Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer Aspire 3693 NWLMi - nie włącza się pomoc w diagnozie

vegoSS 06 Maj 2009 16:14 3860 11
  • #1 06 Maj 2009 16:14
    vegoSS
    Poziom 9  

    Witam wszystkich i proszę o ewentualne rady i sugestie za które z góry dzięki! Kłopot jaki mam postaram się dokładnie nakreślić: otóż jakiś tydzień temu nie chciał mi się po raz pierwszy włączyć laptop - nie działał w ogóle przycisk włączania, po jego naciśnięciu mignęła tylko mysz optyczna podłączona do lapka i nic...nie świeciła się nawet dioda zasilania prądem stałem (choć laptop był podpięty do prądu), co zwróciło moją uwagę. W tym samym dniu, w serwisie, za kilka godzin laptop właczył się jakby nigdy nic - stwierdzono, że mam walniętą płytę główną - to ponoć stwierdziła diagnostyka! Od tego czasu laptop działał normalnie - wyciągałem tylko z niego baterię, bo kolega poradził, że może ona "siada" i stąd takie problemy... - w każdym razie dawniej, gdy laptop był podpięty do prądu i nie był na chodzie, dioda zasilania się paliła zawsze a od poprzedniego tygodnia jest różnie...tzn. np. wczoraj najpierw chodził ze 2 godz będąc zasialny prądem stałym, potem nie chciał się znowu włączyć, a gdy założyłem baterię naładowaną wcześniej na full, włączył się bez problemu...potem już ponownie uruchomił się na prądzie stałym i ładował się. Dzisiaj znów to samo - rano działał a teraz już nie. Gdy włożę baterię, mignie tylko dioda w myszce, po jej wyciągnięciu i podpięciu go do prądu nie! Teraz np, po godzinie gdy włożyłem baterię - włacza się, włącza się też, gdy wyjmę baterię i podepnę go tylko do prądu, ale nie chce się włączyć, gdy ma baterię założoną i jest jednoczesnie podpięty do sieci....Ktoś ma jakięs pomysły...? Czy to może być wina jakiejś baterii przy płycie głównej...??

    Moderowany przez mat_ed:

    0 11
  • #2 06 Maj 2009 16:27
    tronic1
    Spec od komputerów

    Sama zmiana zasilania z zasilacza na baterię i odwrotnie na pewno nie pomoże. Diagnoza serwisu jest typowa, u nich zawsze płyta do wymiany. Nie wiem jak u ciebie ze znajomością elektroniki, ale należałoby laptopa rozebrać, wykonać kilka, kilkanaście pomiarów i wyciągnąć wnioski.

    0
  • #3 06 Maj 2009 18:45
    vegoSS
    Poziom 9  

    No właśnie przed chwilą go rozebrałem i skręciłem ponownie...Odłącząłem pamięć, dysk i próbowałem włączyć i nic...dalej to samo. Ale przy tym nic stąd ni zowąd kilka razy udało się go włączyć...ale raczej nie miało to związku z żadnym odłączonym elementem jak np monitor, czy dysk, bo próbowałem po chwili i znowu nie zastartował. Dziwne było tylko to, że właczył się, gdy był zasilany z baterii, a z prądu stałego nie chciał. No i te diody nie świecą...

    0
  • #4 06 Maj 2009 23:59
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 07 Maj 2009 17:02
    vegoSS
    Poziom 9  

    Rozumiem, że najlepiej to sprawdzić miernikiem cyfrowym napięcia...?Tak...Bateria jest w porządku. Wczoraj np przez dwie godziny chodził zasilany prądem, potem wyłączyłem go na pół godziny i potem z prądu nie chciał się już uruchomić, a właczył się, gdy odłączyłem go od prądu i włożyłem baterię i chodził na niej ze 2 godz. Możliwe, żeby to była wina zasilacza - jakieś zwarcie się w nim czasem robi i stąd raz się uruchamia i jest ok, a drugim razem nie i nie palą się diody zasilania...??

    0
  • #6 07 Maj 2009 22:55
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 08 Maj 2009 07:24
    vegoSS
    Poziom 9  

    Sprawdzę dopiero, osobiście nie mam tego miernika. Od wczoraj nie chce się już uruchomić...zarówno na baterii jak i będąc podpięty do prądu. Mignie tylko mysz optyczna przy próbie włączenia - zarówno na samej baterii (która jest na full naładowana) jak na zasilaczu. Dzisiaj jeszcze sprawdzę inny zasilacz.

    0
  • #8 11 Maj 2009 14:31
    vegoSS
    Poziom 9  

    Nie wiem czy to może mieć znaczenie: ale zasilacz wydaje się być ok, bowiem gdyby to była jego wina, to laptop winien bez problemu uruchamiać się na naładowanej baterii (a naładowana jest na pewno na full). Teraz zauważyłem też taki objaw: przy wyciągniętej baterii, po podpięciu laptopa do sieci, od razu nie da się go włączyć - mysz optyczna tylko mignie, jak pisałem wcześniej... - ale po kilku minutach zauważam, że myszka się "świeci" i laptop można normalnie uruchomić, wszystkie diody wtedy się palą jak trzeba. Popracuje na nim ze 2-2,5 g, po czym sam się wyłączy - diody ponownie się na palą...Trzeba znowu chwilę
    odczekać, aż "przestygnie" i cały schemat można powtórzyć. Dzisiaj sprawdzę u kolegi miernikiem płytę, ale może ktoś z Was ma jeszcze jakieś pomysły... - za wszystkie jestem, wdzięczny:).

    0
  • #9 15 Maj 2009 11:53
    vegoSS
    Poziom 9  

    Jak pisałem, kolega sprawdził mi płytę w punktach kontrolnych i tam napięcie było takie, jak być powinno...Zasilacz sam w sobie także jest w porządku, podobnie bateria...również wejście zasilające jest ok. Gdziekolwiek jest problem - to gdzieś na płycie głównej...:/ehhhh...Póki co, laptop nie chce się uruchomić od wczoraj (chodził ze 2 g i sam się wyłączył) - objawy takie same!!

    0
  • #10 16 Maj 2009 22:18
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 18 Paź 2009 20:10
    bolisz
    Poziom 1  

    Witam serdecznie

    Problem i laptop ten sam. Po prześledzeniu tematu nie znalazłem żadnej konkluzji, więc wznawiam temat.

    Od dwóch dni laptop włącza się dopiero po kilku próbach. Zaczyna się od tego, że zapalają się diody, wiatraczek kilka sekund pochodzi, matryca się nie zapala wcale i po chwili zwiecha (wiatraczek się zatrzymuje, diody się nadal palą).
    Po kilku próbach laptop się włącza, ale i podczas włączania zdarza się, że w trakcie się zawiesza. W rezultacie, po kilku próbach OS się odpala, ale bywa, że podczas pracy się zawiesza.

    Bladego pojęcia nie mam co z tym fantem zrobić, a jeśli chodzi o grzebanie w samym laptopie, moje doświadczenie ogranicza się do dołożenia pamięci.

    Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.

    1
  • #12 20 Paź 2009 23:48
    fifolin
    Poziom 11  

    Ja miałem podobny problem z MSI Wind. U mnie po rozładowaniu baterii do końca też czasami laptop nie chciał się włączyć mimo podłączonego zasilacza. Jedyne co pomagało to wyjęcie kości ramu i włożenie jej z powrotem - może to nie logiczne ale to jedyny sposób po którym laptop znów startował.

    0