę mierzyć?
    c4r0
    Level 36  
    Nie, a mogłem wykręcić soczewkę, nie pomyślałem :/
    flutl1cht
    Level 14  
    Quote:

Coś tu ironią zalatuje :P

Mierzyłeś jakimś 'składakiem' czy np. jakimś sprzętem z PG?
    c4r0
    Level 36  
    flutl1cht wrote:
    Quote:

Coś tu ironią zalatuje :P
    Nie no powaga. Mierzyłem miernikiem Melles Griot 13PEM001.
    flutl1cht
    Level 14  
    Quote:

Napisałem tak, bo według mnie na logikę, to skupioną soczewką wiązkę łątwiej (dokładniej) zmierzyć, niż rozproszone światło prosto z diody. Jeżeli tak nie jest, zwracam honor.
    .3lite
    Level 17  
    flutl1cht wrote:
    Quote:

Napisałem tak, bo według mnie na logikę, to skupioną soczewką wiązkę łątwiej (dokładniej) zmierzyć, niż rozproszone światło prosto z diody. Jeżeli tak nie jest, zwracam honor.

Nie rozumiesz, wszystkie soczewki mają jakiś procent strat, ta soczewka której c4r0 użył jest przystosowana pod 655nm~~ a nie pod 405nm, i przez to bardzo dużo się na niej traci.
    flutl1cht
    Level 14  
    No o tym akurat nie wiedziałem, dzięki za doinformowanie. Całe życie człowiek się uczy :)

Tak tylko z ciekawości zapytam, jeżeli według tego co piszesz, w napędzie HD-DVD są trzy długości fali, soczewki mają jakiś przedział?
    .3lite
    Level 17  
    flutl1cht wrote:
    No o tym akurat nie wiedziałem, dzięki za doinformowanie. Całe życie człowiek się uczy :)

Tak tylko z ciekawości zapytam, jeżeli według tego co piszesz, w napędzie HD-DVD są trzy długości fali, soczewki mają jakiś przedział?

Raczej nie, tam jest jedna soczewka odpowiednio przystosowana dla każdej długości fali (myśle, że dlatego stosuje się troszkę większej, względnie mocy diody do odczytu, bo na optyce też coś się traci przecież)
    c4r0
    Level 36  
    flutl1cht wrote:
    Quote:

Napisałem tak, bo według mnie na logikę, to skupioną soczewką wiązkę łątwiej (dokładniej) zmierzyć, niż rozproszone światło prosto z diody.
    Jeśli jesteś w stanie złapać sensorem całe światło emitowane przez diodę bez skupiania go to nie ma problemu.
    .3lite
    Level 17  
    A i jeszcze chciałbym dodać przykład, że w sledzie GGW-H20L od nagrywarki blue-ray 6x, używa się 2 różnych soczewek (jedna dla 405nm, a druga dla 650 i 780nm)

http://www.bikudo.com/photo_stock/80504.jpg

-----------------

Ja właśnie otrzymałem moje PHRki + moduły na diody firmy AixiZ z zagranicy ;)
    Oczywiście moduły nowe, w ogóle nie używane nawet.

Laser 405nm z Blu-Ray'a
    flutl1cht
    Level 14  
    Ile wyniosły Cię te moduły? Ja również kupiłem jeszcze dwa napędy do xboxa :)
    szeryf.rm
    Level 22  
    123XmaX nie wiem skąd te dane, ale to kolor niebieski jest najbardziej widocznym. W dzień jest nieco mniej widoczny, ale jak jest to niebieski metalik lub niebieskie światło to z tym już jest lepiej. Dlatego niebieskie są samochody służb (są też czerwone, ale zawsze jest ten element niebieskiego, chociażby światło). Cała zabawa polega na tym, że wystarczy porównać światło białe ciepłe i światło białe zimne (szczególnie podchodzące pod niebieski). To drugie światło wydaje się być o wiele jaśniejsze.
    c4r0
    Level 36  
    W nocy (widzenie skotopowe) rzeczywiście oko odbiera głównie w paśmie niebieskim (słabe światło oko odbiera tylko w tym paśmie, więc nie odróżnia kolorów). My jednak, zwłaszcza w kontekście laserów, mówimy o widzeniu fotopowym czyli w dzień. Wtedy najbardziej widoczny jest kolor zielony, to jest pewne i wiadome od dawna. Poszukaj sobie pod hasłami 'v-lambda', 'scotopic', 'photopic' i poczytaj.
    szeryf.rm
    Level 22  
    c4r0 ja nie neguje, że zielony najlepiej widać, jednak w kontekście tego co bardziej rzuca się w oczy to zieleń jest dość daleko w tyle, gdyż jest zbyt powszechna. W dzień reagujemy natychmiast widząc kolor czerwony, bo jest on dla nas bardziej "złośliwy" i gdzieś wewnętrznie reagujemy na niego szybciej niż na zieleń. Ja tutaj pisząc zwracam właśnie uwagę na ten element widzenia w dzień. Zielony jest łagodny i pomimo, że widzimy go dobrze, to jednak reagujemy na niego wolniej niż na czerwień w dzień lub niebieski w nocy.

Dodano po 1 [minuty]:

PS. oczywiście to wszystko i tak nie ma znaczenia, bo i tak najgorszy w nocy jest kolor niebieski :).