Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec CO + gazowy jak to polaczyc? schemat mojego CO

oloaga 03 Jun 2009 08:08 61650 55
    A-Mail
    Level 22  
    krzysio_sr wrote:
    wawrzeczko_t wrote:
    Uważam, że to jeden z nielicznych dobrych schematów połączenia węglówki z gazówką

Tak , sam schemat jest dobry.
    Błędne jest sterowanie tym układem.
    Znowu chodzi o pracę samego kotła na paliwo stałe.
    Którędy popłynie woda , gdy "gazówka" będzie wyłączona i odetniemy grzejniki ?
    A zasobnik osiągnie zadaną temperaturę ?
    Kocioł na paliwo stałe to nie gazówka , że zrobimy "pstryk" i wszystko będzie "stało i stygło".
    To częsty błąd - w rozpalonym kotle woda musi "płynąć".
    Chociażby po to żeby nadmierny wzrost temperatury , zmusił automatykę kotła do przygaszenia ognia.

Jakiś czas temu po zainstalowaniu kociołka węglowego z podłogówką ( na kotle utrzymuję ok 45tsC) szukałem UPS do zasilania pompy. (Były z tym problemy 13 lat temu) sprawdziłem jak zachowa się kociołek bez prądu. tem wzrosła do 65 st i prawie wygasł. tak że ja jestem spokojny o kociołek weglowy. Po tylu latach pracy na niskich parametrach mój kociołek zapracował (czytaj zaoszczedził poliwo) na nowy kociołek gazowy. i chcę ich połączyć do wspólnej pracy, jak to zrobię wiem ale nie powiem , bo to wbrew zasadom instalowania kociołków.
    User removed account
    User removed account  
    A-Mail
    Level 22  
    Bardzo przepraszam jeżeli moj post wczym kolwiek Cię rozgniewał, uraził
    A cytat tak nprawdę powinien być ograniczony do słów:

"Kocioł na paliwo stałe to nie gazówka , że zrobimy "pstryk" i wszystko będzie "stało i stygło".
    To częsty błąd - w rozpalonym kotle woda musi "płynąć".

Jeszcze raz PRZEPRASZAM
    Raf114
    Level 2  
    Może poniższy link pomoże?

www.dobregrzanie.com
    Jest tam kupa schematów podłączenia kotła węglowego z gazowym lub olejowym. Z własnego doświadczenia polecam układy z buforem ciepła, ponieważ kocioł węglowy ma b.dużą bezwładność cieplną.

Rafał
    matee77
    Level 2  
    wawrzeczko_t wrote:
    Czego ?

Taki układ znam z autopsji, tj: kocioł węglowy - tępy jak pień - ma tylko dmuchawę i pompę obiegu kocioł bufor. Ale ma własnie ten bufor. Nastawiam kocioł np: na 60 st.C i tyle też mam w buforze. Ale za to mam gazówkę z pogodówką, grzejniki i osobno podłogówkę na mieszaczu. Kocioł gazowy przejmuje ciepło z bufora i nie załącza się (jeśli nie musi, tj. jeśli jest odpowiedni parametr z bufora). Jednocześnie - to że powrót do bufora z c.o. i wężownicy c.w.u. jest wspólny, to też grzeję wodę użytkową z bufora. Jak nagrzeję to kocioł przełączy się w automacie na c.o. - bez przegrzewania i bez podbierania wody z podgrzewacza w nocy. Czyli mam tak jak chcę. Komort jest, bo jeśli nie chce mi się dołożyć do węgloka, to gazówka da radę i nagrzeje tak jak trzeba (wg pogodówki). Ponadto układy są od siebie prawidłowo hydraulicznie oddzielone.
    Reasumując, tępy węglok wprowadza oszczędności na gazie jeśli mam czas i chęć dołożyć węgla. Wszystko chodzi w automacie, bez ręcznego przełączania zaworów, przełączania kotłów i bez dodatkowych regulatorów i zaworów przełączających. Minus jest 1. Jak chcę grzać tylko gazem, od "zera" to muszę zagrzać bufor. Ale nie przeszkadza mi to a z czegoś trzeba być zadowolonym. Owszem, można by zamontować mały bypas i wtedy łatwo ominąć bufor. Ale po co? Nie jestem zdania, że im mniejsza pojemność wodna w instalacji c.o. tym lepiej.

