Dokładnie C5121 jest Nippon'a. Pisałem do nich o datasheet'a ale milczą na razie. Dzięki za pomoc.
A pytanie o strojenie syntezy wzięło się stąd że przy Dx'ach korespondenci twierdzili ze lepiej mnie słychać w FM niż w AM chodz radio było w AM ( co prawda przerabiane z FM na AM tutaj:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1269776.html ).
Nie wykluczam że zachodzi zjawisko remodulacji na zboczu filtra p.cz. odbiorcy ale zbyt dużo osób zwraca na to uwagę. Wrzuciłem radio na stół i wychodzi że rezystor 18 omów zasilający stabilizator napięcia 7,5V dla VCO powodował że napięcie to przenosiło modulację poprzez to zasilanie do VCO. Podczas modulowania spadek na rezystorze mocno fluktuował. Faktem jest że w domu mam niezbyt wydajny prądowo zasilacz. Zjawisko jednak nie spodobało mi się. Zmostkowałem go. Na wszelki wypadek usunąłem jeszcze warikap pozostały po modulacji FM. No i finalnie musiałem VCO od nowa ustawić. Zobaczę teraz jak to z tą modulacją wyjdzie po zmianach.
Chyba, że macie jakąś inną koncepcję. Kuknijcie łaskawie na schemat DNT start1 którędy może mi się przedostawać sygnał modulujący do VCO.
W chwili obecnej usunięto r82, r31, zmoskowano warikap D19
-------------------
Wymiękam. Przed chwilą robiłem Dx i dalej to samo. Co jest grane?
Dołożyłem jeszcze elektrolit za stabilizatorm +7,5V. Zobaczymy
---------------------
Obejrzalem dokladnie na oscyloskopie zasilanie VCO, minimalne hazardy audio o amplitudzie 50mV istnieją ale nie sądze aby byly w stranie zmodulować VCO. Mam podejrzenie, że moja hercmiarka J-260 nie grzeszy dokladnoscia i jestem pomiędzy "0" a "5" i występuje remodulacja na zboczu filtra odbiorcy. Mam dostęp do PFL-20 to sprawdzę to.
----------------------
Hercmiarka Jabla J-260 zawyża o prawie 1,1 kHz przy 27.200MHz i to było źródłem kłopotów. Teraz jest okay. Własnie robiłem DXa na 80km i było cacy:D. Temat zamykam.