Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Właczam komputer, ładowanie bios-u i paski???

przemek2072 03 Maj 2009 14:49 2169 11
  • #1 03 Maj 2009 14:49
    przemek2072
    Poziom 9  

    Witam. Mój komputer ma następujące parametry: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz, 2200 MHz, 2GB RAM, Karta wideo NVIDIA GeForce 8600 GT (512 MB), zasilacz tracer 450W i pracuję na systemie XP professional. Problem jest następujący, od czasu do czasu mam tak, że załaduję mi się bios i wyskakują paski ( zdjęcie poniżej ). Niejednokrotnie jest tak że muszę kilkakrotnie zrestartować komputer żeby się poprawnie uruchomił. Zmieniane były następujące rzeczy : ramy, płyta główna, wcześniej była gygabyte teraz asus, zasilacz, karta graficzna oraz 3 monitory. Z góry dziękuję za pomoc. pozdrawiam

    0 11
  • #2 03 Maj 2009 15:31
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Zdjęcia nie widać .
    Zasilacz był zmieniany z jakiego na jaki ?

    0
  • #3 03 Maj 2009 17:19
    novy57
    Poziom 9  

    Czy masz zainstalowane stery?
    Problemem może być też procek.
    Spróbuj zainstalować nowego biosa.
    I service pack 3 jeżeli masz Xp

    0
  • #4 03 Maj 2009 19:09
    przemek2072
    Poziom 9  

    zdjęcia nie widać bo moderator tak zrobił. a firmy zasilacza nie pamiętam ale na 400 albo na 450 był zmieniany

    Dodano po 1 [minuty]:

    Mam service pack 3, a biosa też mam zaktualizowanego. No też właśnie na necie patrzyłem oznaki zepsutego procka ale nie widziałem żeby ktoś miał takie objawy.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Właczam komputer, ładowanie bios-u i paski???

    Dodano po 3 [minuty]:

    Tak właściwie to do wymiany tylko został procesor i dysk twardy...

    0
  • #5 03 Maj 2009 19:21
    slvestr
    Poziom 32  

    To wygląda na problem z grafiką i mogą być spowodowane słabym zasilaczem. Jakiej firmy masz zasilacz posprawdzaj jego napięcia i kondensatory. Jak masz gdzie sprawdzić procesor to zrób to, zawsze coś się wyjaśni.

    0
  • #6 03 Maj 2009 19:28
    novy57
    Poziom 9  

    Dysk twardy częściowo też może mieć winę ,zasilacz także

    0
  • #7 03 Maj 2009 19:35
    slvestr
    Poziom 32  

    Dysk nie powoduje takiego widoku na ekranie.

    0
  • #8 03 Maj 2009 19:35
    przemek2072
    Poziom 9  

    Ale zasilacz miałem zmieniany, teraz mam tracera 450W

    0
  • #10 03 Maj 2009 19:46
    przemek2072
    Poziom 9  

    No jest tam tracer w tej trefnej grupie zasilaczy. Ale praktykowałem trochę w serwisie i wszystkim takie zasilacze wkładaliśmy i nikt nie miał problemu takiego, w ogóle to nie widziałem żeby ktoś miał taki problem jak ja, ale jak mam już te paski i puknę w kompa to się monitor czarny robi.

    0
  • #11 03 Maj 2009 19:52
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Do sprawdzenia :
    1-Kabel połączeniowy od karty graficznej do monitora.
    2-Gniazdo karty graficznej oraz jej osadzenie w nim.
    3-Dodatkowy kabel zasilający kartę graficzną.
    4-Napięcia zasilacza.
    5-Uziemienie komputera.
    6-Osadzenie w gnieździe procesora jak i sam procesor w innej płycie gł .
    7-Kości pamięci i ich gniazda.

    Podłącz płytę gł. na stole , bez obudowy z podłączonym tylko :
    Procesor , karta graficzna , jedna kość pamięci , zasilacz i monitor.

    Ps: To że sklepy na siłę montują zasilacze typu Tracer i inne podobne, nie oznacza że są one dobre.
    Dobry zasilacz kosztuje od 200zł w górę i nie bez powodu o nich tu wspominam - zasilacz to jeden z ważniejszych elementów komputera , niestety mało doceniany przez sklepy .

    0
  • #12 03 Maj 2009 20:01
    przemek2072
    Poziom 9  

    Właśnie jest jeden problem, np komp mi chodzi miesiąc dobrze a później znowu się zrąbie, nie wiadomo kiedy to się stanie, jakby to się działo zawsze to można by było tak kombinować, ale skoro się nie dzieję to już sam nie wiem jak to sprawdzić...

    0