Chętnie wdam się w dyskusję nt. zasadności takiego układu. Wszystkie za i przeciw mile widziane. Pozdrawiam.

Mały sprzeciw dotyczący przetaczania wody z kotła na paliwa stałe przez kocioł gazowy. Nie zastosowawszy filtra odmulnika zatka się wymiennik ciepła w kotle gazowym. Koszt 1000 zł. Przegrzawszy wode w układzie kotłem weglowym zbyt wysoka temperatura pouszkadza uszcelnienia kotła gazowego. Jezeli w układzie zastosujemy kocioł kondensacyjny niskotemperaturowy...natychmiast wejdzie w stan awarii. I długo Pan Serwisant bedzie go naprawiał, no chyba ze pojawi się uczciwy który powie, że awarie kotła kondensacyjnego wynikają nie z wady fabrycznej ale z projektu instalacji. Płytowe wymienniki ciepła to hicior rodem z muratora. Nie ma to jak bufor, daje bezpieczeństwo i ten bufor winien byc traktowany jako źródło ciepła. A nie ma juz nic gorszego jak umieszczenie naczynia przelewowego daaleko, daaaaaaleko w poziomie od kotła, bo tak estetyczniej....masa kolan po drodze...efekt taki, że naczynie przelewowe podczas grzania kominkiem w płaszczem czy kotłem węglowym wali o ściane jak oszalały. Takie przypadki tez widziałem.

Niektóre kotły gazowe MOGĄ pracować w układzie otwartym. Zależy to wyłącznie od sensora przepływu wody. W wiekszości role sensora pełni manometr. W tych do układów otwartych o niskim ciśnieniu taką rolę pełni sensor wykorzystujący zjawisko Halla czyli wykrywający zaburzenia pola magnetycznego. Woda płynie to są zaburzenia. Woda nie płynie a pompa chodzi i zaburzeń nie ma to znaczy nie mamy wody w układzie. I kociołek staje. I może w takiej całościowo otwartej instalacji pięknie to będzie chodziło jednakże nalezy zrobić wszystko, aby ta woda przez kocioł gazowy nie przepływała. Odmulnik niezbędny, zawór trójdrogowy, może pompa na powrocie i zawór zwrotny za kotłem. Co Wy na to?
    byh81
    Level 1  
    Wiec tak. Napisze jak Ja mam to zrobione u siebie. Wiec mam piec dwufunkcyjny gazowy i mniej wiecej w polowie(bo tak wygodniej i najblizej) ukladu piec opalany weglem. Naczynie wyrownawcze jest ok dwa metry wyzej zeby zrownowazyc cisnienie obu ukladow dodatkowo wmontowane sa dwa zawory zamykajace wejscie z rurek pieca weglowego do ukladu z p.gazowego. W przypadku gdy nie chce mi sie rozpalac to zamykam zawory i wtedy wlanczam gazowy, i analogicznie otwieram w druga strone. Wszystko hula od dwoch lat bez zadnych filtrow i udziwnien.
    naskrecik
    Level 10  
    witam
    mam następujący problem. Robie nową instalacje w kamienicy. Około 280metrów. Połowa z tego to lokal handlowy, druga połowa to mieszkanie. Planuje założenie kotła gazowego kondensacyjnego IMMERGAS VICTRIX ZEUS SUPERIOR 32 kw z zasobnikiem 54 litry, oraz kotła c.o. Zębiec 30KW. Mam następujący problem. Chciałbym zrobić 2 niezależne strefy ogrzewania ( sklep i mieszkanie), z osobnymi termostatami pokojowymi abym mógł mieć ogrzewanie w sklepie od godz 9-18 a w mieszkaniu w godz od 17 do 23. Jak można rozwiązać taki problem. Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    W dedykowanej do tego kotła automatyce SCAR, jest możliwość sterowania kilkoma obiegami grzewczymi. Po prostu ją kup i zaprogramuj na odpowiednie czasy i temperatury. Instalację należy wykonać jako 2 obwodową ze zmieszaniem.
    naskrecik
    Level 10  
    a dokładniej mógłbym? nie jestem w temacie instalacyjnym więc proszę o więcej szczegółów na ten temat. jakieś konkretne rozwiązanie, zawór, mieszacz itp
    mirrzo

