Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radiotelefony Motorola T5500 - jak to możliwe ?

drapak12 28 Apr 2009 21:55 2695 14
Relpol
    drapak12
    Level 15  
    Witam !

Mam pytanie, ponieważ mam radiotelefony pracujące w paśmie PMR Motorola model T5500 i od jakiegoś czasu w mojej okolicy słyszę w nich na różnych kanałach ale najczęściej na 17, 22, 14, 6 różne rozmowy telefoniczne prowadzone przez ludzi nie wiem jakie to rozmowy czy z tel komórkowego (chyba nie) czy z telefonów bezprzewodowych DECT jakoś ściągam je nie wiem jednak jak to możliwe przecież PMR pracuje na swoim wydzielonym paśmie nie używanym przez inne telefony tym bardziej nie przez normalne telefony telekomunikacyjne. A są to na prawde rozmowy prowadzone przez tel bo słyszę tylko jedną stronę. Nie słychać także charakterystycznego przerywania jak to ma miejsce w półduplexie. Jest to rozmowa pełnoduplexowa obustronna gdzie mogą rozmawiać 2 osoby na raz w jednym czasie. Proszę fachowców na forum od radiotechniki jaki rodzaj fal ściągam ?
  • Relpol
    goldi74
    Level 43  
    To są analogowe łącza radiowe tepsy. Wykorzystują stare nadajniki centertela a używane są tam gdzie nie opłaca się ciągnąć kabli. Też słuchałem takich rozmów w mojej okolicy. Pewnie w całej Polsce można sobie posłuchać. Oczywiście innych abonentów.
  • Relpol
    drapak12
    Level 15  
    jak to analogowe łącza to kable miedziane promiieniują jakoś nie rozumiem jakie analogowe centrale ?
    goldi74
    Level 43  
    Kolego drapak12 - słyszałeś kiedyś o telefonii komórkowej centertel? A te promieniujące kable miedziane ubawiły mnie prawie do łez...
    drapak12
    Level 15  
    No tak ale to pasmo 900mhz potem 1800 to to przebija to jaka to telefonia komórkowa jednak ?
    goldi74
    Level 43  
    Centertel chodził na 450 Mhz analogowo. Nadajniki działają do dzisiaj ale są używane do innych celów.
    green33

Level 31  
    nie masz sprzętu PMR, ale FRS lub coś podobnego... w PMR masz 8 kanałów, a sam piszesz, że masz więcej ... używanie tego sprzętu jest w polsce nielegalne... to co słyszysz to rozmowy na radiodostępach TPSA opartych na starych przekaźnikach NMT.

marcin
    drapak12
    Level 15  
    Teraz jasne ok to dziękuję z tym promieniowaniem kabli nie taki blef a pole elektromagnetyczne ? Czym jest innym jak nie falą słyszaną nawet jako trzask w głośniku radia czy radiotelefonu znajdującego się w bezpośredniej bliskości. Ale na tym polu nie chcę polemizować. Dzięki za wyjaśnienia.

Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Macie racje Koledzy - nie dopuszczone do użytku w Polsce bez zezwolenia, z samego też faktu przekraczania dopuszczalnej mocy 0,5W bo ma 1 W. Czy to pasmo nie jest czasem pasmem obowiązującym USA ?
    kondensator
    Level 36  
    drapak12 wrote:
    Mam pytanie, ponieważ mam radiotelefony pracujące w paśmie PMR Motorola model T5500 i od jakiegoś czasu w mojej okolicy słyszę w nich na różnych kanałach ale najczęściej na 17, 22, 14, 6 różne rozmowy telefoniczne prowadzone przez ludzi

1. To są radiotelefony TYLKO DO UŻYTKU W USA - NIELEGALNE W EUROPIE
    http://www.motorola.com/mdirect/manuals/T50-T55_UserGuide.pdf
    Patrz strona 17 i 35 oryginalnej instrukcji.
    Oddaj sprzedawcy i niech zwróci pieniądze lub zgłaszasz do UKE (www.uke.gov.pl) - wprowadzanie od obrotu nielegalnych urządzeń nadawczych.
    2. Legalne bez pozwolenia w EU są radiotelefony PMR446 (8 kanalów), DPMR446 (cyfrowe 16kanałów), CB27MHz (w większości krajów 40kanałów), SRD860MHz (ok. 100 kanałów, np. Alan860), na 2.4GHz cyfrowe (np. Motorola DTR2430, DTR2450). Najpopularniejsze są PMR446MHz i CB27MHz
    drapak12
    Level 15  
    No to pięknie...ale są tego plusy jak pojadę na ryby z rodziną to przynajmniej wiem, że nikt mi tam nic nie zaśmieci :)...na kanałach choć tyle pocieszenia ale Pani Minister Streżyńska może mnie dopaść. Dziękuję wszystkim telefony wrócą do szafy gdzie przeleżały parę lat (to stary model) ale kupiłem je legalnie w Polsce to dziwne prawda ?
    drapak12
    Level 15  
    Bez przesady NATO pokojowe siły zbrojne ma takie pierdoły telefony ? Może jeszcze je będę słyszał będąc w Warszawie ? Spokojnie Panowie nie wyolbrzymiajcie sprawy. Aaa Radia Maryja i tak nie odbierają....do niczego idę spać...
    kondensator
    Level 36  
    drapak12 wrote:
    No to pięknie...ale są tego plusy jak pojadę na ryby z rodziną to przynajmniej wiem, że nikt mi tam nic nie zaśmieci :)...na kanałach choć tyle pocieszenia ale Pani Minister Streżyńska może mnie dopaść. Dziękuję wszystkim telefony wrócą do szafy gdzie przeleżały parę lat (to stary model) ale kupiłem je legalnie w Polsce to dziwne prawda ?
    (Akurat nie ta Pani, ale policjant i prokurator może mieć dodatkową pracę).
    Niezupełnie: możesz niektóre rzeczy kupić, ale bez pozwolenia lub wcale nie nie można ich używać.
    http://www.pk.gov.pl/upload_doc/000000391.doc
    Są przepisy dotyczące sprzedawcę, jak i takie dotyczące użytkownika.
    Naprawdę jest wiele legalnych i niedrogich sposobów oraz urządzeń, po co się pchać w akurat w FRS.
    Pamiętaj:
    Zasięg zakłócający jest wielokrotnie większy od zasięgu działania !
    Zasięg odbioru jest mało zależny od mocy nadajnika !