Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zawieszające (?) się urzadzenia sieci

03 Maj 2009 21:17 2337 4
  • Poziom 30  
    Witam!

    Wraz z przeprowadzką z bloku do domu jednorodzinnego przyszedł czas na poszukanie dostawcy (poprzednio była to sieć osiedlowa).
    Wybrany dostawca dostarcza internet przez PPP. Otrzymuję 3 konta, 2 z IP wewnętrznym i jedno zewnętrzne.
    Tak więc, jeśli posiadam większą ilość komputerów to trzeba sygnał jednego z kont podzielić.

    Zbudowałem sieć mniej więcej tak:
    Zawieszające (?) się urzadzenia sieci

    Antena (a raczej cały ten wynalazek do komunikacji przez PPP podpięty jest do switch'a. Do niego zaś podpiołem wszystkie komputery. Dokupiłem router i skonfigurowałem go tak, aby sam pobierał internet z jednego konta i dzielił je przez DHCP.

    Zamysł był taki, aby komputery mogły się widzieć w sieci stworzonej przez router (czyli pobierały numer IP od niego), ale same net'a brały z anteny.
    Pozostałe komputery także pobierały IP ale internet już brały z router'a.

    Na początku był problem z nadawaniem IP dla komputerów podpiętych przez kabel (WiFi działało ok), pomyślałem że może być to problem z nadawaniem IP przez złącze WAM, więc dołączyłem dodatkowy kabel, który łączy switch z routerem podpięty pod zwykłe złącze LAN (dlatego na obrazku od raouter'a odchodzą 2 kable 1 i 2).

    Na początku nawet to działało i było bardzo wygodne, internet był wszędzie, 2 komputery miały własne konta PPP) przez co lepszy transfer i widziały pozostałe komputery więc można było wymieniać dane.

    Ale z czasem pojawił się problem z wieszającym router'em (a konkretniej to nie wysyłał jedynie sygnału przez WiFi).


    Teraz router jest odłączony, jeśli go włączę, nie mogę w ogóle połączyć się z PPP.
    Musze ponownie uruchamiać antenę i dopiero wtedy mam internet (bez uruchomionego routera).

    Czym może to być spowodowane, tym że źle to złożyłem ? Czy któryś z sprzętów szlak trafia ?

    Sprzęt:

    Router: TechnicLan WAR-54GAT
    Switch: SURECOM EP-816DX-AS
    Antena: Niestety nie mam pojęcia, jeśli bardzo potrzebne to mogę się na dach w człapać i zobaczyć.


    Pozdrawiam
  • Poziom 31  
    Czy dostawca (jego wynalazek do komunikacji przez PPP) nadaje adresy przez DHCP?

    Bo jeśli tak, to masz w jednym segmencie LAN dwa serwery DHCP a serwery DHCP się raczej nie lubią i bez odpowiedniej konfiguracji będzie to działało dziwnie. Nie wracaj z routera do switcha, tylko wykorzystaj do podłączenia pozostałych komputerów switch wbudowany w router. Dodatkowo zwróć uwagę na adresacje. Jeśli po obu stronach NAT-a będzie występowała ta sama podsieć, to również mogą wystąpić problemy na niektórych routerach.

    Pozdr!
  • Poziom 10  
    proponuje sprawdzić czy router którego model podałeś używa ostatniego dostępnego oprogramowania, gdyż producent wypuścił je z niedopracowanym softem, co potwierdzi każdy będący w temacie człowiek, ostatni w miarę stabilny soft to wersja bodajże 7.13, ale też zalecam odpalanie tylko na IE
  • Poziom 30  
    Zrestartowałem router do ustawień fabrycznych, ustawiłem go na nowo i na razie wszystko hula.
    Firmware z tego co pamiętam to 6.02, ale patrząc na stronę producenta, to tam w plikach do pobrania niema w ogóle modelu WAR-54GAT.
    Jedyny firmware jaki znalazłem to na tej stronie:
    http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,2757
    Ale tam już niema wersji jaka to jest i nieznane przez ze mnie źródło (okaże się że wgram to i mi już router nie wstanie).

    Z IE jest problem, na co dzień przesiaduję na Linuksie. Może i Firefox źle wyświetla to jego menu, ale ogółem dobrze go konfiguruje, tak samo na polecenia reaguje jak pod IE.

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Obawy jak najbardziej uzasadnione, jednakże softy z Cyberbajta są godne zaufania, ja do wszystkich urządzeń serwisowanych wrzucałem softy z ich strony i nie miałem nigdy problemów. W firefoxie też jako tako działa, ale menu się trochę rozjeżdża (kwestia przyzwyczajenia). Mimo wszystko polecam spróbować wrzucić ten soft z Cyber, jak będzie ta sama wersja co jest w AP to się nic nie stanie. Ważna sprawa - po aktualizacji to urządzono dosyć długo wstaje, najlepiej puścić pinga, i obserwować kiedy znowu zacznie odpowiadać. No i upgrade tylko po kablu robić! ;)
    Powodzenia!