Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Brava 1,4 12v 1997r z LPG gasnie po uruchomieniu na PB

manpol 06 May 2009 23:09 4123 5
    manpol
    Level 10  
    Witam, chciałbym Was prosić o radę dotyczącą pomocy w znalezieniu przyczyny problemu z moim fiatem brava, mianowicie jak odpalę silnik na benzynie to zaraz mi gaśnie, chyba że non stop dodaję i puszczam gaz to wtedy nie zgaśnie, jak wcisnę pedał gazu do oporu to tez słychać że silnik się "dławi" i po chwili gaśnie. Natomiast jak przełączy się na LPG jest ok. Wymieniłem juz czujnik temperatury i sonde lambda, bo przy regulacji LPG gość powiedział mi że sonda jest uszkodzona, bo nie ma z niej żadnej odpowiedzi. Jak silnik się mocno nagrzeje, to nie gaśnie, chodzi co prawda bardzo nie równo i się dławi, ale jakoś działa. Ponieważ problem nie zniknął chciałbym Was prosić o rade, co moze go jeszcze powodować, oraz jak sprawdzić, czy to na pewno to. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
    simon83
    Level 12  
    Przede wszystkim sprawdz filtr paliwa. Jezeli chodzi o bledy sondy lambda, w zaleznosci od instalacji gazowej moze byc ona emulowana przez sterownik zeby zapewnic odpowiednia prace silnika, wiec niekoniecznie jest uszkodzona.
    wadi2000
    Level 12  
    Stawiam na uszkodzoną pompę paliwa. Niskie ciśnienie.
    sebaz22
    Level 10  
    Witam serdecznie chciałem odświeżyć temat. Mam podobny problem. Ciężko odpala sie na bezynie a jak juz zaskoczy to trzeba trzymac dobrze przygazować. Potem jak juz wskoczy na obroty to normalnie chodzi ale jak ruszam i chce go podgazowac to mam wrazenie jakby bezyna niedochodziła i zaczyna sie dławic , telepie go starsznie a czasem potrafi nawet zgasnac.Problem znika zaraz jak sie przełączy na LPG. Wczoraj jadac do domu zauwazyłem ze właczyła sie "marchewka"(lampaka od wtrysku) ale po paru sekundach ponownie zgasła.Akumulator jest nowy, rozrusznik dobrze kreci. Wymieniłem 1 grudnia filtry powietrza ,oleju , olej i filtr paliwa.Nie było żadnego problemu aż przejechałem jakiec 300km, zostawiłem autko na noc i rano niespodzianka ledwie odpaliłem. Jeśli ktos ma jakiec pomysły prosze o podpowiedz.
    agateczka_19
    Level 11  
    to będą wtryski, najlepiej cała listwe wymień troche jest roboty i kręcenia( musiałem klucze 'specjalistyczne' wyspawac ) przez dolot ale warto problem takowy przestał istnieć, pozdrawiam
    sebaz22
    Level 10  
    Dzieki za podpowiedz. Mam jeszcze takie zapytanie zauważyłem ze wskazówka od poziomu paliwa skacze raz pokazuje stan faktyczny paliwa a za chwile zapala sie rezerwa. I nie wiem czy tak wzrosło szybko spalanie czy czujnik sie porypał. Zdarza sie to na lpg i bezynie.