Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak prawidłowo stroić syntezę C5121

pawol 28 Apr 2009 20:41 3321 5
    pawol
    Level 22  
    Witam
    Jako że brakuję ogólnie datasheeta C5121 zapytuję o metodologię strojenie syntezy C5121. Dokładnie chodzi mi o VCO i pomiar napięcia na Test Point.
    Czy możecie mi to opisać?
    green33

Level 31  
    data sheet Ci tu nie pomocny ... syntezy się nie stroi, jedynie generator VCO z nią współpracujący ... jako, że C5121 to typowa synteza na 40 kanałów CB to wystarczy się wpiąć przed rezystor zasilający warikapa i ustawić rdzeniem napięcia tak, aby na kanale 1 i 40 podczas RX i TX napięcia zmieniały się w zakresie od powiedzmy 1.5 V do napięcia niższego o około 1V od zasilania syntezy. Jeśli ten zakres jest mniejszy np. 3 - 5 V to nawet lepiej.

Marcin
    pawol
    Level 22  
    napięcie na Test Poincie zmienia się teraz między 1,8 a 3,2V. Biorąc pod uwagę ze synteza jest zasilana 5V to chyba dobrze.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Napięcie syntezera częstotliwości opartego na LC5121 w Punkcie Pomiarowym TP jest różne w różnych radiach.
    Zależne jest to od użytych warikapów oraz szeregowego kondensatora pomiędzy warikapem a cewką VCO.

Napięcie odniesienia/porównania "trzymające" częstotliwość VCO w tym układzie , zawiera się w przedziale od 0,9V do 3,2V.
    Przy tych napięciach "wyjściowych" układ LC5121 dobrze sobie z tym "radzi".

Twoje napięcia są w tym przedziale i są jak najbardziej prawidłowe. :D

Pozdrawiam.
    sq6ade
    Level 40  
    Nie ma czegoś takiego jak LC5121. Ktoś sobie dodał to L bo myslał że fabryka dla oszczędności obcięła prefix o 1 literkę. LC to prefiks scalaków SANYO a ta firma nie skraca nazw.
    C5121 to prawdopodobnie wyrób NPC.

SP5ANJ wrote:
    Napięcie odniesienia/porównania

Ani to ani to. Po prostu napięcie strojące (Vt,V-TUNE).

A jak ustawić napięcie strojące najkorzystniej? Radio powinno być nagrzane przed strojeniem i ustawione na środkowy kanał. Wartość napięcia strojącego należy tak wyregulować aby jego średnia wartość przy TX i RX była jak najbliżej połowy zasilania pompy ładunkowej PLL.
    Czyli w tym przypadku 1/2 zasilania C5121.
    pawol
    Level 22  
    Dokładnie C5121 jest Nippon'a. Pisałem do nich o datasheet'a ale milczą na razie. Dzięki za pomoc.

A pytanie o strojenie syntezy wzięło się stąd że przy Dx'ach korespondenci twierdzili ze lepiej mnie słychać w FM niż w AM chodz radio było w AM ( co prawda przerabiane z FM na AM tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1269776.html ).

Nie wykluczam że zachodzi zjawisko remodulacji na zboczu filtra p.cz. odbiorcy ale zbyt dużo osób zwraca na to uwagę. Wrzuciłem radio na stół i wychodzi że rezystor 18 omów zasilający stabilizator napięcia 7,5V dla VCO powodował że napięcie to przenosiło modulację poprzez to zasilanie do VCO. Podczas modulowania spadek na rezystorze mocno fluktuował. Faktem jest że w domu mam niezbyt wydajny prądowo zasilacz. Zjawisko jednak nie spodobało mi się. Zmostkowałem go. Na wszelki wypadek usunąłem jeszcze warikap pozostały po modulacji FM. No i finalnie musiałem VCO od nowa ustawić. Zobaczę teraz jak to z tą modulacją wyjdzie po zmianach.

Chyba, że macie jakąś inną koncepcję. Kuknijcie łaskawie na schemat DNT start1 którędy może mi się przedostawać sygnał modulujący do VCO.
    W chwili obecnej usunięto r82, r31, zmoskowano warikap D19

-------------------
    Wymiękam. Przed chwilą robiłem Dx i dalej to samo. Co jest grane?
    Dołożyłem jeszcze elektrolit za stabilizatorm +7,5V. Zobaczymy

---------------------
    Obejrzalem dokladnie na oscyloskopie zasilanie VCO, minimalne hazardy audio o amplitudzie 50mV istnieją ale nie sądze aby byly w stranie zmodulować VCO. Mam podejrzenie, że moja hercmiarka J-260 nie grzeszy dokladnoscia i jestem pomiędzy "0" a "5" i występuje remodulacja na zboczu filtra odbiorcy. Mam dostęp do PFL-20 to sprawdzę to.

----------------------
    Hercmiarka Jabla J-260 zawyża o prawie 1,1 kHz przy 27.200MHz i to było źródłem kłopotów. Teraz jest okay. Własnie robiłem DXa na 80km i było cacy:D. Temat zamykam.