UDT już oferuję tą usługę -
http://www.udt.gov.pl/HTML/index.php?option=com_content&task=view&id=449&Itemid=270
http://www.udt.gov.pl/HTML/index.php?option=com_content&task=view&id=449&Itemid=270
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereoldclub69 wrote:UDT już oferuję tą usługę -
Kot-huncwot wrote:
„4. Kontrole, o których mowa w ust. 1, z zastrzeeniem ust. 5, 5a i 6,
przeprowadzaja osoby posiadajace uprawnienia budowlane w
odpowiedniej specjalnosci.”,
c) po ust. 5 dodaje sie ust. 5a w brzmieniu:
„5a. Kontrole, o których mowa w ust. 1 pkt 5 i ust. 1b, przeprowadzaja osoby
posiadajace swiadectwa kwalifikacyjne dozoru dla prac kontrolnopomiarowych
urzadzen, instalacji i sieci cieplnych.”;
?
Grzegorz Siemienowicz wrote:pójdzie do pierwszego lepszego sądu z tym.
W tej chwili jest jasno sprecyzowane, że na sprzedawcy/usługodawcy ciąży obowiązek udowodnienia, że dany przedmiot.usługa jest zgodna z ....... .
Grzegorz Siemienowicz wrote:Dopóki nie ma jednoznacznych norm to jest to usługa naciągacza polegająca na naciąganiu.
Kot-huncwot wrote:Natomiast potencjalnych Usługodawców namawiam do bardzo rzetelnego podejścia do tematu.
wawrzeczko_t wrote:No i jest odpowiedź znajomego, który pisze tak:
Jak oni chcą pogodzić posiadanie odpowiednich uprawnień budowlanych z uprawnieniami dozorowymi to nie wiem. Być może że chodzi o to aby ludzie z uprawnieniami budowlanymi zdobywali dodatkowo uprawnienia dozorowe.
wawrzeczko_t wrote:Jak dotąd poza ogólnym zapisem w prawie budowlanym nie ma dalszych rozporządzeń na temat kontroli kotłów z uwzględnieniem efektywności energetycznej kotłów i na kursie na którym byłem też nic o tym nie mówili. Zakładali, że osoby posiadające uprawnienia dozorowe będą wiedzieli o co chodzi. Ja przypuszczam, że kontroler będzie mógł dokonać jedynie oględzin kotła i sprawdzić jak pracuje kocioł i jego urządzenia pomocnicze. Niech Pan weźmie pod uwagę, że dotyczy to kotłów o mocy powyżej 20 kW. Nie określono również, jak skontrolować wielkość kotła w odniesieniu do potrzeb użytkowych. Pisał to jakiś teoretyk zakładając, że będzie dostępna dokumentacja instalacji c.o. z obliczeniami zapotrzebowania ciepła lub co najmniej świadectwo charakterystyki energetycznej. Jeżeli nie będzie takich dokumentów to kontroler musi robić to "na oko" określając sobie zapotrzebowanie mocy ze wskaźników w zależności od kubatury budynku, np. budynek stary - 25 W/m3, budynek nowy 15 W/m3. Jak będę coś wiedział na ten temat to napiszę. Pozdrawiam
wawrzeczko_t wrote:Jakoś nie widzę inżyniera, magistra dozorowca przy czyszczeniu kotła 21 kW. Po drugie - jak taki nawet uprawniony inżynier chce sprawdzić sprawność i działanie kotła bez odpowiednich uprawnień od producenta danego kotła?
czajnik5 wrote:Właśnie się dowiedziałem, że producent kotła nadaje jakieś uprawnienia
czajnik5 wrote:wawrzeczko_t napisał:
No i jest odpowiedź znajomego, który pisze tak:
Jak oni chcą pogodzić posiadanie odpowiednich uprawnień budowlanych z uprawnieniami dozorowymi to nie wiem. Być może że chodzi o to aby ludzie z uprawnieniami budowlanymi zdobywali dodatkowo uprawnienia dozorowe.
czajnik5 wrote:Ja takiego widzę codziennie. W lustrze, przy goleniu.
