Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Informacji szukam] Neostrada - początek ...

stryker2 04 May 2004 13:26 4475 13
    stryker2
    Level 19  
    Witam!
    Mam nadzieje ze ten temat się nie powtarza ale mam kilka pytań związanych z
    usługą Neostrada.W tej chwili jestem kilkuletnim użytkownikiem zwykłego łączenia się w domu
    do internetu przez linię telefoniczną Dial-up dlatego kilka pojęć jest dla mnie nie zrozumiałych, procz tego posiadam sieć dwuosobową LAN z kumplem przez HUB'a ktory mieszka budynek obok mnie czyli około 80-90 metrowe polaczenie ... ;]
    I tak zastanawia mnie połączenie dwóch komputerów do usługi Neostrada 640 kb/s czy jest taka
    mozliwosc za pomocą kupionego zestawu instalacyjnego Modem z interfejsem Ethernet Switch ??
    pisze tam że " nadaje się do przewodowego podłączenia kilku (max. 4-ech) komputerów do sieci Internet." czy do tego będzie potrzbny jakis server ?? ;] tj. oddzielny komp co bedzie rozdzielał ten internet na dane osoby czy owy modem bedzie to czynił ?? No i czy tym modemem Ethernet Switch bede mógł zastapic HUBA czy bedzie trzeba go podlaczyc do niego...
    I gdzie znjade ewentualne informacje jak to wszystko skonfigorowac, podlaczyc aby mozna bylo ten internet dzielic w dwie osoby..
    Za odpowiedz z gory wielkie dzieki
    pozdrawiam
    STRYKER
    stryker2
    Level 19  
    widze ze wam do smiechu moze trzeba bylo odrazu podac linka : www.google.pl ??
    Te stronki juz znam ale niemoge sie tam doszukac dokladnych informacji i opisu jak podlaczyc 2 osoby do neostrady za pomoca kupionego routera ktore posiadaja juz swoja sieć LAN :? ...
    Herkules
    Level 12  
    Widze że kolega pływa w temacie, a inni "teoretycy" umywają ręce.
    Sprawa wygląda tak. Do dzielenia neostrady potrzebny jest router ADSL np. takiej firmy jak Asmax( http://www.asmax.pl) Jeden z nich (AR800C2) ma możliwość rozdzielenia sygnału na cztery komputery i działa nawet dosyć dobrze . Uwalniasz się wtedy od dzielenia przez kompa i switcza. Sygnał wpina się do routera, a z routera komputery kablem RJ45 czyli skrętką. W przypadku Asmaxa kable muszą być skrosowane. Radzę wpisać nazwę routera który posiadasz np. w te google i powinieneś dowiedzieć się co on potrafi. Z Twojego opisu raczej Hub nie będzie już potrzebny. Konfiguracja routera zazwyczaj dołączona jest do samego sprzętu w postaci papierowej lub pdf na cd. Na zakończenie dodam, że dzielenie neostrady jest nielegalne.
    Pozdrawiam wszystkich
    stryker2
    Level 19  
    o znalazla sie normalan osoba ;)
    Jeszcze jedno co do tego routera, czy ten modem z interfejsem Ethernet Switch: "ETHERNET SWITCH - ST510 router-switch" co daj tepsa nadaje sie do tego ?? czy raczej kupic ten co podales wyzej ??? bo cena jest podobna .. ;] w noe 399 a ten Asmaxa cos kolo 425,78 zł...
    i czy w razie problemow moge do ciebie skrobnac maila ? ;)
    pozdr.
    STRYKER
    elektryk
    Level 42  
    gls4 wrote:
    o znalazla się normalan osoba ;)
    Chyba tylko jedyna w tym wątku, bo poczytaj sobie w starych postach ile było pytań o rozdzielanie sieci i podłączanie neostrady, a swoją drogą google.pl to nie taki zły link jak masz chęc to znajdzie Ci wszystko co potrzebujesz w tej kwestii.
    stryker2
    Level 19  
    ta tylko nie jest takie łatwe przeszukiwanie forum i szukania w googlach jezeli ma sie modem ktory ledwo co chodzi i neijest taki tani jak stale łącze wiec chyba wiesz zeby cos wyszukac to troche czasu to zajmuje...
    Herkules
    Level 12  
    Modemu Tpsa nie znam. Opis konfiguracji asmaxa znajdziesz na ich stronie. Instalacja i konfiguracja jest naprawdę prosta i zasadniczo ogranicza się do wpisania danych które na podstawie umowy wygenerujesz ze strony neostrady. Od strony technicznej to wpina się przewód telefoniczny(RJ11) do routera a z jego wewnętrznego switcha kable (RJ45)wpina się do komputerów i to prawie wszystko. Co do filtrów to przy takim rozwiązaniu trzeba zdobyć je osobno.
    Pozdrawiam.

