Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przymulony komputer. HDD? Za słaby zasilacz?

02 Maj 2009 14:35 1521 4
  • Poziom 11  
    witam szwagier ma problem z komputerem kupionym w vobise ponad rok temu najpierw przedstawię konfigurację a następnie powiem w czym problem:

    Płyta główna: Gigabyte GA-G33M-S2
    Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600,1600 MHz ( 4 rdzenie 2,4 GHz)
    pamięc ram 2x 512 MB (ddr2, )
    grafika NVIDIA GeForce 8600 GT (256MB)
    dysk Samsung HD321KJ 320 MB Bufor 16 MB Sata 2
    System dawali Viste

    od samego początku ten komputer im się mulił i mieli z nim problem. Zainstalowali w nim XP myśleli że będzie coś lepiej po za tym oboje studiują na kierunku technicznym więc i tak go potrzebowali. Po jakimś czasie siadła im nagrywarka dvd, dostali nową. Później i ta się spaliła. Teraz jest kolejna. Komputer uruchamia się bardzo długo 3 razy dłużej niż mój stary jeszcze 1,7 GHz celeron z 256 MB ramu. Jemu się już skończyła gwarancja. Jak się odłączy nagrywarkę XP działa troszkę stabilniej ale tylko troszkę bo z nią to mi mówił że coś się komp przywieszał. Dodałem mu 2 x 1 GB ramu kingstona ( w prezencie aby sobie włożył) o tej samej częstotliwości i dalej nic. jak dzisiaj mi go przywiózł to podczas ruszania zanim odpali się system dysk dziwnie na początku zgrzytał tak jak by szukał jakiegoś klastra na samym początku (miałem już coś podobnego przy starym maxtorze), pozatym zrobiłem im vistę oraz XP co mnie dziwi vista się załaduje dysk działa dalej jeszcze jakieś 2 minuty coś sobie wczytuje i ładuje coś on powoli chodzi. Pamięć jest wykorzystywana tylkodo 24-26 %. I co mnie najbardziej zdziwiło sprawdziłem zasilacz w nim zamontowany czy to nie jest śmieszne że na nim pisze max. 350 W czy to nie jest zdecydowanie za mało ??

    Będę bardzo wdzięczny za pomoc

    Dodano po 1 [minuty]:

    a i jeszcze dodam że sprawdziłem go programem everest to pisało że ma zasilanie na rdzeniu 1,25V a że procesor wymaga 1,3-1,6Max. Możliwe jest że zasilacz jest za słąby i idzie zbyt niskie napięcię na części jest taki powolny.??

    Użyj przycisku zmień i popraw temat wątku na zgodny z regulaminem forum pkt. 11.
    Mery84
  • Poziom 28  
    Witam, zasilacz jest na pewno do bani - ale nie koniecznie jest przyczyną - lecz warto go wymienić- dysk musisz sprawdzić pod kątem bad sektorów
    HD tune będzie ok do tego
  • Moderator Samochody
    Sam sobie odpowiedziałeś 350W zasilacz, nawet markowy to stanowczo za mało na Core2 Quad + GF8600GT. Oby tylko nie był za późno na jego wymianę.
  • Poziom 11  
    sprawdziłem dysk niby jest w porządku
    tak mi się wydawało że to zasilacz może za małe napięcie podawał i stąd są te problemy.
  • Poziom 28  
    Możesz pomierzyć napięcia pod obciążeniem - ale i tak zalecam do tego zestawu jakiś firmowy zasilacz minimum 450W