Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SEAT TOLEDO 1.8 16V czasowy brak iskry.

rysiu.e 05 Maj 2009 21:53 3846 12
  • #1 05 Maj 2009 21:53
    rysiu.e
    Poziom 12  

    witam, mam problem z moim seatem a mianowicie gdy jadę po tzw. "kocich łbach" silnik gaśnie ale po chwili postoju zapala i można jechać dalej. Ustaliłem że, powodem gaśnięcia jest brak iskry. proszę o podpowiedź

    0 12
  • #2 06 Maj 2009 11:37
    kar89
    Poziom 10  

    Sprawdź czy wszystkie ,,fajki'' dobrze założone są na świecach i czy nie masz luźnych przewodów zapłonowych.

    0
  • #3 06 Maj 2009 15:00
    rysiu.e
    Poziom 12  

    fajki są w porządku, jest założona nowa kopułka z palcem. Wymienilem hala, moduł i cewkę z drugiego seata (tylko 8 zaworowego) i dalej jest to samo. Iskra dochodzi z cewki do kopułki ale na świecach już niema

    Dodano po 1 [minuty]:

    w seacie mam silnik 1.8 16v na mechanicznym wtrysku

    0
  • #4 06 Maj 2009 16:14
    emeryt2
    Poziom 42  

    "założona nowa kopułka i palec" Może zle założyłeś, lub wadliwy zespół.

    0
  • #5 06 Maj 2009 18:20
    rysiu.e
    Poziom 12  

    Wcześniej było wszystko ok na tej kopułce i palcu

    Dodano po 47 [minuty]:

    gdy wlącze zapłon to iskra przeskakuje jeden raz na świecach, ale gdy kręce rozrusznikiem to już wtedy niema jej

    0
  • #6 06 Maj 2009 20:00
    emeryt2
    Poziom 42  

    To zmienia postać rzeczy.
    Sprawdz , c zy w tym czasie jest 12V na cewce , lużne konektory , wtyczki , albo kostka stacyjki .

    0
  • #7 06 Maj 2009 21:46
    rysiu.e
    Poziom 12  

    napięcie sprawdzałem i jest, wszystkie wtyczki wyglądają jak nowe, jak samochód chodził to ruszałem wszystkimi kablami i nic się nie działo a stacyjki nie rozbierałem ale pompa paliwa działa jak włączam zapłon

    0
  • #8 06 Maj 2009 21:50
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Cos kręcisz.
    Raz piszesz że z cewki jest a z kopułki już nie teraz piszesz że jak kręcisz to nie ma. Jak w końcu?
    Co by nie było to tak
    1 hall
    2 cewka
    3 kostka stacyjki
    Tam nic innego nie pada

    0
  • #9 06 Maj 2009 22:09
    rysiu.e
    Poziom 12  

    no bo wcześniej sprawdzałem tylko czy idzie z cewki a dziś sprawdziłem czy idzie na świece a hala wymieniłem i cewkę też z innego samochodu

    Dodano po 3 [minuty]:

    jeszcze raz po kolei:
    gdy przekręcam zapłon to iskra raz przeskakuje na świecach i potem jak kręce rozrusznikiem to niema już jej

    0
  • #10 06 Maj 2009 23:10
    robek
    Poziom 16  

    Witam
    Z początkowego opisu wynika że podczas jazdy po nierównościach auto gaśnie, więc polecam sprawdzić przekaźniki zasilające sterownik, oraz przewód masowy silnika.

    0
  • #11 07 Maj 2009 18:31
    rysiu.e
    Poziom 12  

    jeśli chodzi o przekaźniki te w kabinie to się nie dzieje jak nimi ruszam a masa na silnik jest. Dzisiaj jak dojechalem do pracy zgasiłem go a potem już nie zapalił więc zaprowadziłem go do mechanika

    1
  • #12 02 Lis 2009 22:45
    tygrys5232
    Poziom 18  

    tak z ciekawości... co powiedział mechanik ??

    0
  • #13 10 Kwi 2010 14:21
    adam15119
    Poziom 1  

    co to jest ten caly "hall" i gdzie on sie znajduje??

    1