Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows Vista strasznie długo się uruchamia

28 Kwi 2009 23:08 8789 7
  • Poziom 10  
    Witam ! posiadam laptopa toshiba a300 z systemem windows vista , problem polega na tym iż system bardzo długo się ładuję (niebieskie tło kręci się kółeczko i napis czekaj) a czasami zdarza się że system wcale się nie chcę załodować (wtedy czarne tło i przechodzący pasek w nieskończoność) dodam że w msconfig wszystko co zbędne usunołem system posiada sp1 co może być przyczyną laptop jest nowy i z tego co wiem nie tylko u mnie się tak dzieje ???

    Proszę o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane, regulamin pkt 15. Przecinki też się mocno kłaniają.
    "Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    Proszę to poprawić.
    [_P_]
  • Poziom 43  
    Być może dysk przestawił się w tryb PIO.
    Zacznij od usunięcia kontrolerów IDE/ATA/ATAPI w Menedżerze urządzeń.
    Po tym "zabiegu" sprawdź efekt.
    To tyle na początek.
  • Poziom 43  
    Tam, mat_ed, jest chyba S-ATA, a nie PATA HDD.

    Mekarski82 - gdy już system się załaduje to działa, pod względem szybkości" normalnie czy też wolniej niż poprzednio?
    Poza tym czy możesz w jakiś sposób zdefiniować okoliczności związane z powstaniem tego kłopotu ( coś instalowałeś, w czymś grzebałeś - zmieniałeś ustawienia, itp.)?
  • Poziom 32  
    Dysk jest tam SATA lecz może być w BIOS'ie ustawione AHCI na Compatybile IDE wtedy będzie się tak działo.
  • Poziom 10  
    nic nie grzebałem , jak sie system załaduje to wszystko normalnie chodzi !!!

    Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

    w biosie jest ustawione na AHCI kiedy ustawie na compatybile to nic sie nie wlacza .

    Zdania rozpoczynamy wielką literą.
    Proszę to poprawić.
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    [_P_]
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    od początku tak jest komp jest nowy , próbowałem zainstalować inną vistę (wersja trial) i było wszystko ok tylko na tej dołączonej do laptopa tak się dzieje to jest to hdd recovery ktore posiada caly zbiór różnych sterów i może występują jakieś konflikty ???

    Zdania rozpoczynamy wielką literą/ spacje/diakrytyka.
    Proszę to poprawić.
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    [_P_]
  • Użytkownik usunął konto