Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamery w całkowitej ciemności oraz podsłuch dźwięku

beerman 28 Apr 2009 23:05 3056 5
Optex
    beerman
    Level 16  
    Witam wszystkich,

Uważnie przejrzałem całe forum, przeczytałem mnóstwo wątków, ale nadal mam pewne wątpliwości i szukam porad :-)

Sprawa dotyczy monitoringu obiektu w praktycznie całkowitej ciemności oraz możliwości podsłuchu poprzez GSM tego co się dzieje:

1. Mam do monitorowania dwa obiekty (budynki), które stoją w całkowitej ciemności w nocy. Jest założony alarm, powiadomienie, w jednym z budynków mam rejestrator (na razie nielubiany tutaj AVC-760 ale docelowo będzie coś lepszego) podłączony do internetu. Na razie obiekty monitorują dwie tanie kamery z IR, typowe chińczyki. Coś widać, ale marnie.

I teraz wyzwanie
    - z uwagi na charakter obiektu powinny być raczej ukryte (odpadają duże zewnętrzne obudowy z grzałką i IR), natomiast typowe trochę lepsze kamery z IR zintegrowane (rozmiary np. 12x8x7 cm i podobne) są OK.
    Jakieś wskazania sprzętu? Wiem, że nie są tutaj takie zintegrowanie polecane, ale może jest coś lepszego niż te modele z aukcji, która by rozwiązała problem? Obiektyw raczej regulowany, oświetlacz powinien mieć zasięg skuteczny 20-30m.
    - dla ułatwienia obserwacji mogę zastosować dodatkowe oświetlacze IR, ale niewielkich rozmiarów, ograniczenie jak wyżej
    - nie ma możliwości zastosowania czujek i halogenów

2. Podsłuch w budynkach
    Życzeniem właściciela jest zainstalowanie 4 wysokoczułych mikrofonów z oddzielnym numerem telefonu na który może się wdzwonić (autoodbiór z określonych numerów?) i słuchać co się dzieje w obiektach.

- czy są jakies gotowe rozwiązania tego typu? Tzn. programowalny modem GSM z wejściem audio?
    - jakieś inne pomysły ?
  • Optex
    maniooo
    Level 16  
    Witam,

po kolei:
    1) kamery zintegrowane. Ja może polecę kopuły. Zresztą zdarzają się też w "tubach", jednak tu wskażę te pierwsze. Nie najtańsze, ale niezłej jakości, co najmniej dwa typy:
    a) Bosch WZ45, w zasadzie to ExtremeCCTV, ale przejęli, więc mają w ofercie.
    b) Honeywell HD73X.
    Mogą Ci nie pasować zakresy ogniskowych bądź zasięgi oświetlaczy (przejrzyj karty katalogowe),
    jednak w systemie analogowym nie znajdziesz najpewniej lepszego sprzętu.
    Z tańszych to np. w BCS były "tuby" o zmiennej ogniskowej i niby 30 metrowym oświetlaczu w przystępnej cenie,
    jednak dwie powyższe nie powinny Cię rozczarować.
    Jeżeli zdarzy się, że zastosujesz dodatkowy promiennik IR, to rozprosz go o np. sufit.
    Pomieszczenie o rozmiarach, które wymieniłeś (bez zbyt wielu regałów i innych przeszkód)
    powinno dać się oświetlić zwykłym promiennikiem za 200-400 złotych.

Aha, a może uderzyć w kamery megapikselowe (jakieś tańsze ACTi albo Arecont z doświetleniem).
    Tu klient z pewnością zobaczyłby różnicę.

2) GSM z podsłuchem. Tu gorzej. Ropam ma w ofercie moduł z odsłuchem audio,
    jednak CHYBA nie dla 4 różnych kanałów (i numerów).
    Może ktoś coś jeszcze doda.
    Domyślam się, że 4 numery na 4 modułach raczej nie wchodzą w rachubę ;-) .

A może nie koniecznie moduł.
    Przecież niektórzy producenci rejestratorów zapewniają przesył audio przez sieć.
    I teraz: akcja alarmowa na obiekcie->wysłany sms do klienta->wchodzi na klienta zdalnego (choćby przez komórkę)->widzi obraz + słyszy dźwięk.

Może da radę w tę stronę?

Pozdrawiam.
  • Optex
    beerman
    Level 16  
    No, to jest dobry kierunek :-)
    Dziękuje za podpowiedzi.

Co do kamer mam jeszcze jedno pytanie uszczegóławiające: czy w warunkach 100% zaciemnienia jest jakaś dobra kamera na zewnątrz? Nie ma tam ani jednej lampy, żadnego oświetlenia ani halogenów na podczerwień (i nie można ich zamontować)

Co do podsłuchu pomieszczeń, potrzebuję mieć 4 mikrofony w 4 częściach pomieszczenia, podłączone do jednego wejścia audio w module GSM. Ten , który podałeś jest OK, ma odpowiednie wejście. Zastanawiam się tylko przez co podłączyć te mikrofony - jakiś przedwzmacniacz z czterema wejściami ? (albo chociaż z dwoma)
    Anonymous
    Level 1  
    beerman
    Level 16  
    To jest oczywiste. Mikrofony mają działać po wyjściu ludzi , załączane będą uzbrojeniem alarmu.
    beerman
    Level 16  
    Dziękuje za wszystkie podpowiedzi - system już zmontowany, skonfigurowany i działa.
    Pozostaje problem dźwięku, ale z tym sobie poradzę kupując wskazany wyżej moduł GSM plus podpięcie modułów audio z mikrofonami (zasilanie 12v) przez rejestrator, gdzie będe miał 4 wejścia i jedno wyjście audio. Do tego sterowanie modułu za pomocą alarmu i z głowy :)