Wiesz Pawel S. naprawde jestem Ci wdzieczny, ze interesujesz sie moim topikiem. Napisalem dwa mce temu podobny i nie dosc, ze ktos mnie zganil, to jeszcze nikt wiecej nikt nie odpisal. Zalozenia wstepne: Zasilanie 110V (Chicago), czyli zasilanie sieciowe, moc nie ograniczona. Moze w przyszlosci upgrade (downgrade) na 12V (jakis tani dobry wzmacniacz samochodowy). Mysle ze 2x40 W to dobra moc, zeby dobrze "umuzykalnic" piknik, albo grilla, czyli wzmacniacz 2x100W max (miesci sie w realiach, prawda?). Jesli to bedzie mozliwe to moze i nawet wyposaze to w odpowiednie akumulatory (kwestia objetosci). Dlaczego tak bardzo czepilem sie glosnikow samochodowych? Bo sa uniwersalne. Jezdze Audi A6 z 2002 roku. Z tego co wiem siedza w nim 4 glosniki BOSE + smieszny subwoofer w tylnym blotniku i oryginalne radio. Gra zadowalajaco. Czy naprawde trzeba dokonac cudow, zeby zrobic boomboxa, ktory zagra lepiej? Pojemnosc 20l, tak jak napisalem wyzej. Teraz tylko jakie glosniki dobrac? Chyba czeskich glosnikow tutaj nie znajde. O Fostexach tez nic nie slyszalem (ostatecznie kupie te). Dla przykladu opowiem cos. Kiedy pilismy sobie piwko z kolegami w Polsce. Podjechal kumpel Audi 100. Niezle mu gralo w srodku. Bas niosl sie konkretnie. Kiedy otworzyl bagaznik, nie moglem uwierzyc. To byl kwadratowy glosnik, ok 25cm srednicy w malutkiej obudowie bandpass. Nie powiem wam nic wiecej na ten temat, bo nie mam takich informacji ale wierzcie, ze nie jestem zwyklym chlopaczkiem oderwanym od pluga, ktory sie podnieca kiedy skacza lusterka w samochodzie. Nie bawi mnie moc, a barwa dzwieku.
Pawel S. napisales, ze mozna uzyc midwoofera. Cokolwiek to znaczy (moge sie tylko domyslac) zalezy mi glownie na jak najnizszym i "miekkim basie", ale oczywiscie tez, zeby to gralo w calym pasmie. Wlasnie po to ten topic, bo sam nie dam rady. Podalem jako przyklad glosniki PIONEER PREMIER TS-D701P (Frequency Response : 25Hz~32kHz). Ladne pasmo przenoszenia, prawda? Tylko co bedzie jesli je zamkne w obudowie?
Jeszcze jeden przyklad. Kuzyn poprosil mnie kiedys, zebym mu zrobil jakies "pudlo grajace" do samochodu. Mialem dwa glosniki nisko-srednio tonowe Tonsil 25 cm, do tego jakies "bazarowe" sredniotonowe i piezo wysoko tonowe. Wiem ze szkoda Tonsili do tego, zle zrobilem co chcial. Wyliczylem obudowe i bass-reflex w WinISD. Kupilem do tego za smieszne pieniadze stary wzmacniacz samochodowy Blaupunkt 4x100W. Gralo naprawde fajnie i dosyc glosno (wystarczajaco na ogniska i grille). Cala konstrukcja byla ciezka i dosyc duza, ale dalo sie wziasc pod pache (taki wiekszy imprezowy boombox).
No wlasnie. Rozpisalem sie, ale chyba wiecie juz dokladnie czego chce dokonac.
Dodano po 3 [godziny] 24 [minuty]:
Poczytalem troche i widze, ze chyba nie ma sensu robic obudowy innej niz zamknietej. Czytam dalej.