Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka Mastercook-Wrozamet KEG 9570 - regulacja kurków

hanuśka 06 May 2009 12:37 14289 5
    hanuśka
    Level 10  
    Mam kuchenkę z 1996 r. jak w temacie z 3 palnikami gazowymi i 1 elektrycznym, nie mogę wyregulować minimalnego płomienia palników, a nie posiadam instrukcji...
    W instrukcjach obecnych modeli na stronie Mastercooka pokazana jest śrubka, ale u mnie jej nie ma - są tylko dwie (chyba jako zamocowanie, a nie regulacja) zresztą pokręciłam troszeczkę i zmian nie było. Próbowałam i w osi pokrętła jak sugerowano na forum użytkownikowi kuchenki Amica i też bez rezultatu.
    Aha, co to są "otwory włączników zespołu zapalacza" :oops:

Pomóżcie plis kobicie może i zaradnej aczkolwiek samotnej i nie operującej językiem technicznym :lol:
    Foxkrzysiek
    Level 12  
    Po pierwsze dokręć porządnie te śróbki które kręciłaś żeby ci się gaz nie ulatniał.
    Po drugie jeżeli masz przycisk do zapalania od iskry gazu to nie masz zapalaczy na zaworach i nie szukaj tam otworu do regulacji płomienia.
    O ile dobrze pamiętam tamte lata to regulowanie płomienia jest w trzpieniu kurka po zdjęciu pokrętła cieniutkim płaskim wkrętakiem ustawiasz płomień na najmniejszym (tzw. oszczednościowym płomienu) tak żeby paliło sie delikatnie i nie gasło jak lekko dmuchniesz.
    A dlaczego chcesz regulować płomień jaki jest powód zmiana rodzaju gazu czy coś innego??
    hanuśka
    Level 10  
    Dzięki!najgorzej było z tym cieniutkim śrubokrętem ale udało się
    A regulacja była konieczna gdyż tą kuchenkę mam od paru dni, korzystam z butli LPG dysze już wymienione a teraz to już wszystko gra, dziękuję :wink:
    Foxkrzysiek
    Level 12  
    A dysze ktoś ci wymieniał czy sama wymieniłaś i dobre są wkrecone jeżeli wiesz jakie to podaj powiem ci czy jest ok
    hanuśka
    Level 10  
    Hmmm... w woreczku było ich w sumie 5, ponumerowane ale dobrze nie pamiętam mniej więcej:051, 2szt. 067 i 078 a piąta 60/09 zależy w którą stronę obrócić. Ja potrzebowałam 3 bo 4 palnik i piekarnik jest elektryczny to tak na chłopski rozum 051 067 078
    Foxkrzysiek
    Level 12  
    Powinny być 0,50 mały palnik 0,70 średni i 0,80 duży ale tam masz niewielkie różnice także jak ustawisz to powinno być ok. Pozdrawiam