Kot-huncwot wrote:W zakresie wykonawczych inżynieryjno-instalacyjnych, inżynieryjno-sieciowych oraz D2 w jednej osobie też tak mam. Jak zrobię E2 i będzie 4 w jednym zamiast 3 w jednym
czajnik5 wrote:zachęcam do korzystania z gwarancji, ale nie za wszelką cenę.
czajnik5 wrote:Miły Panie, jakbyśmy tak policzyli sumiennie, to okazałoby się, że pewnie z 80 % protokołów w obrocie prawnym, to tylko spreparowane papierki, bez żadnego pokrycia w rzeczywistości.
czajnik5 wrote:Kot-huncwot napisał:
W zakresie wykonawczych inżynieryjno-instalacyjnych, inżynieryjno-sieciowych oraz D2 w jednej osobie też tak mam. Jak zrobię E2 i będzie 4 w jednym zamiast 3 w jednym
czajnik5 wrote:No, to jeśli tak patrzymy na sprawę, to ja się doliczyłem u siebie około 14 w jednym, ale to chyba nie o to chodzi, prawda?
Kot-huncwot wrote:Proponowali mi zrobienie Grupy 1, do 1 kV. Ale ja jestem ... z jakimikolwiek uprawnieniami elektrycznymi to tak bliżej małpy z brzytwą bym był...
Z potrzebnych mi kwalifikacji w branży elektrycznej nabyłem drogą wieloletniej praktyki i w trybie analogicznym do tzw. zasiedzenia - uprawnienia E + D 9 V DC. Znaczy dozór i eksploatacja baterii AA i AAA w pilocie, kalkulatorze i lampach rowerowych i jeszcze takiej 9 V DC w uniwersalnym przyrządzie pomiarowym za 29 Plz z marketu budowlanego![]()
I wystarczy.
Kot-huncwot wrote:A żarówki w domu to wymieniam cichcem i przy zasłoniętych oknach. Żeby się nikt nie dowiedział
mirrzo wrote:Kot-huncwot wrote:Proponowali mi zrobienie Grupy 1, do 1 kV. Ale ja jestem ... z jakimikolwiek uprawnieniami elektrycznymi to tak bliżej małpy z brzytwą bym był...
Z potrzebnych mi kwalifikacji w branży elektrycznej nabyłem drogą wieloletniej praktyki i w trybie analogicznym do tzw. zasiedzenia - uprawnienia E + D 9 V DC. Znaczy dozór i eksploatacja baterii AA i AAA w pilocie, kalkulatorze i lampach rowerowych i jeszcze takiej 9 V DC w uniwersalnym przyrządzie pomiarowym za 29 Plz z marketu budowlanego![]()
I wystarczy.
Jeżeli "grzebiesz się" w jakikolwiek sposób przy kabelkach z napięciem powyżej tego, na jakie masz teraz uprawnienia, to musisz mieć te: E Grupy 1. Inaczej nie możesz nawet wtyczki dotknąć.Kot-huncwot wrote:A żarówki w domu to wymieniam cichcem i przy zasłoniętych oknach. Żeby się nikt nie dowiedział
Z obecnymi uprawnieniami, w swoim domu możesz wymieniać żarówki bez zasłaniania okien.
mirrzo wrote:Jeżeli "grzebiesz się" w jakikolwiek sposób przy kabelkach z napięciem powyżej tego, na jakie masz teraz uprawnienia, to musisz mieć te: E Grupy 1. Inaczej nie możesz nawet wtyczki dotknąć.
Kot-huncwot wrote:Witam.
mirrzo wrote:Jeżeli "grzebiesz się" w jakikolwiek sposób przy kabelkach z napięciem powyżej tego, na jakie masz teraz uprawnienia, to musisz mieć te: E Grupy 1. Inaczej nie możesz nawet wtyczki dotknąć.
Podobno za małą chwilę ma być jeszcze gorzej, o ile już nie jest.
Na ostatniej budowie miałem rozbudowane gazowe instalacje gaśnicze w serwerowniach, pomieszczeniach UPS, centralkach teletechniki i informatyki, dwóch generatorowniach po około 2,5 MW oraz w dwóch rozdzielniach 15 kV, każdy system gaśniczy z autonomicznym zasilaniem 12 V, razem 15 czy 16 systemów. W ramach kontroli funkcji systemów gaśniczych musiałem wejść do pomieszczeń. Do rozdzielni wszedłem pod nadzorem człowieka z E1 15 kV. To gorzej ma polegać na tym, że ma zniknąć możliwość wejścia pod nadzorem do pomieszczeń w ruchu elektrycznym. Wchodzący podobno ma mieć stosowne uprawnienia. Info dostałem w SEP Warszawa w trakcie zdawania własnych D2, to mam za wiarygodną.