Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie modułu REMCO 5643 i silnika poza pralką

majk811 03 May 2009 14:54 3145 6
  • Witam

Jak w temacie, chciałbym podłączyć moduł i silnik poza pralką.
    Tak aby można było wykorzystać obroty prania P/L i wirowania z obniżoną prędkością (1100/550/3xx)
    Wszystkie części są oryginalne pochodzące z tej pralki - posiadam moduł z "kondziami", silnik, panel przedni, wyłącznik drzwiczek, cewkę i całe okablowanie - TYLE ŻE WSZYSTKO ROZŁĄCZONE

Dane:
    pralka - Lloyds 1145 oko (brak schematu podłączeń w internecie)
    funkcje
    - zmniejszenie obrotów wirowania 1100 - 550
    - Plus Spulen - nie wiem - więcej obrotów przy praniu ?
    - Schleudern Aus - wyłącznie wirowania
    moduł Remco 5643 1100 rpm
    http://sklep.north.pl/karta/modul-ardo-546006100,3800800.html

podobny moduł 5640 montowany był w Ardo T60 - schemat znalazłem tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.p...0&sid=bdbf0d09eda3e4fde3714a58d2350237#901000
    z tym że ardo miało regulację potencjometryczną obrotów (tak mi się zdaje)

Podłącznie silnika i kondensatorów do modułu było proste ale z resztą mam problem.

Oznaczenie wyjść na module:

FASE czarny
    NEUTRO czarny - do filtra p.z. i dalej do włącznika drzwiczek

COM biały - na panel przedni (może 1100-550 rpm, wyłączenie wirowania ?)
    TIMER czerwony - na panel przez kilka innych podłączeń (może 1100-550 rpm, wyłączenie wirowania ?)
    N1 szary - do innego urządzenia
    N2 biały - przez EV na TIMER
    A szary - do B przez programator
    B niebieski - do A przez programator
    C niebieski - do D przez programator
    D szary - do C przez programator
    E czarny - przez kilka samiczek na panel przedni (może 1100/550 rpm lub wyłącznie wirowania ?)
    POT1 biały - na panel przedni (może 1100/550 rpm lub wyłączenie wirowania ?)

Pomocy proszę

Cool? Ranking DIY
    About Author
    majk811
    Level 10  
    majk811 wrote 19 posts with rating 4. Live in city Ostrzeszów. Been with us since 2006 year.
    majk811
    Level 10  
    Znalazłem schemat podłączenia programatora i podłączyłem przełączniki panelu przedniego, teraz jestem na etapie odrzucania zbędnych kabli do grzałki i pompy.
    Nadal czekam na pomoc

Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

oznaczenia kabli zgadzają się z modelem ardo t60 - jak w linku na górze który podałem

nadal nie wiem czy będzie to działało jeśli programator zastąpię krzywkami odpowiednio rozłączającymi układ tak aby program wirowania nie zbiegł się np z praniem
    majk811
    Level 10  
    Dzięki za chęć pomocy ale ten silnik to silnik asynchroniczny,- jednofazowy,- klatkowy,- indukcyjny z uzwojeniem i kondensatorem rozruchowym (jeśli coś pomyliłem w nazewnictwie - przepraszam). Prędkość takich silników można regulować jedynie poprzez zmianę częstotliwości prądu - zastosowanie falownika. Wiadomo że falownik tanim ustrojstwem nie jest, więc chciałem zastosować coś co mam.
    A regulatory o których Pan pisze można jedynie stosować do silników komutatorowych vel szczotkowych (odkurzacz, wiertarka itp)

Dzięki za zainteresowanie, pozdr, ja wracam do tych kochanych kabelków :)
    majk811
    Level 10  
    Po podłączeniu całego ustrojstwa programator cyka, ale sterownik zaczął się grzać, pewnie kopnięty. Na chwilkę zakręcił silnikiem na programie prania i kaszanka. Jestem w trakcie wymiany grzejących się elementów na sterowniku.
    Pastosa
    Level 11  
    Minęło kilkanaście lat 😯 i pozwolę sobie zapytać, czy udało Ci się ogarnąć temat? Mam potrzebę zasilenia z możliwością regulacji obrotów, takiego silnika z pralki Ardo A1000.