Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Manta DVD-012 Emperor Recorder - nie działa pilot

m_wojcik 03 May 2009 22:32 4234 5
  • #1
    m_wojcik
    Level 25  
    Objawy: pilot działał słabo, potem przestał - przegrzebałem go, wymieniłem elektrolit, baterie, diodę -- pomogło na jakiś czas potem znów przestał całkiem działać (żaden klawisz)
    Rozgrzebałem nagrywarkę, sprawdziłem odbiornik, na oscyloskopie widać, ze odbiór sygnału jest OK i że pilot działa (nadaje) - powstaje pytanie co mogło jednak paść?
    Nie mam skąd pożyczyć innego pilota, nie wiem na jakim układzie jest pilot, oznaczenia odbiornika chyba niewiele wniosą do tematu bo to jakiś układ specjalizowany sterujący również wyświetlaczem VFD.
    Pytanie za sto punktów: czy ktoś sobie poradził z taką usterką i czy w ogóle warto walczyć z tym? Nagrywarka działała na razie całkiem sprawnie (ma dwa lata), nie miałem specjalnych zastrzeżeń i szczerze mówiąc chciałbym spróbować coś z tym zrobić przed podjęciem decyzji o złomowaniu.
    Wszelkie porady mile widziane.
  • #2
    icm
    Level 28  
    Mogę Ci podesłać płytki z front panelu ( do podstawienia ) , pilot też trzeba by sprawdzić - czy ma zasięg 3-5 m , oraz czy rezonator nie zmienił częstotliwości , bo brak komunikacji wynika z braku sygnału lub że sygnał z pilota jest niepoprawnie kodowany w pilocie lub niepoprawnie rozkodowany przez procesor .
  • #3
    m_wojcik
    Level 25  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Wiesz może, jaka ma być częstotliwość tego rezonatora w pilocie? Spróbuję ją zmierzyć - biorąc pod uwagę "jakość" elementów użytych w tym urządzeniu nie bedę specjalnie zaskoczony.
    Pozdrawiam i dam znać, jak poszło...
  • #4
    icm
    Level 28  
    Rezonator ma częstotliwość 455 kHz, ceramiczny.
  • #5
    m_wojcik
    Level 25  
    Wracam do tematu po przerwie - niestety nadal aktualny. Rezonator raczej był w porzadku, częstościomierz pokazał 458 kHz, na wszelki wypadek podmieniłem na wyciągnięty z innego pilota, pokazał 456 kHz ale i tak nie działa. Chyba jednak coś z odbiornikiem, Czy może być to problem z rezonatorem odbiornika czy trzeba cały ten moduł wymienić?
  • #6
    m_wojcik
    Level 25  
    Wymieniłem na jeszcze inny rezonator i tym razem zaskoczyło. Czyli jednak pilot - temat zamykam.
    Ciekawe że częstościomierz pokazał przy poprzednim dobry niby wynik a jednak nie chciało to działać.