Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Telefunken PALcolor S5400 chassis ICC9

beholderMH 06 May 2009 01:01 1406 1
  • #1
    beholderMH
    Level 9  
    Telewizor najpierw miał poduchę, ale nie zdążyłem z braku czasu podmienić kondensatora. Tak pracował przez około 2 miesiące, nie oglądałem z braku czasu, domownicy nie mieli wyboru.
    Po jakimś czasie podczas pracy TV zaczęło dobiegać piszczenie, mniej więcej po kilku minutach pracy.
    Dzisiaj Podczas pracy zgubiła się fonia i TV przestał reagować na polecenia pilota po czym, po kilku sekundach wyłączył się do stand-by.
    Czerwona dioda świeci, światłem ciągłym.
    TV nie włącza się ani z pilota ani z klawiatury lokalnej.
    Po wyłączeniu i włączeniu do gniazda słychać jakby wysokie ruszyło ale nic więcej z tego nie wynika.
    Obok TC01 laminat jest przygrzany ale nie wiem co to za tranzystor, oraz czy jest przyczyną usterki.
    Nie mam na razie miernika, pożyczyłem, dlatego nie mogłem nic pomierzyć.
    Proszę o sugestie, jakie czynności mam wykonać jak odbiorę miernik będę wiedział co mam robić.
    Przeczytałem już archiwalne posty tyczące się ICC9 ale we wszystkich przypadkach dioda mruga u mnie świeci ciągle na czerwono.
    Proszę o podpowiedzi co tam za czort siedzi.
  • #2
    motyl22
    Level 27  
    Ten czort to przetwornica. Zanim odda Ci miernik to szukaj schematu. Będzie potrzebny.