Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zrobić radio na głowicy gt-3?

Kujoo 01 May 2009 22:06 8021 13
    Kujoo
    Level 11  
    Siemka. Mam mianowicie taki oto problem: mam głowicę gt-3, ze starego radia (chyba jowita), i chciałbym na niej zbudować radio. Tylko nie wiem co jest już w głowicy i jakie ma ona wyprowadzenia, ma 11 nóżek.
    Dodam, że jestem początkujący w radioelektronice i wiem, że powinny tam być jeszcze jakieś wzmacniacze p.cz. i w.cz. , mieszacz i generator 10,7MHz i jakieś filtry. Nie wiem co jest już w głowicy i nie wiem co jeszcze do niej podłączyć, dlatego proszę was o pomoc. Jakieś schematy wzmacniaczy i filtrów też mile widziane.
    shadow0013
    Level 34  
    Jakieś wzmacniacze, jakieś filtry - może zacznij od poczytania na temat budowy radioodbiorników - potrzebne informacje znajdziesz w książkach lub internecie. Wydaje mi się że na początek (oczywiście po odrobieniu lekcji na temat budowy i strojenia radioodbiorników) byłby zakup starego polskiego tunera lub radia - można kupić za parę złotych lub wydostać ze strychów lub piwnic kolegów, wujków od złomiarzy - zalety takiego rozwiązania to komplet części, prosta budowa (bez PLL, mikroprocesorów itp.) duża powtarzalność części w różnych radioodbiornikach (tunerach). Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie wykorzystania głowicy gt-3 wraz z kondensatorem strojeniowym zamiast głowicy użytej w tunerze.
    Kujoo
    Level 11  
    No mam sam schemacik głowicy i na nim są nóżki tylko do 410, a w głowicy mam do 412, 412 chyba masa ale wolą się was zapytać. A 411 to nie mam pojęcia. Do 401 i 402 antena? a do 407,408,409,410 strojenie?
    Mniej więcej wiem, ale wolę fachowców się zapytać.
    sp7mfu
    Level 20  
    Wyprowadzenia mają następujące funkcje:
    401 - antena
    402 - masa (oplot kabla antenowego)
    403 - zasilanie
    404 - wyjście p.cz.
    405 - masa
    406 - wejście ARCz.
    408 - kondensator strojeniowy (sekcja obwodów wejściowych)
    409 - kondensator strojeniowy (sekcja heterodyny)
    410 - kondensator strojeniowy (masa)
    Powodzenia
    Kujoo
    Level 11  
    Jak dobrze rozumiem, to pod 401 antenkę. Za 404 dać wzmacniacz p.cz. czy m.cz.? A ARCz'a można dać pod masę?
    c2h5oh
    Moderator
    Kujoo wrote:
    Jak dobrze rozumiem, to pod 401 antenkę. Za 404 dać wzmacniacz p.cz. czy m.cz.? A ARCz'a można dać pod masę?

Widzę, że nawet nie wiesz jak zbudowany jest i na jakiej zasadzie działa odbiornik superheterodynowy.
    Popatrz:
    Więc co masz dołożyć?
    Więcej o budowie takiego odbiornika przeczytaj na przykład tutaj:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Superheterodyna
    To są podstawy. Zacznij od ich poznania.
    Kujoo
    Level 11  
    Jak zbudowany radioodbiornik jest to wiem, ale nie wiedziałem co jest w głowicy. A teraz już wiem. Tylko dam 2 wzmacniacze, detektor i mam radio. A ARCz podłączyć pod masę?
    PS. Mam już nawet zrobiony wzmacniacz na TDA2003, 10W :D
    sp7mfu
    Level 20  
    Na wejście arcz podajesz napięcie stałe z detektora FM. To napięcie jest proporcjonalne do odstrojenia od stacji.
    kondensator
    Level 36  
    Jak napisałeś "głowica ze starego radia", to na 99.99% jest ona na zakres 65.5...73.5MHz (UKF-OIRT). Aby usłuszeć jakąkolwiek stację radiową FM musisz mieć głowicę na zakres 87.5...108MHz UKF-CCIR (chyba że mieszkasz przy granicy z Rosją, Białorusią, Ukrainą - tam jeszcze są stacje radiofoniczne w paśmie UKF-OIRT). Obawiam się ze nie masz doświadczenia i przyrządów aby przestroić głowicę na wyższe pasmo w dodatku prawie trzy razy szersze niż stare, dlatego proponuję na razie jej nie ruszać i na początek kupić głowicę fabryczną na UKF-CCIR (np. "Gloria" - ok. 20zł - nie wymaga ona kondensatorów zmiennych ani napięcia 28V do varikapów (wystarczy 9V), częstotliwość można ustawiać potencjometami wieloobrotowymi, łatwo zrobić "pamięci"). Jak uruchomisz odbiornik, później następny, będziesz mieła więcej dośiadczeń z w.cz. to wtedy zabierzesz się za przestojenie starej głowicy.
    Kujoo
    Level 11  
    Jak dobrze pamiętam to jeszcze kiedyś chyba tamto radio (Jowita) odbierało zakres 87,5-108MHz, może i głowica była już przestrajana.
    Jak jeżeli nie, to i tak mieszkam na wschodzie Polski. Tylko tylko co przy granicy :) Więc warto spróbować.
    Kujoo
    Level 11  
    Siema.
    Wczoraj znalazłem taki układ UL1211, który zawiera wzmacniacz p.cz.
    Mam schemat i chcę się was zapytać czy trzeba robić wszystko z tego schematu, bo mnie interesuje tylko FM. Da się to przerobić bez AM tylko FM?
    sp7mfu
    Level 20  
    Jeśli nie podasz sygnału AM i odpowiednio ustawisz przełącznik to zagra. Ja zacząłem inaczej. Wziąłem płytkę częśtotliwośći różnicowej fonii z jakiegoś TV na scalaku bodaj TBA120S (wiem - to już elektroniczne średniowiecze). Wprawdzie nie była na 10.7 MHz tylko na 6.5, ale po przestrojeniu głowicy śmigała aż miło.

Obwody oznaczone 465 kHz możesz pominąć. UL1211 był stosowany w najniższej klasy odbiornikach fabrycznych z czasów Gierka. Pracował z gotowymi fabrycznymi cewkami. Jeśli pogrzebiesz w starych schematach znajdziesz oznaczenia cewek - stąd krok do liczby zwojów.

Popatrzmy za pomocą google...
    http://radio.elektroda.net/pdf/asia757.pdf
    Kujoo
    Level 11  
    To mówisz, że najlepiej zrobić wszystko ze schematu. A na schemacie tam gdzie mam już wyjście m.cz. FM to już za detektorem FM prawda? I ten detektor to bez ARCz? Mógłbym jeszcze prosić jakiegoś kolegę o pomoc z tymi kondensatorami i cewkami, jakie dobrać wartości kondensatorów i ile zwoi mają te cewki, aby ustalić podane tam częstotliwości 465kHz i 10,7MHz?