Coś takiego, ale najlepiej skonsultuj się z zaproszonym instalatorem. Tak będzie najlepiej. Na odległość, nie znając szczegółów jakoś nie dokładnie to może być. Potem to narysuj, a my tu sprawdzimy.
    bronx_XJ
    Level 20  
    Pozwolę się podczepić pod temat.
    Chcę podłączyć dwa kotły węglowy i olejowy w jeden obieg.
    Najprostszym sposobem z minimalną ilością pomp i największą prostotą.
    Piec węglowy Pmax-1,5 Bara, z urządzeniem zabezpieczającym.
    Piec węglowy będzie w układzie zamkniętym, bojler ma chodzić grawitacyjnie z tym piecem.
    Czy na ciśnieniu 1 bara będzie poprawnie działać piec olejowy?
    Proszę o weryfikację schematu, dylemat mam czy CWU będzie poprawnie działać z jedną pompą (wychładzanie bojlera przez pompy z c.o).
    bronx_XJ
    Level 20  
    mirrzo ma, dlatego napisałem piec węglowy z zabezpieczeniami :)
    mirrzo

bronx_XJ wrote:
    mirrzo ma, dlatego napisałem piec węglowy z zabezpieczeniami :)

Na schemacie "namalowałeś" zawór bezpieczeństwa 1,5 bar, dlatego to nie było takie oczywiste
    User removed account
    User removed account  
    bronx_XJ
    Level 20  
    obecnie przy olejaku mam zawory bezpieczeństwa jak i przeponowe naczynie na powrocie, tak to wykonał instalator. Panowie a co z tym schematem, jest poprawny czy nie ?
    Nie będzie mi wychładzać bojlera pompa od C.O. ?
    User removed account
    User removed account  
    mirrzo

Jak najbardziej - będzie wychładzanie podczas spadku temp wody grzewczej.

Naczynie przeponowe i zawór bezpieczeństwa ma zabezpieczyć ZAWSZE WSZYSTKIE źródła ciepła
    bronx_XJ
    Level 20  
    olejak ma swoje sterowanie i tam nie ingeruje,
    w kopciuchu jest termostat który nie włączy pompy bojlera poniżej 45st C.
    Pytanie jak połączyć aby C.O nie wychładzało C.W.U ? (wydaje mi się że sam zawór zwrotny tam się nie spisze)
    bronx_XJ
    Level 20  
    mirrzo taki pomysł kiedyś miałem, ale węglowy piecyk ma działać grawitacyjnie z bojlerem np. w przypadku zaniku napięcia. Wolałbym tego uniknąć.
    Jedyne jakie rozwiązanie mi się nasuwa to dwie pompy na bojler. Coś takiego jak na rysunku: (tylko że to komplikuje układ)

User removed account
    User removed account  
    bronx_XJ
    Level 20  
    Damian_85 wrote:
    Ten schemat to porażka.

uzasadnij swoją wypowiedz
    User removed account
    User removed account  
    bronx_XJ
    Level 20  
    Owszem teraz widzę jeden błąd, na bojler nie pójdzie bo jest zawór zwrotny, natomiast rzeczywiście, zamknie się przez "powroty z bojlera" - tu DZIĘKUJĘ za pokazanie błędu.
    Gdzie ja staram się wmówić że to rozwiązanie jest dobre ? Po to jest to forum żeby się pytać i się pytam, jakbym widział jak to mam podłączyć to raczej z takim problemem bym się tu nie pojawił.

Schemat w wydaniu 1 wraz z zaworem przełączającym obiegi (olejowy,weglowy) będzie zastosowany.