:arrow: Modem Tpsa to ALCATEL ETHERNET – ST510 i z opisu wygląda, że ma cztery gniazda Ethernet 10/100BaseT, Konfiguracja jak piszą - prosta...
    Dane te znalazłem w googlach.
    Pozdrawiam

Scalone posty- 8min.Regulamin!!! (za)
    mlosse
    Level 13  
    Moim skromnym zdaniem potrzebny Ci jest dostępny w TPSA ETHERNET - ST510 bridge/router - bez switcha!! za 299zł.
    Przecież Masz huba. Po co płacić za coś co już masz.
    Oczywiście switch lepszy od huba ,ale przy połączeniu tylko dwóch kompów nie będzie to miało wielkiego znaczenia.
    W zestawie instalacyjnym znajdziesz dwa filtry przez które należy podłączyć telefon lub telefony do lini telefonicznej.Następnie podłączasz linię telefoniczną do modemu (bez filtra) oraz gniazdo ethernet modemu z Twoim hubem. Reszte sieci już Masz.
    Co do konfiguracji samego routera(modemu) niestety nie znam tego modemu.
    W razie problemów jestem do dyspozycji.
    lobo0
    Level 19  
    mam od wczoraj ST510 ze switchem i na razie 0 problemow chodzi pieknie. polecam :D
    harryd
    Level 13  
    mam pytanie czy jesli bede mial tego st510 bez switcha to czy istnieje mozliwosc podlaczenia 8 uzytkownikow za posrednictwem dolaczanego switcha zewnetrzenego z mozliwoscia dzielenia lacza z poziomu modemu ethernet, czy konieczne bedzie uzycie komputera jako dzielnika? dzieki :)
    lobo0
    Level 19  
    Co do podlaczenia 8 uzytkownikow to tego routerka przez dolaczenie switcha zewnetrznego to nie ma problemu, nie bardzo rozumiem druga czesc pytania... jezeli chodzi o net to wszyscy uzytkownicy podlaczeni pod ten switch beda mieli internet
    Thomas_W
    Level 12  
    Herkules wrote:
    Do dzielenia neostrady potrzebny jest router ADSL np. takiej firmy jak Asmax( http://www.asmax.pl) Jeden z nich (AR800C2)...

Pewnie zacznę woje ale co tam.
    Nie polecam tego routera (modem ADLS+4 portowy switch), mam w sieci i męczymy się od samego początku, podaruj sobie instrukcje, jest ogólnikowa, aż do bólu i na pewno nie wystarcza. Router wiesza się, bez przyczyny, raz już był w serwisie (netu nie było 2 tygodnie-ale ból! ) ładowali mu nowe oprogramowanie. Na form asmaxa odpowiadają tylko na grzeczne pytania (cytat z innego posta mój nie puścili: "router może się wieszać przez używanie programów P2P", tia normalna obcja gratis).
    Cóż może mam pecha... znam parę osób, które są zadowolone z tego modelu.

Jeśli naprawdę chcesz połączyć 8 ludków to nie żałuj kasy, kup coś dobrego i z większą ilością funkcji (np. blokowanie danych portów, lub blokowanie czasowe- marzenie), bezpieczniejszego z wbudowanym sprzętowym firewollem. Wiem takie cudo kosztuje ponad 1000zł ale podziel sobie to na 8.
    Z Asmax AR800C2 nie masz żadnych opcji administracyjnych-ściąga jeden z binarek coś a reszta może sobie pomarzyć o necie... w czasie rzeczywistym