mam następujący problem z w/w pralką. Pralka pierze tylko do pierwszego spuszczenia wody. Wygląda to następująco: pralka po nastawieniu programu, temperatury uruchamia się normalnie i wszystko jest ok grzałka wodę nagrzewa, bęben kręci się normalnie do momentu pierwszego spuszczenia wody, woda wylatuje normalnie a pod koniec tego procesu w pralce wyskakuje błąd (z dużą częstotliwością mruga dioda czerwona, i wraz z nią z mniejszą częstotliwością mruga dioda zielona nad przyciskiem oznaczonym zegarem).
Błąd ten sprawdziłem na czterech programach a mianowicie na: 1, 2, 6, 11. na wszystkich cykl był taki sam.
Ale sprawdziłem także inne opcje i wygląda to następująco błąd nie pojawia się w następujących sytuacjach:
1) odłączona grzałka (dodam jeszcze że grzałka jest nowa)
2) zakres temperatury ustawiony na zero
Obydwie opcje sprawdzone na programach wymienionych powyżej.
Co to może być za usterka: czy padł czujnik temperatury który po osiągnięciu przez wodę jakiejś teperatury wyłącza grzałkę chociaż do grzałki dochodzi faza i po sprawdzeniu miernikiem między zaciskiem grzałki a np: obudową silnika miernik pokazuje napięcie 230V. między zaciskami grzałki jest napięcie zerowe.
Czy może jest to awaria modułu sterującego który np: na pierwszym programie podczas pobierania wody przekazuje napięcie na zaciski grzałki równe 127V.
Błąd ten sprawdziłem na czterech programach a mianowicie na: 1, 2, 6, 11. na wszystkich cykl był taki sam.
Ale sprawdziłem także inne opcje i wygląda to następująco błąd nie pojawia się w następujących sytuacjach:
1) odłączona grzałka (dodam jeszcze że grzałka jest nowa)
2) zakres temperatury ustawiony na zero
Obydwie opcje sprawdzone na programach wymienionych powyżej.
Co to może być za usterka: czy padł czujnik temperatury który po osiągnięciu przez wodę jakiejś teperatury wyłącza grzałkę chociaż do grzałki dochodzi faza i po sprawdzeniu miernikiem między zaciskiem grzałki a np: obudową silnika miernik pokazuje napięcie 230V. między zaciskami grzałki jest napięcie zerowe.
Czy może jest to awaria modułu sterującego który np: na pierwszym programie podczas pobierania wody przekazuje napięcie na zaciski grzałki równe 127V.
Moderated By mrhari:Temat poprawiłem.