Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

S40 i podświetlanie

Piotr5906 03 Maj 2004 16:16 849 11
  • #1 03 Maj 2004 16:16
    Piotr5906
    Poziom 17  

    Witam
    problem polega na tym iż podświetlanie wyświetlacza czasem działa a czasem (częściej) nie :( podświetlenie klawiatury działa prawidłowo, telefon nie był zawilgocony ani nie brał udziału w żadnym wypadku :) można prosić o jakieś sugestie co do naprwy we własnym zakresie?
    Pozdrawiam

    0 11
  • #2 03 Maj 2004 18:37
    cichy977
    Poziom 17  

    Należało by sprawdzić rezystorki ograniczajace prąd przy kazdej diodce no i oczywiscie sprawdziś stan połączeń diodek i scieżek w ich pobliżu :)
    powodzenia

    0
  • #3 03 Maj 2004 20:58
    Piotr5906
    Poziom 17  

    czytałem że łatwo można uszkodzić ten model przy rozbieraniu, na ale kto nie ryzykuje ten w kozie nie siedzi :) . jutro biorę się za niego i zobaczymy co z tego wyniknie.

    0
  • #4 16 Cze 2004 09:37
    Piotr5906
    Poziom 17  

    całkiem przestał świecić więc go rozebrałem, @cichy977 napisał

    Cytat:
    Należało by sprawdzić rezystorki ograniczajace prąd przy kazdej diodce no i oczywiscie sprawdziś stan połączeń diodek i scieżek w ich pobliżu

    niestety nie znalazłem żadnych diod święcacych, jedynie dwie folie i to chyba one świecą, jedna pod klawiszami ( ta swieci) druga pod ekranem, ta niestety jest ciemna :( . zaóważyłem że wyłączając w menu podświetlanie i nastepnie znów włanczając ekran czasem na moment sie podświetli.
    prosze o rade co dalej z tym zrobić.

    0
  • #5 16 Cze 2004 10:10
    Robgie
    Poziom 27  

    po pierwsze ten telefon nie ma diod tylko flexfolie po drugie sprawzd styki folii do plyty glownej i dwoch meisjcach ta folia jest jakby przyklejona do plyty (takie odnogi) i jedna pewnie ci sie urywa

    0
  • #6 21 Cze 2004 09:43
    Piotr5906
    Poziom 17  

    flexfolia trzymała mocno, mimo to odkleiłem, wyczyściłem izopropanolem i po dociśnięcu foli do styków świeci tylko czym to teraz przykleić? próbowałem klej przewodzący "Silver Glue" z Technicalla ale nie trzyma :(

    0
  • #7 21 Cze 2004 10:17
    Robgie
    Poziom 27  

    nei dokaldale chyba w s40 to sie daje przylutowac z tym ze to dosc rysykowne jest

    0
  • #8 21 Cze 2004 10:36
    Piotr5906
    Poziom 17  

    lutowanie raczej odpada, folia tego nie przetrzyma

    0
  • #9 22 Cze 2004 15:57
    Robgie
    Poziom 27  

    wiem dlatego napisalem ze ryzykowne.sprobuj na brzegu jak zala[pie to wystarczy

    0
  • #10 26 Cze 2004 11:56
    Piotr5906
    Poziom 17  

    no to dorobiłem, podświetlanie działa ale wyświetlanie się straciło :( już bardzej mi odpowiadał poprzedni stan :)
    jest to to do naprawy? czy fon na złom?

    0
  • #11 26 Cze 2004 11:58
    Robgie
    Poziom 27  

    jesli uskodziels tasme od lcd to tylko wymiana

    0
  • #12 26 Cze 2004 12:48
    Piotr5906
    Poziom 17  

    taśma jest raczj dobra, obchodziłem sie z tym jak z jajkiem, lutownicy też nie uzywałem, chwcił inny klej, teraz po włączeniu i wybraniu jakiegoś numeru słychć dwukrotnie trzy dźwięki i cisza, oczywiście robie to po omacku

    0