Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa filtrująca i podgrzewacz wody do basenu - problem....

mc5 03 May 2009 16:02 20834 5
    mc5
    Level 10  
    Witam, nie wiem czy to własciwy dział na tego typu pytanie ale nie znalazłem nic bardziej zblizonego , więc pozwoliłem zadać to pytanie tutaj.

Otóz w zeszłym roku dostałem w prezencie basen (Lay-z-spa) firmy bestway wyposażony w przepływowy podgrzewacz wody wraz z pompą filtrującą, od poczatku urządzenia zgłaszało problem z uziemieniem podczas ogrzewania wody, ale działo się to dość sporadycznie i po zresetowaniu przyciskiem we wtyczce lub wypięciem na sekundę z gniazdka grzało dalej.
    Niekiedy działo się tak tak co kilka minut a innym razem działało bez przerwy dwa tygodnie.
    Instalację mam nową (domek jednorodzinny) próbowałem podłączać w róznych miejscach i efekt był podobny, stąd też eliminuję przyczyne wadliwego uziemienia (choć mogę się mylić, ale jak sprawdzić czy uziemnienie jest dobre ?).

Gdy dziś próbowałem podłączyc urządzenie do sieci okazało się że nie działa wogóle, sprawdziłem miernikiem złaczki w pompie i okazuje się że napiecie nie dochodzi już z samej wtyczki.
    Wtyczka ma prawdopodobnie (bo nie jestem specjalistą) wbudowaną w sobie różnicówkę i jakieś zabezpieczenie z opisu wynika że jest to wtyk - wtyczka RCD

zamieszczam fotki , może ktoś pomoze mi znależć rozwiązanie lub podpowie co dokupić zamiast tej wtyczki aby było bezpiecznie i bezproblemowo.

znalazłem na Allegro coś takiego , ale nie ukrywam że koszt troszkę wysoki i jest różnica w prądzie DELTA tamta ma 10ma a moja 30

http://allegro...

Wiem że ma to istotne znaczenie jesli chodzi o bezpieczeństwo kąpiących się (mam małe dzieci) i chciałbym rozwiązać ten problem całkowicie.

Moderated By mirrzo:

Usunąłem link do aukcji

serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Mirrzo ma rację co do elektryka.Bezpieczeństwo jest najważniejsze.Wtyk ma wbudowane zabezpieczenie RCD
    a 30mA to prąd zadziałania.Można ewentualnie zastąpić to zwykłą wtyczką,pod warunkiem jednak, że wydzielisz osobny obwód do zasilania owej pompy i zabezpieczysz go standardowym wyłącznikiem różnicowoprądowym o prądzie 30 mA.Oczywiście i w tym przypadku,konieczne jest wykonanie pomiarów ochronnych.
    contel12
    Level 2  
    mam to samą z tą pompą , jakby ktoś wiedział jak to rozwiązać to proszę o info
    pozdrawiam
    mc5
    Level 10  
    wywaliłem tę wtyczkę całkowicie i kupiłem wtyczkę RCD :

Link
    contel12
    Level 2  
    ekstra , dziękuję za pomoc , też tak zrobię

proszę o otwarcie tego tematu ponieważ :

kupiłem tę wtyczkę założyłem działało kilka dni i dzisiaj w ciągu dnia było bardzo gorąco , nagle przestało działać .

Jak myślisz czy tam w środku jest bezpiecznik tej wtyczki lub samej pompy ? na wtyczce nie pokazuje się w okienku ( kontrolce) kolor zielony ,czy u Ciebie działa to nadal?

pozdrawiam
    Mariusz