Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hyundai Pony 1.5 91r. gaźnik - brak iskry

Adam_n92 30 Apr 2009 20:15 3743 4
    Adam_n92
    Level 11  
    Witam.
    Na początku pragnę zaznaczyć że przeczytałem już różne tematy na tym forum i nie mogę znaleźć odpowiedniego dlatego też zakładam ten.

Otóż samochód po zgaszeniu nie chciał już odpalić. Okazało się że nie ma iskry. Cewka została wymieniona i nadal nic. Brak reakcji.
    Później kupiłem moduł J152 (200zł. :O) znajdujący się w aparacie zapłonowym. Po wymianie nadal nic. Nie wiem co może być tego przyczyną być może jakieś kabelki albo cuś. Do cewki dochodzi 5 przewodów - 3 do plusa (razem z kondensatorem) i 2 do minusa.
    Nie wiem, może Wy mi coś doradzicie.
    Jakby co to mogę porobić zdjęcia lub pomierzyć napięcia.
    Z góry dzięki. Pozdro
    carrot
    Moderator of Cars
    Sprawdź impulsator w aparacie, kable pomiędzy cewką i modułem, czy na cewce jest 12V i czy w ogóle aparat się kręci
    Adam_n92
    Level 11  
    Ok więc tak. Jak wyjęłem cały aparat razem z tym wymienionym modułem i włączyłem zapłon to po dotknięciu aparatu do masy a dokładnie po oderwaniu go od masy iskra zaczęła strzelać.
    A i jeszcze coś dziwnego. Do tego modułu w aparacie dochodzą dwa przewody i w obydwu jest napięcie takie samo ok. 11,6V
    igorek83
    Level 24  
    sprawdz dobrze wszystkie masy a szczególnie cewki i aparatu lub przerwany jest któryś kabel i moze zwierać z masa co powoduje zwarcie
    Adam_n92
    Level 11  
    Ok. Problem rozwiązany. Winny był aparat. Teraz jest włożony zwykły z przerywaczem od Poloneza po przeróbce i wszystko śmiga. :P